Каменолом

Од Википедија — слободната енциклопедија
Каменолом за „портландски камен“ на островот Портланд, Англија
Ископување на мермер во рудникот Сивец во Прилепско
Напуштен каменолом за варовник
Јагленокоп во Британска Колумбија, Канада

Каменолом — вид на површински коп каде се ископуваат камења или минерал.[1] Најчесто каменоломите се експлоатираат за добивање на градежни материјали, како градежен камен, ситни пополнувачи, песок и чакал. Во близината на овие копови често се прават и погони за изработка на бетон и асфалт, поради нивните големи потреби од овие суровини.

Видови камен[уреди | уреди извор]

Од каменоломите се ископуваат разни видови камен, меѓу кои се:

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. каменолом“ - Дигитален речник на македонскиот јазик

Надворешни врски[уреди | уреди извор]