Фи-мезон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
phi meson
OZI rule - Feynmann diagram.svg
Feynman diagram of the most common Грешка: нема зададено симбол meson decay
СоставГрешка: нема зададено симбол:
s

s
СтатистикаBosonic
ЗаемодејстваStrong, Weak
СимболГрешка: нема зададено симбол, Грешка: нема зададено симбол
АнтичестичкаSelf
Маса1019.461±0.020 MeV/c2
Ел. полнеж0

Во физиката на честички , ϕ мезон е векторски мезон формиран од чуден кварк и чуден антикварк . ф мезонот има необична склоност да се распаѓа во
K0
и
K0
</br> што довело до откривање на правилото на ОЗ. Има маса од 1 019. 461 ± 0.020 MeV / c2 и средно време од 1.55 ± 0.01 x 10-22s.

Својства[уреди | уреди извор]

Име на честички Симбол на честички Симбол на античестички Кварк
содржина
Маса на одмор ( MeV / c 2 ) IG J P C S C B ' Средно време (s) Најчесто се распаѓа до

(> 5% од распаѓање)

Phi мезон [1] ϕ(1020) Авто
s

s
1,019,461   ±   0.020 0 1 − − 0 0 0 1.55 ± 0.01 × 10−22 [f]

K+
+
K
или
K0
S
+
K0
L
или(
ρ
+
π
) / (
π+
+
π0
+
π
)

Најчестите режими на распаѓање на ϕ мезон се
K+

K+
на 48.9%±0.5% ,
K0
S

K0
S
на 34.2%±0.4% , и разни комбинации од
ρ
s
и пиони кои не можат да се разликуваат на 15.3%±0.3% . [2] Во сите случаи, се распаѓа преку силна сила . Пионскиот канал најверојатно би бил доминантен канал за распаѓање, бидејќи колективната маса на пионите е помала од онаа на каоните, што ја прави енергетски поволна; сепак, тоа е потиснато од страна на OZI правило.

Кварковиот состав на ϕ мезонот може да се смета за мешавина меѓѕ
s

s
,
u

u
и
d

d
состојби, но тоа е многу блиску до чиста
s

s
состојба. [3] Ова може да се прикаже со деконструирање на брановата функција на ϕ во неговите составни делови. Гледаме дека ϕ и ω мезони се мешавини на SU (3) брановите функции како што следува.

,


Аголот на мешање, при кој компонентите целосно се одвојуваат, може да се пресмета дека изнесува околу 35,3 ˚. Аголот на мешање на ϕ и ω состојбите се пресметуваат од масата на секоја состојба да биде околу 35˚, што е многу близу до максимално одвојување. Затоа, ϕ мезонот е речиси чиста
s

s
состојба. [3]

Историја[уреди | уреди извор]

Постоењето на ϕ мезонот за прв пат беше предложен од страна на јапонскиот американски физичар на честички, Ј.Џ. Сакураи , во 1962 година како резонантна состојба меѓу
K0
и
K0
. [4] Таа била откриена подоцна во 1962 година од Коноли, во 20-инчен водороден меур комора во алтернативниот градиент синхротрон (AGS) во Националната лабораторија Брукхейвен во Уптаун, Њујорк додека студираа
K

p+
судири на приближно 2,23 GeV / c. [5] [6] Во суштина, реакцијата вклучуваше зрак на
K
s да се забрзе до високи енергии за да се судри со протони.

ϕ мезонот има неколку можни начини на распаѓање. Најмногу енергетски фаворизиран режим е на ϕ мезон распаѓањето во 3 пиони , што е она што најверојатно ќе се очекува. Сепак, наместо тоа забележуваме дека најчесто се распаѓа во 2 каони . [7] Помеѓу 1963 и 1966 година, три лица, Сусуму Окубо , Џорџ Цваиг и Југоро Иизука, секој независно предложил правило за да го објасни набљудуваното сузбивање на распаѓањето на 3 пиона. [8] [9] [10] Ова правило сега е познато како правило OZI и истовремено е прифатено објаснување за невообичаено долгите животи на
J/ψ
и
ϒ
мезоните. [7] Имено, во просек тие траат ~ 7 × 10−21 s и ~ 1.5 × 10−20 s. [7] Ова се споредува со нормалниот просечен животен век на распаѓањето на мезонот преку силната сила, која е на редот од 10−23 s . [7]

Во 1999 година, ϕ фабрика наречена DAFNE (или ДАϕNE бидејќи F се залага за ϕ Фабрика ") започна со работа за проучување на распаѓањето на ϕ мезон во Фраскати , Италија . [6] Произведува ϕ мезони преку електрон - позитронски судири. Има бројни детектори, вклучувајќи го и детекторот KLOE кој беше во функција на почетокот на своето работење.

Референци[уреди | уреди извор]

  1. Tanabashi, M. и др. „Particle listings – Грешка: нема зададено симбол“. конс. 17 Feb 2019. 
  2. Nakamura, K. и др. „Particle listings – Грешка: нема зададено симбол“ (PDF). конс. 5 May 2017. 
  3. 3,0 3,1 Nakamura, K. „14. Quark Model“ (PDF). конс. 5 May 2017. 
  4. Sakurai, J. J. (1 December 1962). „Possible Existence of a T=0 Vector Meson at 1020 MeV“. Physical Review Letters. стр. 472–475. Bibcode:1962PhRvL...9..472S. doi:10.1103/PhysRevLett.9.472. конс. 5 May 2017. 
  5. Connolly, P. L.; Hart, E. L.; Lai, K. W.; London, G.; Moneti, G. C.; Rau, R. R.; Samios, N. P.; Skillicorn, I. O.; Yamamoto, S. S.; Goldberg, M.; Gundzik, M.; Leitner, J.; Lichtman, S. (15 April 1963). „Existence and Properties of the Грешка: нема зададено симбол Meson“. Physical Review Letters. стр. 371–376. Bibcode:1963PhRvL..10..371C. doi:10.1103/PhysRevLett.10.371. конс. 5 May 2017. 
  6. 6,0 6,1 „K for KLOE... ...and Z for Zweig - CERN Courier“. cerncourier.com. конс. 6 May 2017. 
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 Griffiths, David (2008). Introduction to elementary particles (2nd rev. издание). Weinheim: Wiley-VCH. ISBN 978-3-527-40601-2. 
  8. S. Okubo, Phys. Lett. 5 , 1975 (1963).
  9. Г. Цвајг, Извештај на ЦЕРН бр.8419 / TH412 (1964).
  10. J. Iizuka, Prog. Теоретски. Phys. Suppl. 37 , 21 (1966).

Исто така види[уреди | уреди извор]