Прејди на содржината

Магента

Од Википедија — слободната енциклопедија
Магента
За координативе     Бојни координати
Хекс. тројка#FF00FF
sRGB1    (r, g, b)(255, 0, 255)
CMYK2   (c, m, y, k)(0, 100, 0, 0)
HSV       (h, s, v)(300°, 100%, 100%)
ИзворX11
1: Нормализирано на [0–255]
2: Нормализирано на [0–100]

Магента настанува со адитивно мешање на црвена и сина. Магентата е комплементарна боја заедно со жолтата и синозелена.

Ова е заштитна боја на логото на телекомуникациското претпријатие „Т-Мобиле“.

Поврзано

[уреди | уреди извор]