Менингитис

Од Википедија — слободната енциклопедија
Менингитис
Meninges-en.svg
Менингите на централниот нервен систам: dura mater, arachnoidea и pia mater.
СпецијалностИнфектологија, неврологија
СимптомиТреска, главоболка, вкочанетост на вратот[1]
КомпликацииГлувост, епилепсија, хидроцефалус, когнитивен дефицит[2][3]
ПричинителиВирусни, бактериски, други[4]
Дијагностички методЛумбална пункција[1]
Диференцијална дијагнозаТумор на мозок, лупус, Лајмска болест, напади, невролептичен злоќуден синдром,[5] неглеријаза[6]
ПревенцијаВакцинација[2]
ЛековиАнтибиотици, антивиротици, стероиди[1][7][8]
Честота8.7 милиони (2015)[9]
Смртни случаи379,000 (2015)[10]

Менингитисот претставува воспаление на мозочните обвивки. Спрема етиологијата постојаат различни видови на менингитиси и тоа :

 • Епидемичен;
 • Гноен;
 • Туберкулозен;
 • Серозен и др.

Во 2015 години околу 8.7 милиони луѓе во светот развиле менингитис.[9] Ова резултирало со 379,000 смртни случаи – што претставува намалување од 464,000 смртни случаи во 1990 година.[10][11] Со соодветен третман ризикот од смрт кај бактериски менингитис е помал од 15%.[1] Секоја година во периодот помеѓу декември и јуни во регионот на Потсахарска Африка, познат како менингеален појас, се случуваат епидемии на бактериски менингитис.[12] Помали епидемии се појавуваат и во други краеви во светот.[12] Зборот менингитис доаѓа од старогрчкиот збор μῆνιγξ менинкс, „мембрана“ и медицинската наставка -итис, кој означува „воспаление“.[13][14]

Заеднички симптоми[уреди | уреди извор]

Постојаат заеднички симптоми за сите видови на менингитиси, но секоја група на менингитис се карактеризира со посебни симптоми. Заедничката клиничка слика е позната како менингеален синдром. Симптомите под кој тој се јавува се следните:

 • Главоболие

Главоболието претставува редовен симпптом кој го придружува менингеланиот синдром. Главоболието е мошне интензивно и секое напрегање или движење на главата предизвикува засилување на болката. Главоболието е дифузно, но најмногу е сместено на челото и пределот на вратот.

 • Повраќање

Се јавува доста често и независно од внесената храна. Натанува ненадејно и без некој повод. По повраќањето не постои олеснување.

 • Закоченост на вратот
Закочен врат на болен од менингитис

Се јавува како еден од првите симптоми на менингитисот. Се добива со гфлексија на вратот спрема напред при тоа главата не може да се свитка нанапред.

 • Знакот на Керниг

Ако болен кој лежи на грб му се подигнаат нозете и му се стваат под прав агол се јавуваат болки и ограничување во изведувањето на оваа флексија. Знакот на Керниг може да се изведе и на друг начин т.е ако болниот се подигне од лежечка положба во седечка не ќе може да седне под прав агол од деведесет степени со испружени нозе, и ќе настане флексија во колената.

 • Феномен на Бруџински
Феномен на Бруџински

Се разликуваат две проби горен и долен бруџински:

 1. Долен Бруџински

Долниот Бруџински се добива со пасивно свиткување на едната нога во колкот и коленото, при тоа доаѓа во флексија на спротивната нога.

 1. Горен Бруџински

Се добива кога болниот лежи на грбот и пасивно му се флексира главата кон напред, во случај на позитивен симптом доаѓа до флексија на нозете.

 • Фотофобија

Сите заболени од оваа болест покажуваат зголемена осетливост спрема светлина, светлосни дразби.

 • Ликворски наод

Ликворскиот наод е е скоро секогаш изменет.

Видови на менингитиси[уреди | уреди извор]

Епидемичен менингитис[уреди | уреди извор]

Етиологија[уреди | уреди извор]

Клиничка слика[уреди | уреди извор]

Терапија[уреди | уреди извор]

Гноен менингитис[уреди | уреди извор]

Етиологија[уреди | уреди извор]

Клиничка слика[уреди | уреди извор]

Терапија[уреди | уреди извор]

Туберкулозен менингитис[уреди | уреди извор]

Етиологија[уреди | уреди извор]

Клиничка слика[уреди | уреди извор]

Терапија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име CDC2014B.
 2. 2,0 2,1 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Lancet.
 3. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име NEJM.
 4. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Ginsberg.
 5. Ferri, Fred F. (2010). Ferri's differential diagnosis : a practical guide to the differential diagnosis of symptoms, signs, and clinical disorders (2. изд.). Philadelphia, PA: Elsevier/Mosby. стр. Chapter M. ISBN 0323076998.
 6. „Primary amebic meningoencephalitis--Arizona, Florida, and Texas, 2007“. MMWR. Morbidity and Mortality Weekly Report. 57 (21): 573–7. May 2008. PMID 18509301.
 7. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име CDC2016Vir.
 8. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име IDSA.
 9. 9,0 9,1 „Global, regional, and national incidence, prevalence, and years lived with disability for 310 diseases and injuries, 1990-2015: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2015“. Lancet. 388 (10053): 1545–1602. October 2016. doi:10.1016/S0140-6736(16)31678-6. PMC 5055577. PMID 27733282.
 10. 10,0 10,1 „Global, regional, and national life expectancy, all-cause mortality, and cause-specific mortality for 249 causes of death, 1980-2015: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2015“. Lancet. 388 (10053): 1459–1544. October 2016. doi:10.1016/s0140-6736(16)31012-1. PMC 5388903. PMID 27733281.
 11. GBD 2013 Mortality Causes of Death Collaborators (January 2015). „Global, regional, and national age-sex specific all-cause and cause-specific mortality for 240 causes of death, 1990–2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013“. Lancet. 385 (9963): 117–71. doi:10.1016/S0140-6736(14)61682-2. PMC 4340604. PMID 25530442.
 12. 12,0 12,1 „Meningococcal meningitis Fact sheet N°141“. WHO. November 2015. Архивирано од изворникот на 5 March 2016. Посетено на 5 March 2016.
 13. Mosby's pocket dictionary of medicine, nursing & health professions (6. изд.). St. Louis: Mosby/Elsevier. 2010. стр. traumatic meningitis. ISBN 978-0323066044. Архивирано од изворникот на 10 September 2017.
 14. Liddell HG, Scott R (1940). A Greek-English Lexicon. μῆνιγξ. Oxford: Clarendon Press. Архивирано од изворникот на 8 ноември 2013.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Класификација
П · Р · П
Надворешни извори


Менингитис - Фемина
Вирусно менингитиси