Гејџино

Од Википедија — слободната енциклопедија

Гејџино (англиски: gaugino, од gauge „баждарење“ и -ino) — хипотетички елементарна честичка, суперпартнер на баждарното поле според предвидувањата на баждарната теорија здружена со суперсиметријата.

Во миниланото суперсиметрично дополение на стандардниот модел постојат следниве гејџина:

Гејџината се мешаат со хигсината, суперпартнери на степените на слобода во Хигсовото поле, и образуваат линеарни сплетови („масови сопствени состојби“) наречени неутралина (електрично неутрални) и чарџина (наелектризирани). Во многу модели, најлесната суперсиметрична честичка (LSP), честопати неутралино како фотиното, е стабилна. Во тој случај, ова е слабо заемодејствувачка масивна честичка (WIMP) и кандидат за темната материја.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • G. Bertone; D. Hooper; J. Silk (2005). „Particle Dark Matter: Evidence, Candidates and Constraints“. Physics Reports. 405: 279–390. arXiv:hep-ph/0404175. Bibcode:2005PhR...405..279B. doi:10.1016/j.physrep.2004.08.031.