Аксино

Од Википедија — слободната енциклопедија

Аксино — хипотетичка елементарна честичка предвидена од некои теории на честичната физика. Печеи-Квиновата теоријата се обидува да ја објасни набљудуваната појава позната како силен CP-проблем преку воведување на хипотетичка реална скаларна честичка наречена аксион. Додавањето суперсиметрија на моделот го предвидува постоењето на фермионски суперпартнер за аксион, аксино и бозонски суперпартнер , саксион. Сите тие се измешани во хирално суперполе.

Аксиното се претпоставува дека е најлесната суперсиметрична честичка во таковиот модел.[1] Делумно поради ова својство, се смета за кандидат за составот на темната материја.[2]

Супермултитетот кој содржи аксион и аксино е предложен како поттикнувач на нарушувањето на суперсиметријата, каде што супермултиплетот добива очекувана вредност од F-членот.[3]  

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Abe, Nobutaka; Moroi, Takeo; Yamaguchi, Masahiro (2002). „Anomaly-Mediated Supersymmetry Breaking with Axion“. Journal of High Energy Physics. 1: 10. arXiv:hep-ph/0111155. Bibcode:2002JHEP...01..010A. doi:10.1088/1126-6708/2002/01/010.
  2. Hooper, Dan; Wang, Lian-Tao (2004). „Possible evidence for axino dark matter in the galactic bulge“. Physical Review D. 70 (6): 063506. arXiv:hep-ph/0402220. Bibcode:2004PhRvD..70f3506H. doi:10.1103/PhysRevD.70.063506.
  3. Baryakhtar, Masha; Hardy, Edward; March-Russell, John (2013). „Axion Mediation“. JHEP. 1307: 096. arXiv:1301.0829. Bibcode:2013JHEP...07..096B. doi:10.1007/JHEP07(2013)096.