Цвекло

Од Википедија — слободната енциклопедија
Цвекло
Цвекло
ВидBeta vulgaris
ПодвидBeta vulgaris subsp. vulgaris
Сортна група'Conditiva' group
ПотеклоSea beet (Beta vulgaris subsp. maritima)
Цвекло, сирово
Хранлива вредност на 100 г
Енергија180 kJ (43 kcal)
9,56 г
Шеќери6,76 г
Влакна2,8 г
0.17 г
1,61 г
Витамини
Витамин А (екв.)
(0 %)
2 μг
(0 %)
20 μг
Тиамин 1)
(3 %)
0,031 мг
Рибофлавин 2)
(3 %)
0,04 мг
Ниацин 3)
(2 %)
0,334 мг
Пантот. кис. 5)
(3 %)
0,155 мг
Витамин Б6
(5 %)
0,067 мг
Фолна кис. 9)
(27 %)
109 μг
Витамин Ц
(6 %)
4,9 мг
Минерали
Калциум
(2 %)
16 мг
Железо
(6 %)
0,8 мг
Магнезиум
(6 %)
23 мг
Манган
(16 %)
0,329 мг
Фосфор
(6 %)
40 мг
Калиум
(7 %)
325 мг
Натриум
(5 %)
78 мг
Цинк
(4 %)
0,35 мг
Други состојки
Вода87,58 г

Постотоците се приближно пресметани според препораките за возрасни лица во САД.
Извор: База за хранливост — USDA

Цвекло (латински: Beta vulgaris ssp. vulgaris var. vulgaris) — зеленчук со карактеристична црвена боја кој се користи во кулинарството и исхраната. Култивар е на видот Beta vulgaris од семејството лобода (Amaranthaceae). Неговото богатство со минерали, јаглехидрати, масти и белковини го прави здрава и честа состојка. Исто така цвеклото е богато со витамин Б12, а во себе има и мали количини кобалт. Позитивно делува кај слабокрвните лица и децата.

Цвеклото лесно се подготвува и консумира, а најчесто се вари и кисели. Често се јаде и сирово, главно рендано како дел од салата. Тоа е дел од состојките на руското национално јадење боршч.

Обликот може да му биде кружен или цилиндричен.

Примена во медицината[уреди | уреди извор]

Цвеклото е растение богато со здрави состојки. Луѓето одамна го познавале како лековито растение кое се користело во домаќинствата. Исто така се користи и во современата медицина. Основната примена на цвеклото е сузбивање на појавата на тумор и лечењето на леукемија. Се користи и во лечењето на маларија, акутни фиброзни болести и грип во почетниот стадиум. Користи се и при регулација на крвниот притисок, обично доколку е низок. Поволно влијае на нервите и работата на мозокот, а ја подобрува и работата на желудецот, цревата и жолчката. Цвекла је биљка богата здравим састојцима. Зато је одавно позната и као лековита биљка која се користела у домаћинству. Такође користи се и у савременој медицини. Основна примена цвекле је у сузбијању појаве тумора и лечењу леукемије. Затим, користи се у лечењу маларије, акутних фиброзних болести и грипа у почетном стадијуму. Користи се и при регулацији крвног притиска, обично уколико је низак. Повољно утиче на нерве и рад мозга, а поспешује и рад желуца, црева и жучи.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]