Кси-барион

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Кси-барионите или каскадни честици се фамилија на субатомски хадронски честици кои што го имаат симболот Ξ и можно е да имаат електричен полнеж (Q) од +2 e, +1 e, 0 или −1 e, каде e е елементарениот полнеж. Како и сите вообичаени бариони тие содржат три кваркови. Кси-барионите содржат еден горен или долен кварк плус два помасивни кваркови: чуден, волшебен или длабински. Тие се историски наречени каскадни честици поради нивната нестабилна состојба; брзо се распаѓаат во полесни честици преку синџир на распаѓања.[1] Првото откривање на електризиран Кси-барион било во експериментите со космички зраци од Mанчестерската група во 1952 година.[2] Првото откритие на неутралната кси-честица било во лабораторијата Беркли во 1959 година.[3] Исто така била набљудувана како распаден продукт од распадот на омега-барионот (
Ω
) набљудуван во Брукхејвенската национална лабораторија во 1964 година.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Честицата
Ξ
b
е позната како каскадна B-честица и содржи кваркови од сите три семејства. Била откриена од D0 и CDF експериментите во Фермилаб. Откритието било објавено на 12 јуни 2007 година. Била првата позната честица направена oд кваркови од сите три кваркови генерациидолен, чуден и длабински кварк. Соработките D0 и CDF ги пријавиле постојаните маси на новата состојба. Според Честичната податочна група просечната маса е 5.7924±0.0030 GeV/c2.

Освен ако е посочено, негорната/долната кваркова содржина на кси-барионите е чудна (т.e. има еден горен или долен кварк и два чудни кваркови). Меѓутоа
Ξ0
b
содржи еден горен, еден чуден, и еден долен кварк, додека
Ξ0
bb
содржи еден горен и два долни кваркови.

Во 2012 г., експериментот CMS во Големиот хадронски судирач детектирал
Ξ∗0
b
барион (пријавена маса 5945±2.8 MeV/c2).[4][5] Соработката LHCb во ЦЕРН откриле два нови Кси-бариони во 2014 година:
Ξ′
b
и
Ξ∗−
b
[6].

Во 2017 г., истражувачите на LHCb пријавиле уште еден Кси-барион: двојно волшебниот
Ξ++
cc
барион, составен од два тешки волшебни кваркови и еден горен кварк. Масата на
Ξ++
cc
е околу 3.8 пати поголема од масата на еден протон.[7][8]

Список на кси-бариони[уреди | уреди извор]

Кси-бариони[9][10][11][12]
Честичка Симбол Кваркна содржина Маса
MeV/c2
Изоспин
I
Спинска (парност)
JP
Q S C B Среден полуживот
s
Се распаѓа на
Кси [13]
Ξ0

u

s

s
1314.86±0.20 12 12+* 0 −2 0 0 (2.90±0.09)×10−10
Λ0
+
π0
Кси [14]
Ξ

d

s

s
1321.71±0.07 12 12+* −1 −2 0 0 (1.639±0.015)×10−10
Λ0
+
π
Кси резонанса [15]
Ξ0
(1530)

u

s

s
1531.80±0.32 12 32+ 0 −2 0 0
Ξ
+
π
Кси резонанса [15]
Ξ
(1530)

d

s

s
1535.0±0.6 12 32+ −1 −2 0 0
Ξ
+
π
волшебен кси [16]
Ξ+
c

u

s

c
2467.9±0.4 12 12* +* +1 −1 +1 0 (4.42±0.26)×10−13 Погледајте
Ξ+
c
распаден мод
волшебен кси [16]
Ξ0
c

d

s

c
2471.0±0.4 12 12* +* 0 −1 +1 0 1.12+0.13
−0.10
×10−13
Погледајте
Ξ0
c
распаден мод
волшебна кси резонанса [16]
Ξ′+
c

u

s

c
2575.7±3.1 12 12+[б 1] +1 −1 +1 0
Ξ+
c
+
γ
(забележана)
волшебна кси резонанса [16]
Ξ′0
c

d

s

c
2578.0±2.9 12 12+[б 1] 0 −1 +1 0 1.1×10−13
Ξ0
c
+
γ
(забележена)
двојно волшебен кси[17]
Ξ++
cc

u

c

c
3621.40 ± 0.72 ± 0.27 ± 0.14 12* 12* +* +2 0 +2 0 0.256+0.024
−0.022
 
±0.014×10−12 [18]

Λ+
c
+
K
+
π+
+
π+
двојно волшебен кси[б 2] [19]
Ξ+
cc

d

c

c
3518.9±0.9[б 2] 12* 12* +* +1 0 +2 0 <3.3×10−14[б 2]
Λ+
c
+
K
+
π+
[e] or

p+
+
D+
+
K
[e]
длабински кси [20]
Ξ0
b

u

s

b
5792±3 12* 12* +* 0 −1 0 −1 1.42+0.28
−0.24
×10−12
[б 3]
Погледајте
Ξ
b
распаден мод
длабински кси или
каскада B[9][12][20][21]

Ξ
b

d

s

b
5792.9±3.0 12* 12* +* −1 −1 0 −1 1.42×10−12 Погледајте
Ξ
b
распаден мод

(
Ξ
+
J/ψ
е исто така забележан)

Ξ′
b
[22]

d

s

b
5935.02 ± 0.02 ± 0.01± 0.50 1/2+ −1 −1 0 −1

Ξ∗−
b
[22]

d

s

b
5955.33 ± 0.12 ± 0.06 ± 0.50 3/2+ −1 −1 0 −1

Ξ
b
(6227)[23]

d

s

b
6226.9 ± 2.0 ± 0.3 ± 0.2 −1 −1 0 −1
Λ
b
+
K


Ξ0
b
+
π
двојно длабински кси[б 1]
Ξ0
bb

u

b

b
12* 12* +* 0 0 0 −2
двојно длабински кси[б 1]
Ξ
bb

d

b

b
12* 12* +* −1 0 0 −2
волшебно длабински кси[б 1]
Ξ+
cb

u

c

b
12* 12* + +1 0 +1 −1
волшебно длабински кси [б 1]
Ξ0
cb

d

c

b
12* 12* +* 0 0 +1 −1
 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Particle (or quantity, i.e. spin) has neither been observed nor indicated
 2. 2,0 2,1 2,2 Some controversy exists about this data. See references
 3. This is actually a measurement of the average lifetime of b-baryons that decay to a jet containing a same-sign
  Ξ
  ±

  ± pair. Presumably the mix is mainly
  Ξ
  b
  , with some
  Λ
  b
  .

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 R. Nave. „The Xi Baryon“. HyperPhysics. конс. 4 April 2013. 
 2. R. Armenteros. The properties of charged V-particles. „Philosophical Magazine“ том  43 (341): 597. doi:10.1080/14786440608520216. http://www.informaworld.com/smpp/content~db=all~content=a910643548~frm=titlelink. 
 3. L. W. Alvarez. Neutral Cascade Hyperon Event (Submitted manuscript). „Physical Review Letters“ том  2 (5): 215. doi:10.1103/PhysRevLett.2.215. Bibcode1959PhRvL...2..215A. http://www.escholarship.org/uc/item/2gs1j865. 
 4. C. Simpson (28 April 2013). „New Particle Discovered with 'Higgs Boson' Machine“. The Atlantic Wire. конс. 2013-04-04. 
 5. S. Chatrchyan. Observation of an excite excited Ξb baryon. „Physical Review Letters“ том  108 (25): 252002. doi:10.1103/PhysRevLett.108.252002. PMID 23004588. Bibcode2012PhRvL.108y2002C. 
 6. LHCb experiment observes two new baryon particles never seen before“, 19 ноември 2014.
 7. CERN (6 јули 2017). "The LHCb experiment is charmed to announce observation of a new particle with two heavy quarks". Соопштение за печат.  посет. 6 јули 2017 г
 8. Chang, Kenneth. „CERN Physicists Find a Particle With a Double Dose of Charm“, 6 јули 2017. (на en-US)
 9. 9,0 9,1 V. Abazov et al. (D0 Collaboration). Direct observation of the strange b baryon
  Ξ
  b
  . „Physical Review Letters“ том  99 (5): 52001. doi:10.1103/PhysRevLett.99.052001. PMID 17930744. Bibcode2007PhRvL..99e2001A.
   
 10. Fermilab (13 јуни 2007). "Fermilab physicists discover "triple-scoop" baryon". Соопштение за печат.  посет. 14 јуни 2007 г
 11. Fermilab (25 јуни 2007). "Back-to-Back b Baryons in Batavia". Соопштение за печат.  посет. 25 јуни 2007 г
 12. 12,0 12,1 T. Aaltonen et al. (CDF Collaboration). Observation and mass measurement of the baryon Xi(b)-. „Physical Review Letters“ том  99 (5): 52002. doi:10.1103/PhysRevLett.99.052002. PMID 17930745. Bibcode2007PhRvL..99e2002A. 
 13. W.-M. Yao et al. (Particle Data Group). Particle listings – Xi0. „Journal of Physics G“ том  33 (1): 1–1232. doi:10.1088/0954-3899/33/1/001. Bibcode2006JPhG...33....1Y. http://pdg.lbl.gov/2007/listings/s023.pdf. 
 14. W.-M. Yao et al. (Particle Data Group). Particle listings – Xi. „Journal of Physics G“ том  33 (1): 1–1232. doi:10.1088/0954-3899/33/1/001. Bibcode2006JPhG...33....1Y. http://pdg.lbl.gov/2007/listings/s022.pdf. 
 15. 15,0 15,1 W.-M. Yao et al. (Particle Data Group). Particle Listings – Xi(1530). „Journal of Physics G“ том  33 (1): 1–1232. doi:10.1088/0954-3899/33/1/001. Bibcode2006JPhG...33....1Y. http://pdg.lbl.gov/2007/listings/b049.pdf. 
 16. 16,0 16,1 16,2 16,3 W.-M. Yao et al. (Particle Data Group). Particle listings – Charmed baryons. „Journal of Physics G“ том  33 (1): 1–1232. doi:10.1088/0954-3899/33/1/001. Bibcode2006JPhG...33....1Y. http://pdg.lbl.gov/2007/tables/bxxxcharm.pdf. 
 17. The LHCb experiment is charmed to announce observation of a new particle with two heavy quarks“, 6 јули 2017.
 18. https://home.cern/about/updates/2018/05/long-live-doubly-charmed-particle
 19. W.-M. Yao et al. (Particle Data Group). Particle listings – Ξ+
  cc
  . „Journal of Physics G“ том  33 (1): 1. doi:10.1088/0954-3899/33/1/001. Bibcode2006JPhG...33....1Y. http://pdg.lbl.gov/2007/listings/s065.pdf.
   
 20. 20,0 20,1 W.-M. Yao et al. (Particle Data Group). Particle listings – Xib. „Journal of Physics G“ том  33 (1): 1–1232. doi:10.1088/0954-3899/33/1/001. Bibcode2006JPhG...33....1Y. http://pdg.lbl.gov/2007/listings/s060.pdf. 
 21. T. Aaltonen et al. (CDF Collaboration). Observation and mass measurement of the baryon
  Ξ
  b
  . „Physical Review Letters“ том  99 (5): 052002. doi:10.1103/PhysRevLett.99.052002. PMID 17930745. Bibcode2007PhRvL..99e2002A.
   
 22. 22,0 22,1 Aaij, R (18 ноември 2014 г). Observation of two new Ξ
  b
  baryon resonances
  . „Physical Review Letters“ том  114 (6): 062004. doi:10.1103/PhysRevLett.114.062004. PMID 25723210. Bibcode2015PhRvL.114f2004A.
   
 23. Aaij, R.. Observation of a new Ξ
  b
  resonance
  . „Physical Review Letters“ том  121 (72002): 072002. doi:10.1103/PhysRevLett.121.072002. PMID 30169090.
   

Надворешни врски[уреди | уреди извор]