Сауропосејдон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Сауропосејдон|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Сауропосејдон
Sauroposeidon Scale Diagram Steveoc86.svg
Споредба на големината, покажувајќи изолирани пршлени на примерокот на холотип.
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Сауропосејдон
Вид: Сауропосејдон
Биномен назив
Сауропосејдон протели
Ведел, Цифели и Сандерс, 2000 година
Синоними
  • Paluxysaurus jonesi Роуз, 2007 година

Сауропосејдон (Sauroposeidon) - фосилите биле пронајдени во карпи кои датираат од приближно крајот на раната креда (аптијско-ран албијан), време кога разновидноста на сауроподи во Северна Америка значително се намалила. Тоа билпоследниот познат северноамерикански сауропод пред отсуството на групата на континентот од околу 40 милиони години, што заврши со појавата на Аламосаурус за време на Мастришкиот.[1]..

'„Сауропосејдон“ бил откриен во југоисточниот дел на округот Атока, Оклахома
Пршлени на вратот
Споредба на големината
Опсег на исхрана на Брахиосаурус и Сауропосејдон

Опис и име[уреди | уреди извор]

Сауропосејдон, билевклучуваат најголеми копнени животни на сите времиња. Тие најпрво се појавиле во раната јура и набргу се раширија низ целиот свет. Во времето на доцната Јура, во Северна Америка и во Африка доминирале диплодоцидите и брахиосауридите, а до крајот на доцната крема, титаносауридите биле широко распространети (иако само на јужната хемисфера). Помеѓу овие периоди, во раната креда, фосилните записи се ретки. Неколку примероци се пронајдени во Северна Америка од тоа време и оние примероци што постојат често се фрагментарни или претставуваат помлади животни од нивниот вид. Повеќето од преживеаните сауроподи во тоа време, исто така, се намалувале во големина на само 15 m во должина, а можеби и на 10-15 тони, што го правело супер-џинови.[2].

Наоди од фосили и детерминизација[уреди | уреди извор]

Проценките за големината на Сауропосејдон се засноваат на споредба помеѓу четирите пршлени на Сауропосејдон и пршлени на примерокот HM SII од жирафатитан бранкај, сместен во Берлинскиот музеј за природна историја. HM SII е најкомплетниот познат брахиосаур, иако бидејќи е составен од парчиња од различни примероци, неговите пропорции можеби не се точни. Споредбите со другите роднини на Сауропосејдон се тешки поради ограничените остатоци. Должината на вратот на Сауропосејдон се проценува на 11,25–12 м во споредба со должината на вратот од 9 метри за Хирафатитан HM SII. Ова се заснова на претпоставката дека остатокот од вратот имал исти пропорции како Giraffatitan.

Сауропосејдон веројатно можел да ја подигне главата 17–18 м над земјата, што е високо како шесткатница. За споредба, Giraffatitan веројатно можел да ја крене главата 13,5 м.

Висината на рамената на Сауропосејдон е проценета на 6–7 m (20-23 стапки) заснована врз толкување на животното како брахиосаурид. Проценките за нејзината вкупна можна должина се движеа од 27 м до 34 м.

Масата на Сауропосејдон се проценува на 40-60 тони, додека пршлените на Сауропосејдон се 25-33% подолги од Giraffatitan ', тие се со пречник поголем само 10-15%. Ова значи дека иако Сауропосејдон веројатно имал поголемо тело од жирафитните, неговото тело е помало во споредба со големината на вратот, па затоа тој не тежел колку скалестиот жирафит. За споредба, Giraffatitan можеби тежел 36-40 тони[3]. .

Класификација[уреди | уреди извор]

Сауропосејдон живеел на брегот на Мексиканскиот Залив, кој минуваше низ Оклахома во тоа време, во огромна река делта слична на делта Мисисипи денес. Оваа палео-околина, која е зачувана во формацијата Анлерс, исто така се протега од југозападниот дел на Арканзас преку југоисточна Оклахома и североисточно од Тексас. Оваа геолошка формација не е датирана радиометрично. Научниците користеле биостратиграфски податоци и фактот дека тие делат неколку исти родови со групата Тринити во Тексас, за да претпостават дека оваа формација е поставена за време на фазата на Албијан од раниот период на Креда, приближно 110 мија.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Mathew J. Wedel, Richard L. Cifelli, R. Kent Sanders: Sauroposeidon proteles, a new sauropod from the early Cretaceous of Oklahoma. In: Journal of Vertebrate Paleontology. Bd. 20, Nr. 1, 2000, ISSN 0272-4634

, S. 109–114, doi:10.1671/0272-4634(2000)020[0109:SPANSF]2.0.CO;2.

  • Mathew J. Wedel, Richard L. Cifelli, R. Kent Sanders: Osteology, paleobiology, and relationships of the sauropod dinosaur Sauroposeidon. In: Acta Palaeontologica Polonica. Bd. 45, Nr. 4, 2000, ISSN 0567-7920

, S. 343–388, online.

  • Mathew J. Wedel, Richard L. Cifelli: Sauroposeidon: Oklahoma’s Native Giant. In: Oklahoma Geology Notes. Bd. 65, Nr. 2, 2005, ISSN 0030-1736

, S. 40–57

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]