Прејди на содржината

Црвена боја

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Нијанси на црвената боја)
Црвена
За координативе     Бојни координати
Хекс. тројка#FF0000
sRGB1    (r, g, b)(255, 0, 0)
CMYK2   (c, m, y, k)(0, 255, 255, 0)
HSV       (h, s, v)(0°, 100%, 100%)
Извор[се бара извор]
1: Нормализирано на [0–255]
2: Нормализирано на [0–100]

Црвената боја е основна боја од видливиот дел на спектарот на светлината. Брановата должина на боја во спектарот е 625 - 700 нм. Со сината и жолтата боја ги сочинуваат трите главни бои, а со нивно мешање ги добиваме останатите бои. Крвта најчесто има црвена боја. Често означува некои работи кои се важни, опасни или погрешни.