Померон

Од Википедија — слободната енциклопедија

ПомеронРеџева траекторија на група на честички со зголемувачки спин — постулирани во 1961 година за да се објасни бавниот растечки полупресек на хадронските судири при високи енергии.[1] Именуван е по Исак Померанчук.

Преглед[уреди | уреди извор]

Додека другите траектории доведуваат до паѓање на пресеци, померонот може да доведе до логаритамски растечки пресеци, кои експериментално се приближно константни. Идентификацијата на померонот и предвидувањето на неговите својства беше голем успех на Реџовата теорија на силната интерактивна феноменологија. Во подоцнежните години, BFKL померонот[2] беше изведен во понатамошните кинематички режими од пертубативните пресметки во КХД, но неговата врска со померонот што гледан во мекото високо енергетско расејување сè уште не е целосно разбрана.

Една последица на хипотезата за померон е таа дека пресеците на протон-протонско и протон-антипротонско расејување треба да бидат еднакви на доволно високи енергии. Ова го демонстрираше советскиот физичар Исак Померанчук со аналитички продолжувања под претпоставка дека пресеците нема да паднат. Померонот беше воведен од Владимир Грибов, и таа теорема се соедини во Реџова теорија. Џефри Чу и Стивен Фраучи го претставија померонот на Запад. Модерната интерпретација на теоријата на Померанчук е дека померонот нема зачувани полнежи - честичките на оваа траекторија ги имаат квантните броеви на вакуум.

Померонот беше добро прифатен во 1960-тите години, и покрај фактот што измерените пресеци на протон-протонско и протон-антипротонско расејување на енергиите што тогаш беа достапни беа нееднакви.

Померонот нема полнежи. Отсуството на електричен полнеж укажува на тоа дека размената на померони не води кон вообичаено туширање на Черенковото зрачење, додека отсуството на набој на боја подразбира дека таквите настани не зрачат пиони.

Ова е во согласност со експерименталните набљудувања. Во високо енергетски протон-протонски и протон-антипротонски судири, во кои се верува дека помероните се разменуваат, често се забележува процеп на брзина: Ова е голема аголна област во која не се откриени излезни честички.

Одерон[уреди | уреди извор]

Одеронот, античестицата на померонот кој носи непарeн полнеж, беше воведен во 1973 година од Лешек Лукашук и Басараб Николеску.[3] Тоа беше потенцијално забележано само во 2017 година преку ТОТЕМ експериментот на ГХС.[4] Одеронот постои во КХД како сложена состојба на 3 регенерирани глуони.[5]

Теоријата на струните[уреди | уреди извор]

Во раната физика на честички, "померонскиот сектор" беше она што сега се нарекува "затворена низа сектор", додека она што се нарекуваше "реџов сектор" сега е "отворена низа теорија".

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Levin, E (1998). Everything about reggeons.Part I: Reggeons in "soft" interaction arXiv:hep-ph/9710546.
  2. E. Levin (1997) Course notes
  3. Łukaszuk, Leszek; Nicolescu, Basarab (1973). „A possible interpretation of pp rising total cross-sections“. Lettere al Nuovo Cimento. 8 (7): 405–413. doi:10.1007/bf02824484.
  4. Martynov, Evgenij; Nicolescu, Basarab (2018). „Did TOTEM experiment discover the Odderon?“. Phys. Lett. B. 778: 414–418. arXiv:1711.03288. Bibcode:2018PhLB..778..414M. doi:10.1016/j.physletb.2018.01.054.
  5. Martynov, Evgenij; Nicolescu, Basarab (March 2018). „Did TOTEM experiment discover the Odderon?“. Physics Letters B. 778: 414–418. Bibcode:2018PhLB..778..414M. doi:10.1016/j.physletb.2018.01.054. ISSN 0370-2693.

Дополнителна литература[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]