Далтонизам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Виножито гледано од страна на човек кој што ги распознава боите.
Виножито гледано од страна на човек со протанопиа.
Виножито гледано од страна на човек со деутеранопиа.
Виножито гледано од страна на човек со тританопиа.
Esculaap4.svg    Ве молиме, обрнете внимание на ова важно предупредување
во врска со темите од областа на медицината (здравјето).Далтонизам е неможност за разликување на некои или на сите бои. Обично се смета за слепило на бои. Далтонизмот го добил името по англискиот физичар и хемичар Џон Далтон (1766 - 1844) кој прв ја проучувал оваа болест бидејќи самиот страдал од неа. Човечката мрежница содржи три типа клетки што апсорбираат светлина во рзлични делови од спектрумот. Отсуството на овие типови предизвикува далтонизам за црвена, зелена и сина боја. Далтонизам е рецесивна карактеристика поврзана со полот , која е 20 пати повообичаена кај мажите отколку кај жените.