Ацинганосаурус

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Atsinganosaurus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Ацинганозаурус
Atsinganosaurus
Atsinganosaurus.jpg
Пршлени
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Atsinganosaurus
Вид: Ацинганозаурус
Atsinganosaurus
Биномен назив
Atsinganosaurus velauciensis
Гарсија и др., 2010


Ацинганозаурус (Atsinganosaurus) изумрен род сауропода од групата титаносаурија (Титаносаурија).

Живеел во доцната креда во денешна Европа[1].

Опис и име[уреди | уреди извор]

Опишан е во 2010 година од Џералдин Гарсија и неговите колеги врз основа на фрагментарни, но добро сочувани фосили откриени во седиментите во [[Мастрихт на локалитетот Велаукс-Ла Бастид Нов во Екс-ан-Прованса. Тој се разликува од другите титаносауруси од доцната креда- Ампелосаурус, Лираксасаурус и Маѓаросаурус - со комбинација на одлики што се единствени во нив. Ацинганосаурусот бил потенок и е можно побазален, според авторите, тој може да биде основен член на ножниот дел од Литостротија тесно поврзан со Малавизаур.[2].

Наоди од фосили и детерминизација[уреди | уреди извор]

Оваа филогенетска позиција и недостаток на блиско сродство со европските титаносауруси укажуваат на тоа дека во доцниот период на креда, диносаурусите во Европскиот архипелаг мигрирале од исток кон запад[3].Наводи[уреди | уреди извор]

  1. The titanosaurian dinosaur Atsinganosaurus
  2. The titanosaurian dinosaur Atsinganosaurus velauciensis
  3. „Atsinganosaurus“. Архивирано од изворникот на 2020-07-02. Посетено на 2021-02-26.