X и Y бозони

Од Википедија — слободната енциклопедија
X и Y бозони
СоставЕлементарна честичка
СтатистикаБозонска
СтатусХипотетичка
Видови12
Маса≈ 1015 GeV/c2
Се распаѓа наX: два кваркови, или еден антикварк и еден наелектризиран антилептон
Y: два кваркови, или еден антикварк и еден наелектризиран антилептон, или еден антикварк и едно антинеутраино
Ел. полнежX: +43 e
Y: +13 e
Боен полнежтриплет или антитриплет
Спин1
Спинови состојби3
Слабаnbsp;изоспинска проекцијаX: +12
Y: −12
Слаб хиперполнеж53
BL23

Во честичната физика, X и Y бозоните (понекогаш општо наречени "X-бозони"[1]) се хипотетички елементарни честички аналогни на W и Z бозоните, но соодветни на нов вид на сила предвидена од Џорџи-Глашовиот модел, големата обединувачка теорија.

Детали[уреди | уреди извор]

X и Y бозоните ги спаруваат, кварковите со лептоните, дозволувајќи нарушување на запазувањето на барионскиот број, и на тој начин овозможувајќи го протонскиот распад.

X-бозонот ги има следните можности за распад:[2]


X

u
+
u

X

e+
+
d

кога двата разложени производи во секој процес имаат спротивна хиралност,
u
е горен кварк,
d
е долен антикварк и
e+
е позитрон.

Y-бозонот ги има следните можности за распад:[2]


Y

e+
+
u

Y

d
+
u

Y

d
+
ν
e

каде што првиот разложен производ во секој процес има лева хиралност, а десниот има десна хиралност и
ν
e
е електронско антинеутрино. Слични производи на распадот постојат во другата кварк-лептон генерација.

Во овие реакции, ниту лептонскиот број (L) ниту барионскиот број (B) е зачуван, но BL е. Различни разгранувачки односи меѓу X-бозонот и неговата античестичка (како во случајот со K-мезон) се објаснети од бариогенезата. На пример, ако
X
+/
X
парот е создаден од енергија, а тие ги следат двете разгранувања опишани погоре:
X
+
u
+
u
,
X

d
+
e
; прегрупирајќи ги резултатите (
u
+
u
+
d
) +
e
=
p
+
e
се покажува дека станува збор за водороден атом.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ta-Pei Cheng; Ling-Fong Li (1983). Gauge Theory of Elementary Particle Physics. Oxford University Press. стр. 437. ISBN 0-19-851961-3.
  2. 2,0 2,1 Ta-Pei Cheng; Ling-Fong Li (1983). Gauge Theory of Elementary Particle Physics. Oxford University Press. стр. 442. ISBN 0-19-851961-3.