Ардоникс

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Aardonyx|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Ардоникс
Aardonyx
Aardonyx skull.png
Reconstruction of the skull
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Aardonyx
Вид: Ардоникс
Aardonyx
Биномен назив
Aardonyx целести
Јејтс 'и останатите., 2010
Споредба на големината на човекот

Ардоникс спаѓал во групата Анхизаури (Anchisauria). Неговите фосили биле откриени во горните слоеви на Долна Јура на Елиотска формација во Јужна Африка. Тоа било опишано во 2010 година од Адам Јејтс и колегитe[1].

Опис[уреди | уреди извор]

Издржливиот заден дел од левата коска на вилицата бил пронајден на околу еден метар од холотипот, па можно е и двата фрагменти да претставуваат иста коска. Бројни остатоци од черепот и екстракранијалниот скелет - пршлен, коски на екстремитетите, ребра, шеврони се откриени во близина. Сите овие коски веројатно припаѓаат на две незрели единки. Анализата на хистолошка на ребрата и рамото сугерира дека примероците веројатно починале пред да ја наполнат десеттата година, кога стапките на раст се забавувала. Тие биле долги над 7 метри, но сè уште немале завршено со растењето, што укажува на тоа дека уште ќе растеле. карактеристики Аардоникс ја вклучува структурата на черепот, рбетот, подлактицата и раката. Имал пет заби премаксиларниот, како и плочата, сепак, оваа одлика е резултат на конвергенција, а не на блиско сродство[2].

Наоди од фосили[уреди | уреди извор]

Напредните сауроподоморфи имаа вилици во форма на буквата У, што им овозможувала да соберат повеќе храна. „Аардоникс“ имал вилици во форма на буквата В, карактеристика на примитивен. „Аардоникс“ имал релативно кратки предни екстремитети - скоро72% од должината бедрената коска, што сугерира дека „Аардоникс“ е барем опционално, а веројатно и претежно двоножен. Анализата филогенетика од Јејтс и сорботниците докажала дека „Аардоникс“ бил еден од најнапредните несауроподни сауроподоморфи - сестрински таксон за клад Меланоросаурус + Сауропод, вклучувајќи тетрапод сауроподоморф, што потврдува дека е преодна форма помеѓу базалните сауроподоморфи и сауроподите. „Аардоникс“ е исто така најнапредниот од сите познати двоножни базални сауроподоморфи[3].

Класификација[уреди | уреди извор]

Sauropodomorpha 

 Plateosauridae 
 Riojasauridae 
 Gryponyx  Massospondylidae 
 Yunnanosaurus  Jingshanosaurus 


 Anchisauria 

 Anchisaurus 
 Aardonyx 
 Melanorosaurus 


 Sauropoda 


 Antetonitrus  Lessemsaurus 

 Gongxianosaurus 


   

 Tazoudasaurus  Vulcanodon  Eusauropoda
Кладограм што ја покажува позицијата на „Ардониксс“ во Сауроподоморфа

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Aardonyx pictures and facts
  2. „Aardonyx“. Архивирано од изворникот на 2021-05-26. Посетено на 2021-02-26.
  3. „Aardonyx“. Архивирано од изворникот на 2020-08-07. Посетено на 2021-02-26.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]