Тетракварк

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Standard Model of Elementary Particles Anti.svg

Тетракварк, во честичната физика, е егзотичен мезон составен од четири валентни кваркови.Во принцип, состојбата на тетракварк може да биде дозволена во квантната хромодинамика, модерната теорија на силни интеракции. Секоја воспоставена состојба на тетракварк би била пример на егзотичен адрон, кој лежи надвор од класификацијата на кварковите модели.

Историја[уреди | уреди извор]

Неколку кандидати за тетракварк беа пријавени од експериментите на честичната физика во 21-от век. Содржината на кваркот на овие состојби се скоро сите qqQQ, каде што q претставува светлосен (горе, долу или чудно) кварк, Q претставува тежок (шарм или дно) кварк, а антикварките се означуваат со прекумерна линија. Постоењето и стабилноста на тетракваркските состојби со qqQQ (или qqQQ) долго време се дискутираат од страна на теоретските физичари, но сепак тие треба допрва да бидат докажани од експерименти.

TQ EB ape hyp r1 8 r2 14 Act 3D Sim.jpg

Во 2003,честичка привремено наречена X (3872),од експериментот Белл во Јапонија, беше предложена да биде кандидат за тетракварк,како првично теоретизирана.Името X е привремено име,вклучувајќи го тоа дека сè уште има некои прашања во врска со неговите својства,кои треба да бидат тестирани.

Во 2004 година, DSJ (2632), која беше видена во SELEX на Fermilab, беше предложена како можен кандидат за тетракварк.

Во 2007 година, Бел ја објави опсервацијата на државата Z(4430), како кандидат за тетракварк.Исто така, постојат индикации дека Y (4660), исто така откриен од Belle во 2007 година, може да биде состојба на тетракварк.

Во 2009 година Fermilab објави дека откриле честичка привремено наречена Y (4140), која исто така може да биде тетракварк.

Во 2010 година, два физичари од DESY и физичар од Универзитетот Quaid-i-Azam повторно ги анализираа поранешните експериментални податоци и најавија дека, во врска со Υ(5S) мезон (форма на фонониум), постои добро дефинирана тетракварк резонанца.

Во Јуни 2013 година, експериментот БЕС-III во Кина и експериментот Белл во Јапонија самостојно известија за Zc (3900), првата потврдена четири-кварковна состојба.

Во 2014 година, експериментот LHCb Large Hadron Collider го потврди постоењето на состојбата Z (4430),со значење над 13,9 σ.

Во Февруари 2016 година, експериментот DØ објави докази за кандидат за тесен тетракварк, наречен X (5568),во Декември 2017 година, DØ, исто така, објави набљудување на X (5568),користејќи поинаква конечна состојба.Сепак, тоа не беше забележано во пребарувањата од LHCb,CMS,CDF, или ATLAS експериментите.

Во Јуни 2016 година, LHCb го објави откривањето на три дополнителни кандидати за тетракварк, наречени X (4274), X (4500) и X (4700).