Омега-барион

Од Википедија — слободната енциклопедија
Меурска коморна трага на првиот набљудуван Ω барионски настан во Националната лабораторија на Брукхевен

Омега-барионите се фамилија на субатомски адрони ( барион ) честички кои се претставени со симболот
Ω
</br>
Ω
</br> и се или неутрални или имаат основно полнење од +2, 1 или -1. Тие се бариони кои не содржат ниту повисоки ниту пониски кваркови . Омега бариони кои содржат високи кваркови не се очекува да се обзервираат..Ова е поради тоа што Стандардниот модел предвидува дека просечниот животен век на највисоките кваркови е приближно 5х10-25 , што е околу дваесетто од временската рамка за силни интеракции , и затоа тие не формираат адрони .

Првиот омега барион беше откриен
Ω
, направен од три чудни кваркови , во 1964 година. Откритието беше голем триумф во проучувањето на процесите на кварковите , бидејќи беше откриено само после нејзиното постоење, маса и распаѓањето на производи беа предвидени во 1961 година од американскиот физичар Мареј Гел-Ман и, независно од тоа, од израелскиот физичар Јувал Не "Еман . Покрај
Ω
, шармирана омега честичка (
Ω0
c
) беше откриен, во кој чудниот кварк е заменет со кварк на шарм .На
Ω
се распаѓа само преку слабата интеракција и затоа има релативно долг животен век. Квантскиот модел е предвиден за вредностите на спин ( J ) и паритетот ( P ) за незабележани бариони.

Бидејќи омега-барионите немаат ниту високи ниту ниски кваркови, сите тие имаат изоспин 0.

Омега бариони[уреди | уреди извор]

Omega
честичка симбол кварк

содржина

маса

(М>//c2)

JP Q

(<i id="mwRw">e</i>)
S C B′ значителен животен век

(s)

се распаѓа во:
омега
Ω

s

s

s
1.672,45 ± 0,29 32+ −1 −3 0 0 8,21 ± 0,11
Λ0
+
K
or


Ξ0
+
π
or


Ξ
+
π0


шармирана омега
Ω0
c

s

s

c
2.697,5 ± 2,6 12+ 0 −2 +1 0 6,9 ± 1,2 See
Ω0
c
Decay Modes
дупла шармирана омега
Ω
b

s

s

b
6.054,4 ± 6,8 12+ −1 −2 0 −1 1,13 ± 0,53
Ω
+
J/ψ
(seen)
шармирана долна омега
Ω0
cb

s

c

b
12+ 0 −1 +1 −1
дупла шармиарана омега
Ω
bb

s

b

b
12+ −1 −1 0 −2
тројна шармирана омега
Ω++
ccc

c

c

c
32+ +2 0 +3 0
дупло шармирана долна омега
Ω+
ccb

c

c

b
12+ +1 0 +2 −1
тројна долна омега
Ω
bbb

b

b

b
32+ −1 0 0 −3

† Честичката (или квантитет, т.е. спин) не е забележана ниту е обележана.

Неодамнешни откритија[уреди | уреди извор]

На
Ω
b
честичка е "двојно чудна " барион кој содржи два чудни кваркови и долниот кварк ..Откривањето на оваа честичка за првпат се потврдува во септември 2008 година од страна на физичарите кои работеле на експериментот DØ во објектот во Теватрон во Ферми Националната Лабораторија за Забрзување. Сепак, пријавената маса на 6.165 ± 16 MeVc/c2 беше значително поголемa од очекуваwata во кварскиот модел .Очигледното несовпаѓање од Стандардниот модел оттогаш е нареченa "
Ω
b
загатка ". Во мај 2009 година,корпорацијата на ЦДФ ги објави своите резултати во врска со пребарувањето
Ω
b
врз основа на анализа на примероци од податоци кој се приближно четири пати поголеми од големината на онаа што е користена во експериментот на DØ . CDF ја мери масата за да биде 6.054,4 ± 6,8 , што беше во точно совпаѓање на предвидувањата за како би изгледал стандардниот модел. Не е забележан сигнал при пријавената вредност на DØ. Двата резултати се разликуваат од 111 ± 18 , што е еквивалентно на 6,2 стандардни отстапувања и затоа се неконтинуирани. Одличен договор помеѓу измерената маса на ЦДФ и теоретското очекување е силен показател дека честичката откриена од ЦДФ е навистина
Ω
b
. Во февруари 2013 година, LHCb корпорацијата објави мерење на
Ω
b
маса која е континуирана , но е и попрецизна од резултатот на CDF.[1]

Во март 2017 година, соработката со LHCb го најави набљудувањето на пет нови тесни
Ω0
c
состојби кои се распаѓаат
Ξ+
c
К- беше реконструирана во режимот на распаѓање
p
К- .Состојбите се именувани
Ω
c
(3000) 0 ,
Ω
c
(3050) 0 ,
Ω
c
(3066) 0 ,
Ω
c
(3090) 0 и
Ω
c
(3119) 0 . Нивните маси и ширини беа пријавени, но нивните квантни броеви не можеа да се утврдат поради големата позадина присутна во примерокот.

 1. R. Aaij et al. (LHCb collaboration) (2013). „Measurement of the
  Λ0
  b
  ,
  Ξ
  b
  and
  Ω
  b
  baryon masses“. Physical Review Letters. 110 (18): 182001. arXiv:1302.1072. Bibcode:2013PhRvL.110r2001A. doi:10.1103/PhysRevLett.110.182001. PMID 23683191.