Ро-мезон

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во физиката на честички, еден ро мезон е краткотрајна адронска честичка која е триплет од изоспин, чии три состојби се означени како ρ, ρ0 и ρ-. Заедно со пионите и омега-мезоните, мезонот po ја носи јадрената сила во рамките на атомското јадро. По пионите и каоните, ро мезоните се најлесната силно интерактивна честичка, со маса од 775,45 ± 0,04 MeV (приближно 770 MeV) за сите три состојби..[lower-alpha 1]

Po мезоните имаат многу краток животен век, а нивната ширина на распаѓање е околу 145 MeV со посебна одлика дека ширинитена распаѓање не се опишани со Breit-Wigner форма. Главната траса на распаѓање на ро мезоните е пар на пиони со стапка на разгранување од 99,9%..[lower-alpha 2]

Состав[уреди | уреди извор]

Во де Рујула-Георги-Глашовиот опис на адроните, ро мезоните може да се толкуваат како врзана состојба на кварк и анти-кварк и е возбудена верзија на пион. За разлика од пион, ро мезонот има спин j = 1 (векторски мезон) и многу повисока вредност на масата. Оваа масовна разлика помеѓу пионите и ро мезоните се припишува на голема хиперфинска интеракција помеѓу кваркот и анти-кваркот. Главниот приговор со описот на Де Рујула-Георги-Глашов е дека ја припишува лесноста на пионите како несреќа, а не како резултат на киралната симетрија.

Ро мезоните може да се сметаат како мерачи на бозони на спонтано скршен мерач на симетрија чиј локален карактер се појавува (што произлегува од КХД); Имајте на ум дека оваа скршена мерна симетрија (понекогаш наречена скриена локална симетрија) е различна од глобалната хирална симетрија која делува на вкусовите. Ова го опиша Хауард Георги во весникот "Векторскиот лимит на хиралната симметрија", каде што тој припишува голем дел од литературата за скриена локална симетрија на нелинеарен сигма модел.[1] [2]

Ро-мезони
Име Симбол на
честичка
Симбол на
античестичка
Кваркова
содржина[3]
Маса на мирување (MeV/c2) IG JPC S C B' Среден полуживот (s)[lower-alpha 3] Вообичаено се распаѓа на

(>5% од распадите)

Наелектризиран ро-мезон[4]
ρ+
(770)

ρ
(770)

u

d
775,4 ± 0,4 1+ 1 0 0 0 (4,5)⋅10-24[lower-alpha 4]
π±
+
π0
Неутрален ро-мезон[4]
ρ0
(770)
Самиот на себе 775,49 ± 0,34 1+ 1−− 0 0 0 (4,5)⋅10-24[lower-alpha 4]
π+
+
π

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. There should be a small mass difference between the
  ρ+
  and the
  ρ0
  that can be attributed to the electromagnetic self-energy of the particle as well as a small effect due to isospin breaking arising from the light quark masses; however, the current experimental limit is that this mass difference is less than 6987112152354090000♠0.7 MeV.
 2. Neutral rho mesons can decay to a pair of electrons or muons which occurs with a branching ratio of 6995500000000000000♠5×10−5. This decay of the neutral rho to leptons can be interpreted as a mixing between the photon and rho. In principle the charged rho mesons mix with the weak vector bosons and can lead to decay to an electron or muon plus a neutrino; however, this has never been observed.
 3. The exact value depends on the method used. See the given reference for detail.
 4. 4,0 4,1 PDG reports the resonance width (Γ). Here the conversion τ = ħΓ is given instead.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. H. Georgi. (1990) "Vector Realization of Chiral Symmetry." inSPIRE Record
 2. Ben-Yehudah G, Ahissar M (May 2004). „Sequential spatial frequency discrimination is consistently impaired among adult dyslexics“. Vision Res. 44 (10): 1047–63. doi:10.1016/j.visres.2003.12.001. PMID 15031099.
 3. C. Amsler et al. (2008): Quark Model
 4. 4,0 4,1 C. Amsler et al. (2008): Particle listings –
  ρ