Омега-мезон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Омега-мезон
Состав
Статистика Бозонски
Семејство Мезони
Заемодејства Силно, слабо,
електромагнетски, гравитација
Симбол

ω

Античестичка сама
Теорија Јоичиро Намбу[1] (1957)
Откриен Беркли (1961)[2][3]
Видови 1
Маса 782.66±0.13 MeV/c2
Средно време на живот (7.58±0.11)×10−23 s
Распад into

π+

+

π0

+

π

или

π0

+

γ

Електричен полнеж 0 e
Спин 1
Изоспин 0
Хиперполнеж 0
Парност −1
C парност −1

Омега-мезон (ω) — мезон без вкус добиен со суперпозиција на пар горен кварк - антикварк и долен кварк - антикварк. Тој е дел од векторскиот мезон нонет[4] [5] и посредува во нуклеарната сила заедно со пионите и ро-мезоните .

Својства[уреди | уреди извор]

Најчестиот режим на распаѓање на мезонот ω е
π+

π0

π
на 89,2±0,7%, проследено со
π0

γ
на 8,34±0,26%.[6]

Име на честичката Симбол на честичката Симбол на античестичката Кварк
содржина
Остаток маса (MeV / c2) Јас Г Ј П Ц С В Б' Среден животен век ( и ) Најчесто се распаѓа до (> 5% од распаѓањата)
Омега-мезон [6] ω (782) Себе 782,66 ± 0,13 0 1 − − 0 0 0 7,58 ± 0,11
π+
+
π0
+
π
; или

π0
+
γ

Кварковиот состав на ω-мезонот може да се смета како мешавина помеѓу
u

u
,
d

d
и
s

s
состојби, но тоа е многу близу до чиста симетрична
u

u
-
d

d
состојба. Ова може да се покаже со деконструкција на брановата функција на ω во неговите составни делови. Гледаме дека ω и ϕ-мезоните се мешавини на SU(3) брановите функции како што следува.[7]

,
,

каде

е аголот на мешање на нонетот,
и
.

Може да се пресмета дека е аголот на мешање под кој компонентите целосно се одвојуваат , што речиси одговара на вистинската вредност пресметана од масите од 35°. Затоа, ω-мезонот е речиси чиста симетрична
u

u
-
d

d
состојба.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Nambu, Yoichiro (April 25, 1957). "Possible Existence of a Heavy Neutral Meson". Physical Review. 106 (6): 1366–1367. Bibcode:1957PhRv..106.1366N. doi:10.1103/PhysRev.106.1366.
  2. Maglić, B. C.; Alvarez, L. W.; Rosenfeld, A. H.; Stevenson, M. L. (August 14, 1961).
  3. Maglich, B. (1976).
  4. Gell-Mann, M. (March 15, 1961). „The Eightfold Way: A Theory of Strong Interaction Symmetry“. Pasadena, CA: California Inst. of Tech., Synchrotron Laboratory: 24. doi:10.2172/4008239. Наводот journal бара |journal= (help)
  5. Ne'eman, Y. (August 1961). „Derivation of Strong Interactions from a Gauge Invariance“. Nuclear Physics. Amsterdam: North-Ho lland Publishing Co. 26 (2): 222–229. Bibcode:1961NucPh..26..222N. doi:10.1016/0029-5582(61)90134-1.
  6. 6,0 6,1 Zyla, P. A. (2021) [2020]. „Particle listing - ω(782)“ (PDF). Particle Data Group. Посетено на June 9, 2021.
  7. Amsler, C.; DeGrand, T.; Krusche, B. (August 2019). „15. Quark Model“ (PDF). Particle Data Group. Посетено на 9 June 2021.