Црна боја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Црна
За координативе     Бојни координати
Хекс. тројка#000000
sRGB1    (r, g, b)(0, 0, 0)
CMYK2   (c, m, y, k)(0, 0, 0, 100)
HSV       (h, s, v)(-°, -%, 0%)
Извор[се бара извор]
1: Нормализирано на [0–255]
2: Нормализирано на [0–100]

Црна боја е боја на објектите кои не емитираат ниту отсјај ниту било каква видливост на делот од спектарот. Таквите објекти ја апсорбираат целата видлива светлина. Понекогаш таквите објекти се нарекуваат ахроматски, но сепак црната се третира како боја.