Скаларен бозон

Од Википедија — слободната енциклопедија

Скаларен бозонбозон чиј спин е еднаков на нула. Поимот потекнува од квантната теорија за полето и се однесува на извесни преобразбени својства при Лоренцова трансформација.

Примери[уреди | уреди извор]

  • Скаларни бозонски полиња од педагошки причини се користат во мошне популарната -теорија во воведната литература од областа на кватната теорија за полето[1]. Оваа теорија обично служи како нагледен модел за прикажување на основните поими од квантната теорија на полето.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Michael E. Peskin and Daniel V. Schroeder (1995). An Introduction to Quantum Field Theory. Westview Press. ISBN 0-201-50397-2.