Прејди на содржината

Чуден кварк

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Чуден антикварк)
Чуден кварк
СоставЕлементарна честичка
Статистикафермион
Поколениевтора
Заемодејствасилно, слабо, електромагнетизам, гравитација
Симбол
s
АнтичестичкаЧуден антикварк (
s
)
ПредвиденнаМари Гел-Ман (1964)
Џорџ Цвајг (1964)
Откриена1968, SLAC
Маса95+5
−5
 MeV/c2
[1]
Се распаѓа нагорен кварк
Ел. полнеж13 e
Боен полнежда
Спин12
Слаб изоспинЛ: −12, Д: 0
Слаб хиперполнежЛ: 13, Д: −23

Чуден кварк или s-кварк (симб. s, од анг. strange) — третиот најлесен од сите кваркови, еден вид на елементарна честичка. Чудните кваркови се наоѓаат во субатомски честички наречени хадрони. Пример за хадрони се чудните кваркови кои вклучуваат каони (К), чудни Д мезони (D) , Сигма бариони (Σ), и други чудни честички.

Заедно со магичен кварк, тоа е дел од втората генерација на работа, и има електричен полнеж на -1/3 e и гола маса од 95 +5 MeV / c2.11] Како и сите кваркови, чудниот кварк е елементарно fermion со spin- le, и искуствата на сите четири основни заемодејства: гравитацијата, електромагнетизам, слабото и силното заемодејство. На античестичката на чуден кварк е чудно антикварк (понекогаш се нарекува античуден кварк или едноставно antistrange), која се разликува од него само во тоа што некои од нејзините својства имаат еднакви големина но спротивен знак.

Првите чудни честички (честичка која содржи чуден кварк е откриена во 1947 година (kaons), но постоењето на самиот чуден кварк (и дека на горе и долу кваркови) беше постулирана само во 1964 година од страна на Мјуреј Гел-Ман и Џорџ Цвајг да се објасни шемата осумкратен Пат класификација на хадроните. Првите докази за постоењето на кварковите дојде во 1968 година, во длабок нееластичен експеримент на расејување на акцелератор центар Стенфорд Линеарна. Овие експерименти го потврдија постоењето на горни и долни кваркови, и со проширувањето, чудни кваркови, како што беа потребни за да се објасни на осумкратен начин.

Историја[уреди | уреди извор]

Во почетоците на физиката на честички (прва половина на 20 век, хадроните како протони, неутрони се мислело дека се елементарните честички. Сепак, се откриени нови хадрони, на 'зоолошката честичка " зголемени од неколку честички во раните 1930-ти и 1940-тите до неколку десетици од нив во 1950 година. Сепак, некои честички многу подолго живееле од другите, повеќето честички се распаднале преку силното заемодејство и морало да живеат на околу 10 секунди. Но, кога тие се распадна во текот на слабо заемодејство, тие имаа животи на околу 10 од 10 секунди да се распаѓаат. За време на студирањето на овие распаѓања Мареј Гел-Ман (во 1953) 213] и Казухико Нишима (во 1955 година) 4L разви концептот на непознатост (што Нишима повика ЕТА-бесплатно, по ЕТА мезон (n) кои ги образложија "чудноста" на подолг животен век честички. Формулата Гел-Ман-Нишима е резултат на овие напори да се разберат чудните распаѓања. Сепак, односите помеѓу секои честички и физичката основа зад поимот непознатост е сè уште нејасна. Во 1961 година, Гел-Ман 15] и Јувал Нееман (независно еден од друг предложената шема класификација Хадрон наречен осумкратен начин, или во повеќе технички термини, СУ (3) вкус симетрија. Овој нареди хадроните во isospin multiplets. Физичката основа зад isospin и непознатост беше објаснето само во 1964 година, кога Gell- Ман [7] и Џорџ Цвајг 19l (независно од секоја предложена на друг модел кварк, тогаш се состои само од горе, долу, и чудни кваркови. Нагоре и надолу кваркови беа носители на isospin, додека чуден кварк врши непознатост. Додека моделот кварк објасни осумкратен начин, без директен доказ за постоењето на кваркови е пронајден до 1968 година во линеарен акцелератор центар на Стенфорд. [11] 12] Deep нееластичен експерименти расејување посочи дека протоните имал поткрепа и дека протоните направен од три Згора основни честички објасни податоци (со што се потврдува модел кварк). [13] На почетокот луѓето беа подготвени да се идентификуваат три тела како кваркови, наместо да претпочита Партон опис Ричард Фајнман ја 14ll15] [16], но со текот на времето теорија кварк стана прифатена (види ноември револуција). 17L

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. J. Beringer et al. (Particle Data Group) (2012). „PDGLive Particle Summary 'Quarks (u, d, s, c, b, t, b′, t′, Free)' (PDF). Particle Data Group. Посетено на 2012-11-30.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • R. Nave. „Quarks“. HyperPhysics. Georgia State University, Department of Physics and Astronomy. Посетено на 2008-06-29.
  • A. Pickering (1984). Constructing Quarks. University of Chicago Press. стр. 114–125. ISBN 0-226-66799-5.

^ G. Johnson (2000). Strange Beauty: Murray Gell-Mann and the Revolution in Twentieth-Century Physics. Random House. p. 119. ISBN 0-679-43764-9. By the end of the summer... [Gell-Mann] completed his first paper, "Isotopic Spin and Curious Particles" and send it of to Physical Review. The editors hated the title, so he amended it to "Strange Particles". They wouldn't go for that either—never mind that almost everybody used the term—suggesting insteand "Isotopic Spin and New Unstable Particles". ^ K. Nishijima, Kazuhiko (1955). "Charge Independence Theory of V Particles". Progress of Theoretical Physics 13 (3): 285. Bibcode:1955PThPh..13..285N. doi:10.1143/PTP.13.285. ^ M. Gell-Mann (2000) [1964]. "The Eightfold Way: A theory of strong interaction symmetry". In M. Gell-Mann, Y. Ne'eman. The Eightfold Way. Westview Press. p. 11. ISBN 0-7382-0299-1. Original: M. Gell-Mann (1961). "The Eightfold Way: A theory of strong interaction symmetry". Synchrotron Laboratory Report CTSL-20 (California Institute of Technology) ^ Y. Ne'eman (2000) [1964]. "Derivation of strong interactions from gauge invariance". In M. Gell-Mann, Y. Ne'eman. The Eightfold Way. Westview Press. ISBN 0-7382-0299-1. Original Y. Ne'eman (1961). "Derivation of strong interactions from gauge invariance". Nuclear Physics 26 (2): 222. Bibcode:1961NucPh..26..222N. doi:10.1016/0029-5582(61)90134-1. ^ M. Gell-Mann (1964). "A Schematic Model of Baryons and Mesons". Physics Letters 8 (3): 214–215. Bibcode:1964PhL.....8..214G. doi:10.1016/S0031-9163(64)92001-3. ^ G. Zweig (1964). "An SU(3) Model for Strong Interaction Symmetry and its Breaking". CERN Report No.8181/Th 8419. ^ G. Zweig (1964). "An SU(3) Model for Strong Interaction Symmetry and its Breaking: II". CERN Report No.8419/Th 8412. ^ B. Carithers, P. Grannis (1995). "Discovery of the Top Quark" (PDF). Beam Line (SLAC) 25 (3): 4–16. Retrieved 2008-09-23. ^ E. D. Bloom; Coward, D.; Destaebler, H.; Drees, J.; Miller, G.; Mo, L.; Taylor, R.; Breidenbach, M.; et al. (1969). "High-Energy Inelastic e–p Scattering at 6° and 10°". Physical Review Letters 23 (16): 930–934. Bibcode:1969PhRvL..23..930B. doi:10.1103/PhysRevLett.23.930. ^ M. Breidenbach; Friedman, J.; Kendall, H.; Bloom, E.; Coward, D.; Destaebler, H.; Drees, J.; Mo, L.; Taylor, R.; et al. (1969). "Observed Behavior of Highly Inelastic Electron–Proton Scattering". Physical Review Letters 23 (16): 935–939. Bibcode:1969PhRvL..23..935B. doi:10.1103/PhysRevLett.23.935. ^ J. I. Friedman. "The Road to the Nobel Prize". Hue University. Retrieved 2008-09-29. ^ R. P. Feynman (1969). "Very High-Energy Collisions of Hadrons". Physical Review Letters 23 (24): 1415–1417. Bibcode:1969PhRvL..23.1415F. doi:10.1103/PhysRevLett.23.1415. ^ S. Kretzer; Lai, H.; Olness, Fredrick; Tung, W.; et al. (2004). "CTEQ6 Parton Distributions with Heavy Quark Mass Effects". Physical Review D 69 (11): 114005. arXiv:hep-th/0307022. Bibcode:2004PhRvD..69k4005K. doi:10.1103/PhysRevD.69.114005. ^ D. J. Griffiths (1987). Introduction to Elementary Particles. John Wiley & Sons. p. 42. ISBN 0-471-60386-4. ^ M. E. Peskin, D. V. Schroeder (1995). An introduction to quantum field theory. Addison–Wesley. p. 556. ISBN 0-201-50397-2.