Виолетова боја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Виолетова
Amatista Laye 2.jpg
Chasublepurple.jpgManganese violet.jpg
Devon Violets. Viola odorata (33624079715).jpg
Спектрални координати
Бран. долж.380–435 нм
Честота790–690 ТХц
За координативе     Бојни координати
Хекс. тројка#7F00FF
sRGB1    (r, g, b)(102, 0, 153)
CMYK2   (c, m, y, k)(50, 153, 0, 102)
HSV       (h, s, v)(280°, 100%, 60%)
ИзворRGB and CMYK color systems
1: Нормализирано на [0–255]
2: Нормализирано на [0–100]

Виолетовабоја која создава со мешање на црвена и сина. Исто така за виолетова се употребува и терминот лила. Брановата должина на бојата во спектарот е 380-420 нм. Виолетови се цветовите на некои цвекиња како љубичицата, темјанушката итн.