Терoподи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Терoподи
Тероподи
Период:
доцен триjасденес,
Морфолошка и еколошка разновидност на тероподите
Научна класификација [ у ]
Царство: Животни
Тип: Хордови
Класа: Влекачи
Надред: Диносауруси
Кладус: Тероподи
Марш, 1881
Подгрупи[1]

Тероподи (Theropoda, „ѕвероноги“) — група двоножни диносауруси, припадници на Saurischia. Иако повеќето биле месојади, бројни групи станале сештојади, инсективори и тревопасни. Тероподите првпат се појавиле во текот на доцниот тријас, пред околу 230 милиони години и во нив спаѓале сите големи копненини грабливци од раната јура до крајот на креда, пред околу 65 милиони години. Денес нивни претставници се 9900 вида птици кои настанале во текот на јура од мали специјализирани диносауруси.

Меѓу особоните кои ги поврзуваат тероподите и птиците се стапалата со трипрста, furcula, коски исполнети со воздух и (во некои случаи) пердуви и квачење на јајцата.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Holtz, Thomas R., Jr. (2012). Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages, Winter 2011 Appendix.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]