Мендозасаурус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Мендозасаурус|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Мендозасаурус
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Мендозасаурус
Вид: Мендозасаурус
Биномен назив
Мендозасаурус
Калво & Рига, 2003
Род
  • Mendozasaurus neguyelap Калво & Рига, 2003 (type)

Мендозасаурусрод на титаносауриски сауроподски диносаурус. Тој бил член на Титаносаурија, кои биле масивни сауроподи, и кои биле вообичаени на јужните копнени подрачја за време на периодот креда. Мендозасаурусот е претставен со неколку парцијални скелети од еден локалитет Сиера Бароса на југ од провинцијата Мендоза, северен басен на Неукен, Аргентина. Типскиот вид, Mendozasaurus neguyelap, бил опишан од аргентинскиот палеонтолог Бернардо Хавиер Гонзалез Рига во 2003 година. Мендозасаурус е првиот диносаурус именуван по провинцијата Мендоза, Аргентина, место каде бил откриен.

Опис[уреди | уреди извор]

Споредба на големината на два примерока

Овој вид припаѓале на откриени клада Lognkosauria, [1] преодна група титаносауридите во која биле вклучени гигантските Футалогнкосаурус и Пуертасаурус . Како и двете од овие животни, Мендозасаурус имаше долг врат со многу широки цервикални нервни кичми. Холц ја процени својата должина на 22 метарs (72 ст) [2] Во 2010 година, Грегори С. Пол го проценил Мендозасаурус на 20 метри (65,6 стапки) во должина и 16 тони (17,6 кратки тони) во тежина. [3]

Класификација[уреди | уреди извор]

Филогенетската анализа спроведена од Гонзалес Рига и неговите колеги во 2018 година го навела Мендозасаурусорт како најстариот член на Логнокосаурија, вклучувајќи ги и Футалогнкосаурусот и гигантските титаносауруси Аргентиносаурус, Нотоколос, Патаготитан и Портасаурус .

Следниот кладограм ја покажува позицијата на Мендозасаурус во Логнкосаурија според Гонзалес Рига и колегите, 2018 година. [4]

Топологија според Карбалидо и колегите, 2017 година.


Ринконсаурија

Ринконсаурус
Мујеленсаурус
АеолосаурусоверосаурусБонитасаурија
Нотоколосус


Логнкосаурија

Мендозасаурус

ФуталогнкосаурусКветексаурус

ПуертасаурусДрусиласаура
ПатаготитанАргентиносаурус

Топологија според Гонзалес Рига и колегите, 2019.

Колососаурија
Ринконсаурија

РинконсаурусМујеленсаурусЛогнкосаурија

Мендозасаурус
Футалогнкосаурус
Аргентиносаурус
НотоколосусПатаготитанПуертасаурусНаводи[уреди | уреди извор]

  1. Calvo, J.O.; Porfiri, J.D.; González-Riga, B.J.; Kellner, A.W. (2007). „A new Cretaceous terrestrial ecosystem from Gondwana with the description of a new sauropod dinosaur“. Anais da Academia Brasileira de Ciências. 79 (3): 529–41. doi:10.1590/s0001-37652007000300013. PMID 17768539.
  2. „Holtz Genus List“ (PDF).
  3. Paul, Gregory S. (2010). The Princeton Field Guide to Dinosaurs. New Jersey: Princeton University Press. стр. 207. ISBN 9780691137209.
  4. Gonzalez Riga, B.J.; Mannion, P.D.; Poropat, S.F.; Ortiz David, L.; Coria, J.P. (2018). „Osteology of the Late Cretaceous Argentinean sauropod dinosaur Mendozasaurus neguyelap: implications for basal titanosaur relationships“. Journal of the Linnean Society. 184 (1): 136–181. doi:10.1093/zoolinnean/zlx103. |hdl-access= бара |hdl= (help)Gonzalez Riga, B.J.; Mannion, P.D.; Poropat, S.F.; Ortiz David, L.; Coria, J.P. (2018). "Osteology of the Late Cretaceous Argentinean sauropod dinosaur Mendozasaurus neguyelap: implications for basal titanosaur relationships". Journal of the Linnean Society. 184 (1): 136–181. doi:10.1093/zoolinnean/zlx103. hdl:10044/1/53967.

Понатамошно читање[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]