Тау-неутрино

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тау Неутрино
СоставЕлементарна честичка
СтатистикаФермион
ПоколениеТрета
ЗаемодејстваСлабо заемодејство, Гравитација
Симбол
ν
τ
АнтичестичкаТау антинеутрино (Грешка: нема зададено симбол)
ПредвиденнаСредина на 1970-тите
ОткриенаDONUT соработка (2000)
МасаМала, но не е нула. Види неутрино маса.
Ел. полнеж0 e
Боен полнежНе
Спин12
Слаб изоспин12
Слаб хиперполнеж-1
Хиралностлева рака (за десна рака неутрина, види sterile neutrino)

Тау неутрино или тауон неутрино е субатомска елементарна честичка која го има симболот Грешка: нема зададено симбол и нема електричен полнеж. Заедно со тау, ја формира третата генерација на лептони, оттаму се вика тау неутрино. Неговото постоење беше веднаш имплицирано откако тау честичката беше детектирана во серија од експерименти помеѓу 1974 и 1977 година одMartin Lewis Perl со неговите колеги од SLACLBL group.[1] Откривањето на тау неутрино беше објавено во јули 2000 од DONUT collaboration.[2][3]

Откривање[уреди | уреди извор]

Тау неутрино е последен од лептоните, и е втората најнова честичка од Стандардниот Модел што е откриена. DONUT експериментот (кој се залагал за Директно Надгледување на Nu Tau) од Fermilab беше направен за време на 1990-тите за конкретно откривање на тау неутрино. Овие напори се реализирале во јули 2000, кога DONUT collaboration го објави откривањето.[2][3]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. M. L. Perl; Abrams, G.; Boyarski, A.; Breidenbach, M.; Briggs, D.; Bulos, F.; Chinowsky, W.; Dakin, J.; Feldman, G.; Friedberg, C.; Fryberger, D.; Goldhaber, G.; Hanson, G.; Heile, F.; Jean-Marie, B.; Kadyk, J.; Larsen, R.; Litke, A.; Lüke, D.; Lulu, B.; Lüth, V.; Lyon, D.; Morehouse, C.; Paterson, J.; Pierre, F.; Pun, T.; Rapidis, P.; Richter, B.; Sadoulet, B.; и др. (1975). „Evidence for Anomalous Lepton Production in
    e+

    e
    Annihilation“. Physical Review Letters. 35 (22): 1489. Bibcode:1975PhRvL..35.1489P. doi:10.1103/PhysRevLett.35.1489.
  2. 2,0 2,1 Fermilab (20 јули 2000). "Physicists Find First Direct Evidence for Tau Neutrino at Fermilab". Соопштение за печат.
  3. 3,0 3,1 K. Kodama; Kodama; Ushida; Andreopoulos; Saoulidou; Tzanakos; Yager; Baller; Boehnlein; Freeman; Lundberg; Morfin; Rameika; Yun; Song; Yoon; Chung; Berghaus; Kubantsev; Reay; Sidwell; Stanton; Yoshida; Aoki; Hara; Rhee; Ciampa; Erickson; Graham; и др. (2001). „Observation of tau neutrino interactions“. Physics Letters B. 504 (3): 218. arXiv:hep-ex/0012035. Bibcode:2001PhLB..504..218D. doi:10.1016/S0370-2693(01)00307-0.