Флавоноид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Молекулска структура на скелетот на флавоните (2-фенил-1,4-бензопирон)

Флавоноиди (од латинскиот збор flavus што значи жолто) се класа на растителни секундарни метаболити.

Хемиската структура им се состои од скелет изграден од 15-јаглеродни атоми, кој се состои од два фенилни прстени (A и B) и хетероцикличен прстен (C). Оваа јаглеродна структура скратено се запишува C6-C3-C6. Според номенклатурата на IUPAC,[1][2] можат да бидат класифицирани на:

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. McNaught, Alan D; Wilkinson, Andrew; IUPAC (1997). „IUPAC Compendium of Chemical Terminology“ (изд. 2.). Oxford: Blackwell Scientific. Архивирано од изворникот на 29 June 2011. Наводот journal бара |journal= (help); |contribution= е занемарено (help)
  2. flavonoids (isoflavonoids and neoflavonoids) IUPAC. Compendium of Chemical Terminology, 2nd ed. (the "Gold Book"). Compiled by A. D. McNaught and A. Wilkinson. Blackwell Scientific Publications, Oxford (1997). XML on-line corrected version: http://goldbook.iupac.org (2006–) created by M. Nic, J. Jirat, B. Kosata; updates compiled by A. Jenkins. ISBN 0-9678550-9-8. doi:10.1351/goldbook. Last update: 2012-08-19; version: 2.3.2. DOI of this term: doi:10.1351/goldbook.F02424. (Original PDF version: http://goldbook.iupac.org/goldbook/F02424.html. The PDF version is out of date and is provided for reference purposes only.) Retrieved 16 September 2012.