Прејди на содржината

Антоцијанин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Виолетовиот карфиол содржи антоцијани.

Антоцијани (од старогрчки ἄνθος (антос) „цвет“ и κυάνεος/κυανοῦς (кианеос/кианус) „темно син/модар“), исто така наречени антоцијанини, ― вакуоларни пигменти растворливи во вода кои, во зависност од нивната pH вредност, може да изгледаат црвено, виолетово, сино или црно. Во 1835 година, германскиот фармацевт Лудвиг Кламор Маркарт го дал името антокијан на едно хемиско соединение кое на цвеќињата им давало сина боја за прв пат во неговиот трактат „Die Farben der Blüthen“ („Боите на цвеќињата“). Прехранбени растенија богати со антоцијани се боровинка, малина, црн ориз и црна соја, меѓу многу други кои се црвени, сини, виолетови или црни. Некои од боите на есенските лисја се добиени од антоцијани.[1][2]

Антоцијаните припаѓаат на матичната класа на молекули наречени флавоноиди синтетизирани преку фенилпропаноидниот пат. Тие се јавуваат во сите ткива на повисоките растенија, вклучувајќи ги лисјата, стеблата, корените, цвеќињата и плодовите. Антоцијаните се добиваат од антоцијанидините со додавање на шеќери.[3] Тие се без мирис и умерено адстрингентни.

Иако е одобрен како боја за храна и пијалоц во Европската унија, антоцијаните не се одобрени за употреба како прехранбени додатоци, бидејќи тие не се потврдени како безбедни кога се користат како состојки за храна или додатоци.[4] Не постојат убедливи докази дека антоцијаните имаат какво било влијание врз човечката биологија или болести.[4][5][6]

Растенија богати со антоцијани[уреди | уреди извор]

Антоцијаните им даваат на овие пансини нивната темно виолетова пигментација.

Обоеност[уреди | уреди извор]

Кај цвеќињата, бојата што го обезбедува собирањето на антоцијанинот може да привлече широк спектар на животно опрашувачи, додека кај овошјето, истата боја може да помогне во распрснувањето на семето со привлекување тревопасни животни кон потенцијално јадените плодови што ги носат овие црвени, сини или виолетови бои.

Физиологија на растенијата[уреди | уреди извор]

Антоцијаните може да имаат заштитна улога кај растенијата од крајни температури.[7][8] Доматнитерастенија се штитат од студен стрес со антоцијаните кои се спротивставуваат на реактивните кислородни видови, што доведува до помала стапка на клеточна смрт во лисјата.[7]

Примање на светлина[уреди | уреди извор]

Надположба на спектрите на хлорофилот a и b со енин (малвидин 3О гликозид), вообичаен антоцијанидин, што покажува дека, додека хлорофилите примаат во сините и жолтите/црвените делови на видливиот спектар, оенинот прима главно во зелениот дел од спектарот, каде што хлорофилите воопшто не се примаат.

Моделот на примање одговорен за црвената боја на антоцијаните може да биде комплементарен со оној на зелениот хлорофил во фотосинтетички активните ткива како што се младите листови на прнарот. Може да ги заштити листовите од напади на тревопасни животни кои можат да бидат привлечени од зелената боја.[9]

Појава на антоцијани[уреди | уреди извор]

Антоцијаните се наоѓаат во клеточната вакуола, најмногу во цветовите и плод, но и во лисја, стеблата и корените. Во овие делови, тие се наоѓаат претежно во надворешните клеточни слоеви како што се епидермисот и страничните мезофилни клетки.

Најчесто се појавуваат во природата гликозидите на цијанидин, делфинидин, малвидин, пеларгонидин, пеонидин и петунидин. Приближно 2% од сите јаглеводороди фиксирани во фотосинтезата се претвораат во флавоноиди и нивни деривати, како што се антоцијаните. Не сите копнени растенија содржат антоцијанин; кај каранфиловидните (како што се кактус, цвекло и амарант), тие се заменети со беталаини. Антоцијани и беталаини никогаш не биле пронајдени во исто растение.[10][11]

Понекогаш се одгледуваат намерно заради висока содржина на антоцијани, украсните растенија како бабурите може да имаат необична кулинарска и естетска привлечност.[12]

Во цветовите[уреди | уреди извор]

Антоцијаните се појавуваат во цветови на многу растенија, како што се видови и сорти од родот Meconopsis.[13] Антоцијаните биле пронајдени и во различни цветови на лалиња, како што се Tulipa gesneriana, Tulipa fosteriana и Tulipa eichleri.[14]

Во храната[уреди | уреди извор]

Извор на храна Содржина на антоцијани
во мг на 100 г
Акаи 410[15]
Црна рибизла 190–270
Аронија 1,480[16]
Марионска капина 317[17]
Црна брусница 4.180[18]
Црна малина 589[19]
Малина 365
Дива боровинка 558[20]
Цреша 122[21]
Слива „кралица гарнет“ 277[22]
Црвена рибизла 80–420
Црн ориз 60[23]
Црн грав 213[24]
Модра пченка 71[25]
Виолетова пченка 1.642[26]
Листови од виолетова пченка 10× повеќе отколку во зрната[27]
Виолетов домат 2,83 ± 0,46[28]
Грозје „конкорд“ 326[29]
Грозје „нортон“ 888[29]
Црвена зелка (свежа) ок. 150[30]
Црвена зелка (исушена) ок. 1442[30]
Пресек на црвена зелка.
Бобинки од аронија, (Aronia melanocarpa), богат извор на антоцијани.

Растенијата богати со антоцијани се видовите на Vaccinium, како што се боровинка, брусница и европска боровинка; бобинки од родот Rubus, вклучувајќи црна малина, црвена малина и капина; црна рибизла, цреша, кора од модар патлиџан, црн ориз, убе, сладок компир, грозје „конкорд“, грозје „мускадин“, црвена зелка и виолетови ливчиња. Праските и јаболката со црвена кора содржат антоцијани.[31][32][33][34] Антоцијаните се помалку застапени во бананите, аспарагусот, грашокот, анасонот, крушата и компирот, а може целосно да ги нема кај одредени сорти на зелени огрозд.[16]

Највисоката регистрирана количина се чини дека е конкретно во семето на црна соја (Glycine max L. Merr.) што содржи приближно 2 г на 100 г,[35] во пурпурни зрна и лушпи од пченка, и во лушпите и пулпата од црна аронија (Aronia melanocarpa L.) (видете табелата погоре). Поради критичните разлики во потеклото на примерокот, методите на подготовка и исцрпување кои ја одредуваат содржината на антоцијанинот,[36][37] вредностите претставени во соседната табела не се директно споредливи.

Природата, традиционалните земјоделски методи и одгледувањето растенија произведоа различни невообичаени култури кои содржат антоцијани, се компири со сина или црвена кора и виолетова или црвена брокула, зелка, карфиол, моркови и пченка. Градинарските домати биле подложени на програма за размножување со помош на линии на интрогресија на генетски изменети организми (но не вклучувајќи ги во последниот пурпурен домат) за да се дефинира генетската основа на виолетова боја кај дивите видови кои првично биле од Чиле и Галапагос.[38] Сортата позната како „индиго роза“ станала комерцијално достапна за земјоделската индустрија и домашните градинари во 2012 година.[38] Инвестирањето домати со висока содржина на антоцијани го удвојува нивниот рок на траење и го инхибира растот на патогенот за мувла по бербата, Botrytis cinerea.[39]

Некои домати, исто така, се генетски модифицирани со фактори на транскрипција од сенпдрагоните за да произведат високи нивоа на антоцијани во плодовите.[40] Антоцијаните, исто така, може да се најдат во природно зрели маслинки,[41][42] и делумно се одговорни за црвената и виолетова боја на некои маслинки.[41]

Во листовите на растителната храна[уреди | уреди извор]

Содржината на антоцијани во листовите на разнобојната растителна храна, како што се пурпурната пченка, боровинка или црвена боровинка, е околу десет пати поголема отколку во јадливите зрна или овошје.[27][43]

Спектарот на бои на листовите од грозје може да се анализира за да се процени количината на антоцијани. Зрелоста, квалитетот и времето на берба на овошјето може да се проценат врз основа на анализата на спектарот.[44]

Боја на есенски лисја[уреди | уреди извор]

Црвените и виолетовите од есенските лисја на европската боровинка се резултат на производството на антоцијани.

Црвените, виолетовите и нивните мешани комбинации одговорни за есенското зеленило се добиени од антоцијани. За разлика од каротеноидите, антоцијаните не се присутни во листот во текот на сезоната на растење, туку се произведуваат активно, кон крајот на летото.[2] Тие се развиваат кон крајот на летото во сокот на лисните клетки, што произлегува од сложените меѓудејствија на фактори внатре и надвор од растението. Нивното образување зависи од разградувањето на шеќерите во присуство на светлина бидејќи нивото на фосфати во листот се намалува.[1] Листовите од портокал во есен произлегуваат од комбинација на антоцијани и каротеноиди.

Антоцијаните се присутни во приближно 10% од видовите дрвја во умерените региони, иако во одредени области како што е Нова Англија, до 70% од видовите дрвја може да произведуваат антоцијани.[2]

Хемиски својства на антоцијанинот[уреди | уреди извор]

Антоцијаните се гликозиди на антоцијанидините, чија основна хемиска структура е прикажана овде.
Избрана виолетова сорта на европската бука.

Деривати на катјони на флавилиум[уреди | уреди извор]

Избрани антоцијанидини и нивни замени
Основна структура Антоцијанидин R3 R4 R5 R 3 R 5 R 6 R 7
Basic structure of Anthocyans: The flavio-cation Аурантидин −H −OH −H −OH −OH −OH −OH
Цијанидин −OH −OH −H −OH −OH −H −OH
Делфинидин −OH −OH −OH −OH −OH −H −OH
Европинидин OCH3 −OH −OH −OH OCH3 −H −OH
Пеларгонидин −H −OH −H −OH −OH −H −OH
Малвидин OCH3 −OH OCH3 −OH −OH −H −OH
Пеонидин OCH3 −OH −H −OH −OH −H −OH
Петунидин −OH −OH OCH3 −OH −OH −H −OH
Розинидин OCH3 −OH −H −OH −OH −H OCH3

Гликозиди на антоцијанидини[уреди | уреди извор]

Антоцијаните, антоцијанидини со шеќерна група(и), се претежно 3-гликозиди на антоцијанидините. Антоцијаните се поделени на антоцијанидински агликони без шеќер и антоцијани гликозиди. Почнувајќи од 2003 година, биле пријавени повеќе од 400 антоцијани,[45] додека подоцнежната книжевност на почетокот на 2006 година, го наведува бројот на повеќе од 550 различни антоцијани. Разликата во хемиската структура која се јавува како одговор на промените во Ph вредноста е причината зошто антоцијаните често се користат како показатели за pH, бидејќи тие се менуваат од црвено во киселини во сини во бази преку постапка наречена халохромизам.

Стабилност[уреди | уреди извор]

Се смета дека антоцијаните се предмет на физиохемиска деградација in vivo и in vitro. Структурата, pH вредноста, температурата, светлината, кислородот, металните јони, интрамолекуларното здружување и меѓумолекуларното здружување со други соединенија (копигменти, шеќери, белковини, производи за разградување итн.) главно се познати дека влијаат на бојата и стабилноста на антоцијаните.[46] Се покажало дека статусот на хидроксилација на B-прстенот и pH вредноста посредуваат во разградувањето на антоцијаните до нивните состојки на фенолна киселина и алдехид.[47] Навистина, значителни делови од проголтаните антоцијани најверојатно ќе се разградат до фенолни киселини и алдехид in vivo, по конзумирањето. Оваа одлика ја меша научната изолација на специфичните механизми на антоцијани in vivo.

pH вредност[уреди | уреди извор]

Екстракт од црвена зелка со ниска pH вредност (лево) до висока pH (десно)
Антоцијани од храната како показатели на pH

Антоцијаните главно се разградуваат при повисока pH вредност. Сепак, некои антоцијани, како што е петанинот (петунидин 3-[6-O- (4-O-(E)-p -кумароил- О -α-l -рамнопираносил)-β-d -гликопиранозид]-5-О-β-d-гликопиранозид), се отпорни на разградување при pH 8 и може ефикасно да се користат како боја за храна.[48]

Употреба како показател за pH на животната средина[уреди | уреди извор]

За производство на модар домати P20 било користено конвенционално одгледување.

Антоцијаните може да бидат користат како показатели за pH бидејќи нивната боја се менува врз осноава на pH вредноста; тие се црвени или розови во киселите раствори (pH < 7), виолетовите во неутралните раствори (pH ≈ 7), зеленикаво-жолтите во алкалните раствори (pH > 7) и безбојни во многу алкалните раствори, каде што пигментот е целосно намален.[49]

Сончеви ќелии чувствителни на боја[уреди | уреди извор]

Антоцијаните се користени во органските сончеви ќелии поради нивната способност да ја претвораат светлосната енергија во електрична енергија.[50] Многуте придобивки од користењето сончеви ќелии чувствителни на боја наместо традиционалните силициумски ќелии со pn спој, вклучуваат пониски барања за чистота и изобилство на составни материјали, како и фактот што тие можат да се произведуваат на флексибилни подлоги, што ги прави подложни на постапки на печатење на „ролна на ролна“.[51]

Визуелни маркери[уреди | уреди извор]

Антоцијаните флуоресцираат, овозможувајќи алатка за истражување на растителни клетки да овозможи сликање на живи клетки без потреба од други флуорофори.[52] Производството на антоцијанин може да се конструира во генетски изменети материјали за да се овозможи нивна идентификација преку гледање.[53]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Davies, Kevin M. (2004). Plant pigments and their manipulation. Wiley-Blackwell. стр. 6. ISBN 978-1-4051-1737-1.
 2. 2,0 2,1 2,2 Archetti, Marco; Döring, Thomas F.; Hagen, Snorre B.; и др. (2011). „Unravelling the evolution of autumn colours: an interdisciplinary approach“. Trends in Ecology & Evolution. 24 (3): 166–73. doi:10.1016/j.tree.2008.10.006. PMID 19178979.
 3. Празен навод (help)
 4. 4,0 4,1 „Scientific opinion on the re-evaluation of anthocyanins (E 163) as a food additive“. EFSA Journal. Европска управа за безбедност на храната. 11 (4): 3145. април 2013. doi:10.2903/j.efsa.2013.3145.
 5. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (2010). „Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to various food(s)/food constituent(s) and protection of cells from premature aging, antioxidant activity, antioxidant content and antioxidant properties, and protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/20061“. EFSA Journal. 8 (2): 1489. doi:10.2903/j.efsa.2010.1752.
 6. „Flavonoids“. Micronutrient Information Center. Corvallis, Oregon: Linus Pauling Institute, Oregon State University. 2016. Посетено на 26 декември 2022.
 7. 7,0 7,1 Qiu, Zhengkun; Wang, Xiaoxuan; Gao, Jianchang; Guo, Yanmei; Huang, Zejun; Du, Yongchen (4 март 2016). „The Tomato Hoffman's Anthocyaninless Gene Encodes a bHLH Transcription Factor Involved in Anthocyanin Biosynthesis That Is Developmentally Regulated and Induced by Low Temperatures“. PLOS ONE. 11 (3): e0151067. Bibcode:2016PLoSO..1151067Q. doi:10.1371/journal.pone.0151067. ISSN 1932-6203. PMC 4778906. PMID 26943362.
 8. Breusegem, Frank Van; Dat, James F. (26 декември 2006). „Reactive Oxygen Species in Plant Cell Death“. Plant Physiology (англиски). 141 (2): 384–390. doi:10.1104/pp.106.078295. ISSN 1532-2548. PMC 1475453. PMID 16760492.
 9. Karageorgou P; Manetas Y (2006). „The importance of being red when young: anthocyanins and the protection of young leaves of Quercus coccifera from insect herbivory and excess light“. Tree Physiol. 26 (5): 613–621. doi:10.1093/treephys/26.5.613. PMID 16452075.
 10. Francis, F.J. (1999). Colorants. Egan Press. ISBN 978-1-891127-00-7.
 11. Stafford, Helen A. (1994). „Anthocyanins and betalains: evolution of the mutually exclusive pathways“. Plant Science. 101 (2): 91–98. doi:10.1016/0168-9452(94)90244-5.
 12. „Twice as Nice Breeding Versatile Vegetables“. Agricultural Research Magazine, US Department of Agriculture. септември 2006. Посетено на 26 декември 2022.
 13. „Colour range within genus“. Meconopsis Group. Архивирано од изворникот на 2020-05-04. Посетено на 26 декември 2022.
 14. N. Marissen, W. G. van Doorn and U. van Meeteren, International Society for Horticultural Science Proceedings of the Eighth International Symposium on Postharvest Physiology of Ornamental Plants, 2005 при Гугл книги
 15. Moura, Amália Soares dos Reis Cristiane de; Silva, Vanderlei Aparecido da; Oldoni, Tatiane Luiza Cadorin; и др. (March 2018). „Optimization of phenolic compounds extraction with antioxidant activity from açaí, blueberry and goji berry using response surface methodology“. Emirates Journal of Food and Agriculture. 30 (3): 180–189. doi:10.9755/ejfa.2018.v30.i3.1639.
 16. 16,0 16,1 Wu X; Gu L; Prior RL; и др. (декември 2004). „Characterization of anthocyanins and proanthocyanidins in some cultivars of Ribes, Aronia, and Sambucus and their antioxidant capacity“. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 52 (26): 7846–56. doi:10.1021/jf0486850. PMID 15612766.
 17. Siriwoharn T; Wrolstad RE; Finn CE; и др. (декември 2004). „Influence of cultivar, maturity, and sampling on blackberry (Rubus L. Hybrids) anthocyanins, polyphenolics, and antioxidant properties“. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 52 (26): 8021–30. doi:10.1021/jf048619y. PMID 15612791.
 18. Ogawa K; Sakakibara H; Iwata R; и др. (јуни 2008). „Anthocyanin Composition and Antioxidant Activity of the Crowberry (Empetrum nigrum) and Other Berries“. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 56 (12): 4457–62. doi:10.1021/jf800406v. PMID 18522397.
 19. Wada L; Ou B (јуни 2002). „Antioxidant activity and phenolic content of Oregon caneberries“. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 50 (12): 3495–500. doi:10.1021/jf011405l. PMID 12033817.
 20. Hosseinian FS; Beta T (декември 2007). „Saskatoon and wild blueberries have higher anthocyanin contents than other Manitoba berries“. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 55 (26): 10832–8. doi:10.1021/jf072529m. PMID 18052240.
 21. Wu X; Beecher GR; Holden JM; и др. (ноември 2006). „Concentrations of anthocyanins in common foods in the United States and estimation of normal consumption“. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 54 (11): 4069–75. doi:10.1021/jf060300l. PMID 16719536.
 22. Fanning K; Edwards D; Netzel M; и др. (ноември 2013). „Increasing anthocyanin content in Queen Garnet plum and correlations with in-field measures“. Acta Horticulturae. 985 (985): 97–104. doi:10.17660/ActaHortic.2013.985.12.
 23. Hiemori M; Koh E; Mitchell A (април 2009). „Influence of Cooking on Anthocyanins in Black Rice (Oryza sativa L. japonica var. SBR)“. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 57 (5): 1908–14. doi:10.1021/jf803153z. PMID 19256557.
 24. Takeoka G; Dao L; Full G; и др. (септември 1997). „Characterization of Black Bean (Phaseolus vulgaris L.) Anthocyanins“. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 45 (9): 3395–3400. doi:10.1021/jf970264d.
 25. Herrera-Sotero M; Cruz-Hernández C; Trujillo-Carretero C; Rodríguez-Dorantes M; García-Galindo H; Chávez-Servia J; Oliart-Ros R; Guzmán-Gerónimo R (2017). „Antioxidant and antiproliferative activity of blue corn and tortilla from native maize“. Chemistry Central Journal. 11 (1): 110. doi:10.1186/s13065-017-0341-x. PMC 5662526. PMID 29086902.
 26. Lieberman S (2007). „The antioxidant power of purple corn: a research review“. Alternative & Complementary Therapies. 13 (2): 107–110. doi:10.1089/act.2007.13210.
 27. 27,0 27,1 Li, C. Y.; Kim, H. W.; Won, S. R.; и др. (2008). „Corn husk as a potential source of anthocyanins“. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 56 (23): 11413–6. doi:10.1021/jf802201c. PMID 19007127.
 28. „Enrichment of tomato fruit with health-promoting anthocyanins by expression of select transcription factors“. Nat Biotechnol. 26 (11): 1301–1308. 2008. doi:10.1038/nbt.1506. PMID 18953354.CS1-одржување: display-автори (link)
 29. 29,0 29,1 Muñoz-Espada, A. C.; Wood, K. V.; Bordelon, B.; и др. (2004). „Anthocyanin Quantification and Radical Scavenging Capacity of Concord, Norton, and Marechal Foch Grapes and Wines“. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 52 (22): 6779–86. doi:10.1021/jf040087y. PMID 15506816.
 30. 30,0 30,1 Ahmadiani, Neda; Robbins, Rebecca J.; Collins, Thomas M.; Giusti, M. Monica (2014). „Anthocyanins Contents, Profiles, and Color Characteristics of Red Cabbage Extracts from Different Cultivars and Maturity Stages“. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 62 (30): 7524–31. doi:10.1021/jf501991q. PMID 24991694.
 31. Cevallos-Casals, BA; Byrne, D; Okie, WR; и др. (2006). „Selecting new peach and plum genotypes rich in phenolic compounds and enhanced functional properties“. Food Chemistry. 96 (2): 273–328. doi:10.1016/j.foodchem.2005.02.032.
 32. Sekido, Keiko; и др. (2010). „Efficient breeding system for red-fleshed apple based on linkage with S3-RNase allele in 'Pink Pearl'“. HortScience. 45 (4): 534–537. doi:10.21273/HORTSCI.45.4.534.
 33. Oki, Tomoyuki; Kano, Mitsuyoshi; Watanabe, Osamu; Goto, Kazuhisa; Boelsma, Esther; Ishikawa, Fumiyasu; Suda, Ikuo (2016). „Effect of consuming a purple-fleshed sweet potato beverage on health-related biomarkers and safety parameters in Caucasian subjects with elevated levels of blood pressure and liver function biomarkers: a 4-week, open-label, non-comparative trial“. Bioscience of Microbiota, Food and Health. 35 (3): 129–136. doi:10.12938/bmfh.2015-026. PMC 4965517. PMID 27508114.
 34. Moriya, Chiemi; Hosoya, Takahiro; Agawa, Sayuri; Sugiyama, Yasumasa; Kozone, Ikuko; Shin-ya, Kazuo; Terahara, Norihiko; Kumazawa, Shigenori (7 April 2015). „New acylated anthocyanins from purple yam and their antioxidant activity“. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 79 (9): 1484–1492. doi:10.1080/09168451.2015.1027652. PMID 25848974.
 35. Choung, Myoung-Gun; Baek, In-Youl; Kang, Sung-Taeg; и др. (December 2001). „Isolation and determination of anthocyanins in seed coats of black soybean (Glycine max (L.) Merr.)“. J. Agric. Food Chem. 49 (12): 5848–51. doi:10.1021/jf010550w. PMID 11743773.
 36. Krenn, L; Steitz, M; Schlicht, C; и др. (November 2007). „Anthocyanin- and proanthocyanidin-rich extracts of berries in food supplements—analysis with problems“. Pharmazie. 62 (11): 803–12. PMID 18065095.
 37. Siriwoharn, T; Wrolstad, RE; Finn, CE; и др. (декември 2004). „Influence of cultivar, maturity, and sampling on blackberry (Rubus L. Hybrids) anthocyanins, polyphenolics, and antioxidant properties“. J Agric Food хем. 52 (26): 8021–30. doi:10.1021/jf048619y. PMID 15612791.
 38. 38,0 38,1 Scott J (27 јануари 2012). „Purple tomato debuts as 'Indigo Rose'. Oregon State University Extension Service, Corvallis. Посетено на 9 септември 2014.
 39. Zhang, Y.; Butelli, E.; De Stefano, R.; и др. (2013). „Anthocyanins Double the Shelf Life of Tomatoes by Delaying Overripening and Reducing Susceptibility to Gray Mold“. Current Biology. 23 (12): 1094–100. doi:10.1016/j.cub.2013.04.072. PMC 3688073. PMID 23707429.
 40. Butelli, Eugenio; Titta, Lucilla; Giorgio, Marco; и др. (ноември 2008). „Enrichment of tomato fruit with health-promoting anthocyanins by expression of select transcription factors“. Nature Biotechnology. 26 (11): 1301–8. doi:10.1038/nbt.1506. PMID 18953354.
 41. 41,0 41,1 Agati, Giovanni; Pinelli, Patrizia; Cortés Ebner, Solange; и др. (март 2005). „Nondestructive evaluation of anthocyanins in olive (Olea europaea) fruits by in situ chlorophyll fluorescence spectroscopy“. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 53 (5): 1354–63. doi:10.1021/jf048381d. PMID 15740006.
 42. Stan Kailis; David Harris (28 февруари 2007). „The olive tree Olea europaea. Producing Table Olives. Landlinks Press. стр. 17–66. ISBN 978-0-643-09203-7.
 43. Vyas, P; Kalidindi, S; Chibrikova, L; и др. (2013). „Chemical analysis and effect of blueberry and lingonberry fruits and leaves against glutamate-mediated excitotoxicity“. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 61 (32): 7769–76. doi:10.1021/jf401158a. PMID 23875756.
 44. Bramley, R.G.V.; Le Moigne, M.; Evain, S.; и др. (февруари 2011). „On-the-go sensing of grape berry anthocyanins during commercial harvest: development and prospects“ (PDF). Australian Journal of Grape and Wine Research. 17 (3): 316–326. doi:10.1111/j.1755-0238.2011.00158.x. Архивирано од изворникот (PDF) на 2017-10-19. Посетено на 2022-12-26.
 45. Kong, JM; Chia, LS; Goh, NK; и др. (ноември 2003). „Analysis and biological activities of anthocyanins“. Phytochemistry. 64 (5): 923–33. doi:10.1016/S0031-9422(03)00438-2. PMID 14561507.
 46. Andersen, Øyvind M.; Jordheim, Monica (2008). „Anthocyanins- food applications“. 5th Pigments in Food congress- for quality and health. University of Helsinki. ISBN 978-952-10-4846-3.
 47. Woodward, G; Kroon, P; Cassidy, A; и др. (June 2009). „Anthocyanin stability and recovery: implications for the analysis of clinical and experimental samples“. J. Agric. Food Chem. 57 (12): 5271–8. doi:10.1021/jf900602b. PMID 19435353.
 48. Fossen T; Cabrita L; Andersen OM (December 1998). „Colour and stability of pure anthocyanins influenced by pH including the alkaline region“. Food Chemistry. 63 (4): 435–440. doi:10.1016/S0308-8146(98)00065-X. |hdl-access= бара |hdl= (help)
 49. Michaelis, Leonor; Schubert, M.P.; Smythe, C.V. (1 декември 1936). „Potentiometric Study of the Flavins“. J. Biol. Chem. 116 (2): 587–607. doi:10.1016/S0021-9258(18)74634-6.
 50. Cherepy, Nerine J.; Smestad, Greg P.; Grätzel, Michael; Zhang, Jin Z. (1997). „Ultrafast Electron Injection: Implications for a Photoelectrochemical Cell Utilizing an Anthocyanin Dye-Sensitized TiO2 Nanocrystalline Electrode“ (PDF). The Journal of Physical Chemistry B. 101 (45): 9342–51. doi:10.1021/jp972197w.
 51. Grätzel, Michael (October 2003). „Dye-sensitized solar cells“. Journal of Photochemistry and Photobiology. 4 (2): 145–53. doi:10.1016/S1389-5567(03)00026-1.
 52. Wiltshire EJ; Collings DA (октомври 2009). „New dynamics in an old friend: dynamic tubular vacuoles radiate through the cortical cytoplasm of red onion epidermal cells“. Plant & Cell Physiology. 50 (10): 1826–39. doi:10.1093/pcp/pcp124. PMID 19762337.
 53. Kovinich, N; Saleem, A; Rintoul, TL; и др. (август 2012). „Coloring genetically modified soybean grains with anthocyanins by suppression of the proanthocyanidin genes ANR1 and ANR2“. Transgenic Res. 21 (4): 757–71. doi:10.1007/s11248-011-9566-y. PMID 22083247.

Дополнителна книжевност[уреди | уреди извор]

 • Andersen, O.M. (2006). Flavonoids: Chemistry, Biochemistry and Applications. Boca Raton FL: CRC Press. ISBN 978-0-8493-2021-7.
 • Gould, K.; Davies, K.; Winefield, C., уред. (2008). Anthocyanins: Biosynthesis, Functions, and Applications. Springer. ISBN 978-0-387-77334-6.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]