Виолетова боја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Виолетова
Спектрални координати
Бран. долж.380–435 нм
Честота790–690 ТХц
За координативе     Бојни координати
Хекс. тројка#8000FF
sRGB1    (r, g, b)(128, 0, 255)
CMYK2   (c, m, y, k)(50, 100, 0, 0)
HSV       (h, s, v)(270°, 100%, 100%)
ИзворRGB and CMYK color systems
1: Нормализирано на [0–255]
2: Нормализирано на [0–100]

Виолетовабоја која создава со мешање на црвена и сина. Исто така за виолетова се употребува и терминот лила. Брановата должина на бојата во спектарот е 380-420 нм. Виолетови се цветовите на некои цвекиња како љубичицата, темјанушката итн.