Синозелена боја

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Вода (боја))
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Синозелена
Pallete of color icon cyan.png
Спектрални координати
Бран. долж.490–520 нм
Фреквенција610–575 ТХц
Општоприфатен симболизам
вода
За координативе     Бојни координати
Хекс. тројка#00FFFF
sRGB1    (r, g, b)(0, 255, 255)
ИзворБоен модул за CSS, III степен
1: Нормализирано на [0–255]

Синозелената боја (или цијан, од грчки: κυανoῦς) е назив за секоја боја во опсегот помеѓу сината и зелената. Во минатото не се сметала за посебна боја од видливиот спектар - боите што денес се нарекуваат синозелени се сметале за сини или делумно зелени и немале свое име бидејќи важеле за мешавини. Во системот на адитивни бои, поимот синозелена (цијан) се однесува на бојата што се добива при мешање на подднакво количество на сина и зелена светлина. Се добива и со отстранување на црвената од белата светлина, што значи дека е комплементарна на црвената: синозелените пигменти ја впиваат црвената светлина. Присутна е во бојните системи RGB и CMYK.

Некои тонови близу до синозелената се берија, тиркизната боја, електричната сина и аквамаринот.

Електрична наспроти печатарска[уреди | уреди извор]

Синозелена (адитивна вторична)
За координативе     Бојни координати
Хекс. тројка#00FFFF
sRGB1    (r, g, b)(0, 255, 255)
CMYK2   (c, m, y, k)(100, 0, 0, 0)
HSV       (h, s, v)(180°, 100%, 100%)
ИзворX11
1: Нормализирано на [0–255]
2: Нормализирано на [0–100]

Силната синозелена бојна што се гледа на електронските приказни уреди се нарекува и „електрична синозелена“ за да се разликува од потемната тиркизна како печатарската синозелена (process cyan) согласно CMYK што се користи во печатењето во боја.

Семрежната бојавода (аква)“ е синоним за електричната синозелена.

Синозелена (суптрактивна првична)
За координативе     Бојни координати
Хекс. тројка#00B7EB
sRGB1    (r, g, b)(0, 183, 235)
CMYK2   (c, m, y, k)(100, 22, 0, 8)
HSV       (h, s, v)(193°, 100%, 92[1]%)
ИзворCMYK[2]
1: Нормализирано на [0–255]
2: Нормализирано на [0–100]

Во природата и науката[уреди | уреди извор]

Молекули[уреди | уреди извор]

  • Чистата вода е речиси безбојна, меѓутоа прима малку повеќе црвена отколку сина светлина, што и ја дава синкавата нијанса при достатно голема количина. Ситните честички во водата го зголемуваат распрснувањето на сината светлина и таа се поместува малку кон зелената.[3]
  • цијанидот го добил името од синиот пруски пигмент што се содржи во неговиот јон.

Бактерии[уреди | уреди извор]

Астрономија[уреди | уреди извор]

Енергетика[уреди | уреди извор]

  • Земен гас (метан) што се користи во домаќинството и индустријата има синозелен пламен.

Медицина[уреди | уреди извор]

  • Цијаноза - абнормално синило на кожата поради слаб довод на кислород

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Користејќи претворање од RGB во HSL или HSV, v=247/255
  2. „Прецизни резултати за боите од CMYK“ - Tintbooks (англиски)
  3. Craig F. Bohren (2001). Clouds in a Glass of Beer: Simple Experiments in Atmospheric Physics. Courier Dover Publications. ISBN 0-486-41738-7.