B-мезон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Во физиката на честичките, мезоните Б се мезони составени од длабински антикварк или горен , долен , чуден или волшебен кварк. Комбинацијата на длабинскиот антикварк и врвниот кварк не се смета за можна поради краткиот животен век на кваркот. Комбинацијата на долниот антикварк и дното на кваркот не е мезон Б, туку кваркониум, кој е нешто сосема друго.

Секој Б мезон има античестичка која е составена од долен кварк и горен, долен, чуден или волшебен антикварк соодветно.

Листа на Б-мезони[уреди | уреди извор]

:

Ова прво големо откритие на Run 2 ја продолжува традицијата на откритија на физиката на честички кај Fermilab, каде што беа откриени дното (1977) и врвот (1995) кварки. Изненадувачки, бизарното однесување на B_s (изразени "B sub s") мезони, всушност, е предвидено со стандардниот модел на фундаментални честички и сили. Откривањето на ова осцилаторно однесување е уште една засилување на издржливоста на Стандардниот модел. . . Физичарите на ЦДФ претходно ја мереле стапката на транзиции на материјата-антиматерија за Б-мезонот, која се состои од силниот двоен кварк врзан со силната нуклеарна интеракција на некој чуден антикварк. Сега тие го имаат постигнато стандардот за откритие во областа на физиката на честички, каде што веројатноста за лажно набљудување мора да се докаже дека е помала од околу 5 на 10 милиони (5 / 10.000.000). За резултатот на ЦДФ веројатноста е уште помала, на 8 од 100 милиони (8 / 100.000.000).

Роналд Котулак, пишувајќи за Чикаго Трибјун , ја нарекол честичката "бизарна" и изјавил дека мезонот "може да ја отвори вратата за нова ера на физиката" со докажани интеракции со "плашлио царство на антиматеријата". [1]

На 14 мај 2010 година, физичарите во лабораторијата за забрзување на физиологијата Ферми објавија дека осцилациите се распаѓаат во материјата 1% почесто отколку во антиматерија, што може да помогне да се објасни изобилството на материјата над антиматеријата во набљудуваниот Универзум. [2] Сепак, поновите резултати на LHCb со поголеми примероци на податоци не сугерираа никакво значително отстапување од стандардниот модел. [3]

Ретки распаѓања[уреди | уреди извор]

Б-мезоните се важна истрага за истражување на квантната хромодинамика . [4] Разни невообичаени патеки на распаѓање на мезоните Б се чувствителни на физичките процеси надвор од стандардниот модел . Мерењето на овие ретки разгранувачки фракции ги поставува границите на новите честички. LHCb експериментот забележал и барал неколку од овие распади, како што е B sμ + μ - . [5]

На 21 февруари 2017 година, соработката со LHCb објави дека реткото распаѓање на неутрален Б-мезон во две спротивставени каони било забележано со статистичка значајност од 5σ. [6]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Kotulak, R.. „Antimatter discovery could alter physics: Particle tracked between real world, spooky realm“, „Deseret News“, 26 септември 2006.
 2. Overbye, D. (17 May 2010). „From Fermilab, a New Clue to Explain Human Existence?“. The New York Times. конс. 2016-12-26. 
 3. Timmer, J. (29 August 2011). „LHCb detector causes trouble for supersymmetry theory“. Ars Technica. конс. 2012-12-26. 
 4. CMS Collaboration; LHCb Collaboration (4 јуни 2015 г). Observation of the rare B0
  s
  →µ+µ decay from the combined analysis of CMS and LHCb data
  . „Nature“ том  522 (7554): 68–72. doi:10.1038/nature14474. PMID 26047778. Bibcode2015Natur.522...68C. http://www.nature.com/nature/journal/v522/n7554/full/nature14474.html.
   
 5. Aaij, R.; Beteta, C. Abellán; Adeva, B.; Adinolfi, M.; Affolder, A.; Ajaltouni, Z.; Akar, S.; Albrecht, J. (16 октомври 2015 г). Search for the rare decays B0→J/ψγ and B0
  s
  →J/ψγ
  . „Physical Review D“ том  92 (11). doi:10.1103/PhysRevD.92.112002. Bibcode2015PhRvD..92k2002A.
   
 6. Aaij, R. (21 февруари 2017 г). Observation of the Annihilation Decay Mode B0→K+K−. „Physical Review Letters“ том  118 (8). doi:10.1103/PhysRevLett.118.081801. Bibcode2017PhRvL.118h1801A.