Лосиласаурус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лосиласаурус
Период: Доцна Јура
Museo de Ciencias Naturales de Valencia AD 11.JPG
Пршлен на L. giganteus
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Влекачи
Надред: Диносауруси
Ред: Сауришија
Подред: Сауроподоморфија
Инфраред: Сауропода
Нерангирано: Еусауропода
Семејство: Туријасаурија
Род: Лосиласаурус
Касановас и сор., 2001
Биномен назив
Losillasaurus giganteus
Касановас и сор., 2001

Лосиласаурус (што значи „Лосила гуштер“) — род на сауроподски диносаурус од доцната Јура и можеби раната Креда на југоистокот од Шпанија. Типскиот вид на туриасаурскиот Losillasaurus giganteus бил откриен во формацијата Вилар дел Арзобиспо а подоцна во формацијата Праја де Аморејра-Порто Ново (во рамки на формацијата Лоуринха) во Валенсија и официјално е опишан од страна Касановас, Сантафе и Санц во 2001 година. Холотипскиот материјал е од субадолог и вклучува дел од череп, целосни цервикални, дорзални, сакрални и опашки пршлени, како и неколку фрагменти, скелетни елементи од екстремитетите, вклучително и коска, улна, полупречник и метакарпал, стернални плочи и од карлицатa: илиум, ишиум и пубис. Родот се карактеризира со димензија и облик на нервниот 'рбет на проксималните опашки пршлени.[1][2] Хумерусот е 143 сантиметри долг,[3] кој и покрај тоа што е од примерок од субадолците е во рамките на 20% од големината на Паралитиан.[4] Проценката на големината предложена од Франциско Гаско во неговиот магистерски труд е 15 метри и 12 до 15 тони.[5]

Опис[уреди | уреди извор]

Неколку примероци на L. gianteus биле опишани во 2019 и 2020 година. Еден таков примерок (SNH 180) се состои од еден преден каудален пршлен, додека друг (холотипот) се состои од делумен череп со заби и делумен посткраниален скелет.[6] Според Рафаел Ројо-Торес и сор., примерокот им помага на научниците да ја разберат варијацијата на забите, овозможува позиционирање на изолирани заби во облик на срце во черепот и демонстрира хетеродонција во Туријасаурија.[7]

Користена литература[уреди | уреди извор]

  1. Casanovas, Maria Lourdes; Santafé, José Vicente; Sanz, José Luis (2001). „Losillasaurus giganteus, un nuevo saurópodo del tránsito Jurásico-Cretácico e la Cuenca de "Los Serranos" (Valencia, España)“. Paleontologia i Evolució (шпански). 32–33: 99–122.
  2. Ruiz-Omeñaca, Jose Ignacio (2001). "Losillasaurus giganteus, a new Spanish sauropod Архивирано на 3 март 2016 г.". Dinosaur Mailing List.
  3. Ruiz-Omeñaca, Jose Ignacio (2001)."Re: Losillasaurus giganteus, a new Spanish sauropod Архивирано на 3 март 2016 г.". Dinosaur Mailing List.
  4. Taylor, Mike (2001). "Re: Losillasaurus giganteus, a new Spanish sauropod Архивирано на 2 октомври 2005 г.". Dinosaur Mailing List
  5. Gascó, F (2009): Sistemática y anatomía funcional de Losillasaurus giganteus Casanovas, Santafé & Sanz, 2001 (Turiasauria, Sauropoda). Universidad Autónoma de Madrid.
  6. Campos-Soto S, Benito MI, Cobos A, Caus E, Quijada IE, Suarez-Gonzalez P, Mas R, Royo-Torres R, Alcalá L. 2019. Revisiting the age and palaeoenvironments of the Upper Jurassic–Lower Cretaceous? Dinosaur-bearing sedimentary record of eastern Spain: implications for Iberian palaeogeography. Journal of Iberian Geology 45: 471–510.
  7. Rafael Royo-Torres; Alberto Cobos; Pedro Mocho; Luis Alcalá (2020). „Origin and evolution of turiasaur dinosaurs set by means of a new 'rosetta' specimen from Spain“. Zoological Journal of the Linnean Society. Online edition. doi:10.1093/zoolinnean/zlaa091.