Пурпурна боја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пурпурна
За координативе     Бојни координати
Хекс. тројка#6A0DAD
sRGB1    (r, g, b)(106, 13, 173)
CMYK2   (c, m, y, k)(39, 92, 0, 32)
HSV       (h, s, v)(275°, 92%, 5068%)
Извор[се бара извор]
1: Нормализирано на [0–255]
2: Нормализирано на [0–100]

Пурпурната боја е нијанса што се добива со мешање на црвената и сината боја. Таа е секундарна боја бидејќи ја сочинуваат две бои (сина и црвена).

Во теоријата на боите, пурпурната е дефинирана како која било не-спектрална боја помеѓу виолетовата и црвената (со исклучок на самите виолетова и црвена боја)[1]. Според истата теорија, спектралните бои виолетова и индиго не се пурпурни, но сепак во секојдневната употреба тие се сметаат за такви бидејќи се наоѓаат помеѓу црвената и сината.

Во уметноста, пурпурната боја на тркалото на боите се наоѓа помеѓу магента и виолетова и нивните нијанси.

Во човечката психологија на боите, пурпурната боја се поврзува со кралските семејства и благородништвото (што произлегува уште од античко време, кога кралскaтa виолетовa боја (тирска виолетова) била дозволена само за елитите).

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. P. U.P. A Gilbert and Willy Haeberli (2008). Physics in the Arts. Academic Press. ISBN 0123741505.