Сврвен кварк

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во физиката на честички, стоп-кварак со симбол ƭ, е суперпартнер на врвниот кварк како што е предвидено со суперсиметрија (SUSY). Тоа е сфермион, што значи дека е бозон на спин-0 (скаларен бозон).Додека врвниот кварк е најтешкиот познат кварк, стоп-кваркот е всушност најлесниот и најчестиот кварк во многу модели на суперсиметрија[1]

Стоп скварк е клучна компонента на широк спектар на (SUSY) модели кои се однесуваат на проблемот со хиерархијата на Стандардниот модел (SM) на природен начин.Партнер бозонот на врвниот кварк ја стабилизира масата на Хигсовата бозонска маса против квадратично дивергентните квантни исправки, под услов нејзината маса да биде блиску до електрославната скала на електричното симетрија.Ако ова било случај тогаш стоп-скваркот ќе биде достапна во Големиот хадронски судирач.Во генеричкиот Minimal Supersymmetric Standard Model (MSSM) кој е заштитен R-паритет, скаларните партнери на десните и левите кварти се мешаат за да формираат масивни сопствени стапки на две станици.Во зависност од специфичните детали на (SUSY) моделот и масовната хиерархија на суперпартнерот (sparticle) , станицата може да се распаѓа во дното на кваркот и полначот, со последователно распаѓање на полначот во најлесниот неутралин (кој често е најлесниот суперсиметричен честички).

Многу пребарувања за докази за стоп-скварк се извршени од двете ATLAS и CMS експерименти на LHC, но досега не е откриен никаков сигнал.

Наводи[уреди | уреди извор]