Мнјамавамтука

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Мнјамавамтука|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Мнјамавамтука
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Мнјамавамтука
Вид: Мнјамавамтука
Биномен назив
Мнјамавамтука
Горскак и О'Конор, 2019

Мнјамавамтука (што значи „ѕвер на Мтука“) — род на титаносауруски сауроподски диносаурус, кој живеел во периодот на доцна креда на територијата на денешна Танзанија. Остатоците се пронајдени во формација Галула. Типскиот вид и единствениот вид е M. moyowamkia .[1]

Откривање и именување[уреди | уреди извор]

Во 2004 година бил пронајден скелет од сауропод кај реката Мтука, дваесетина километри од езерото Руква. Ископан е помеѓу 2005 и 2008 година.

Во 2019 година, типскиот вид Mnyamawamtuka moyowamkia бил именуван и опишан од Ерик Горскак и Патрик М. О'Конор. Генеричко име е контракција на кисвахили Mnyama wa Mtuka, „ѕвер на Мтука“. Опишувачите експлицитно изјавиле дека тие сметаат дека „ѕвер“ е соодветно име за член на Титаносаурија. Специфичното име е контракција на moyo wa mkia, што значи „срцето на опашката“ на Свахилски јазик.

Холотипот, RRBP 05834, е пронајден во слој од формацијата Галула, која потекнува од Апт - Кеноман, најверојатно стар од 110 до 100 милиони години. Се состои од делумен скелет на кој му недостасува черепот. Содржи нервен лак од прешлен, центар од четири вратни пршлени, седум задни пршлени, седум нервни лакови и седум центри од пршлените на опашката, четири шеврони, бројни парчиња од ребро, сечило од десно рамо, десна коска, и два хумери, лева улна, десна прва метакарпална, лева трета метакарпална, лева седална коска, десна препонска коска, две бутни коски итн. Скелетот не бил артикулиран. И покрај черепот што недостасува, тој претставува еден од најпознатите скелети на раните титаносаури.

Опис[уреди | уреди извор]

Холотипот поединец имал проценета должина од 7,6 метри и тежина од 1,5 тони.[2]

Авторите што ги опишуваат укажале на некои карактеристични одлики. Пет од нив се автопоморфии, уникатни изведени карактери. Средните и задните дорзални (задни) пршлени имаат додаток гребен или ламина, вилушкар на врвот, сместен помеѓу нормалниот гребен што ги поврзува предните артикуларни процеси и нервниот канал. На задните пршлени им недостасува гребен што ги поврзува задните артикуларни процеси бидејќи гребенот на задниот дел на нервниот процес се протега сè до невралниот канал. Пршлените на средната опашка имаат пршлено тело од кое задното лице е проширено и странично, што резултира во форма на срце. Горната внатрешна страна на предниот раб на сечилото на рамото, делот што ја допира коракоидата, се одликува со закривен грб кој се одвива паралелно со жлебот.

Филогенија[уреди | уреди извор]

Мнјамавамтука бил сместен во Титаносаурија во 2019 година. Кладистичките анализи укажале на неколку можни позиции во еволутивното дрво. Мнјамавамтука понекогаш се претставува надвор од Литостротија . Алтернативно, тој бил позициониран во базална положба во рамките на литостротиите, како сестрински вид на Малависаурус.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Gorscak, Eric; O’Connor, Patrick M. (2019). „A new African titanosaurian sauropod dinosaur from the middle Cretaceous Galula Formation (Mtuka Member), Rukwa Rift Basin, southwestern Tanzania“. PLoS ONE. 2 (14): e0211412. doi:10.1371/journal.pone.0211412. PMC 6374010. PMID 30759122.
  2. https://www.livescience.com/64762-new-titanosaur-heart-shaped-tail.html