Википедија:ВикиПроект Медицина/Потребни статии

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на потребни статии од областа на медицината. Несоздадените статии треба да се создадат, а веќе постоечките да се дополнат и средат. Пред да започнете нова статија на одредена тема, пребарајте да не е започната под некој друг, алтернативен наслов, а откако ќе ја создадете статијата, создадете пренасочувања до статијата од сите алтернативни имиња (на пример, пертусисот е познат и како магарешка кашлица и како голема кашлица).

Забелешка: Оваа листа е непотполна. Слободно проширете ја!

Медицински поими[уреди извор]

Болести[уреди извор]

 1. Болест
  1. Алопеција
  2. Астма
  3. Бронхитис
  4. Забен кариес
  5. Менингитис
  6. Паркинсонова болест
  7. Срцева болест
  8. Хепатит
  9. Хипертензија
  10. Цироза
  11. Шеќерна болест
 2. Заразна болест
  1. Антракс
  2. Беснило
  3. Бубонска чума
  4. Гангрена
  5. Денг-треска
  6. Дизентерија
  7. Дифтерија
  8. Ебола
  9. Енцефалитис
  10. Жолта треска
  11. Заушки
  12. Инфлуенца
   1. H5N1
  13. Колера
  14. Красти
  15. Лајмска болест
  16. Лепра
  17. Маларија
  18. Настинка
  19. Патоген
  20. Пертусис (Голема (магарешка) кашлица)
  21. Пневмонија
  22. Рубеола
  23. Рубеола
  24. Сексуално пренослива болест
   1. Гонореја
   2. СИДА
   3. Сифилис
   4. Херпес симплекс
  25. Сипаници
  26. САРС
  27. Тетанус
  28. Тифус
  29. Туберкулоза
 3. Ментално заболување
  1. Алцхајмерова болест
  2. Биполарно растројство
  3. Деменција
  4. Депресија
  5. Невроза
  6. Посттрауматско стресно растројство
  7. Психоза
   1. Делузија
   2. Халуцинација
  8. Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност
  9. Шизофренија
 4. Рак (болест)
  1. Белодробен рак
  2. Кожен рак
   1. Меланом
  3. Колоректален рак
  4. Леукемија
  5. Лимфом
  6. Рак на града
  7. Рак на простата
  8. Тумор
   1. Мозочен тумор
 5. Труење со храна
  1. Гастроентеритис
  2. Ботулизам
  3. Салмонела
  4. Труење со печурки
  5. Тифусна треска

Медицински специјалности и други поими[уреди извор]