Хепарин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Хепарин
Назив според IUPAC
see Heparin structure
Идентификатори
CAS-број 9005-49-6
ATC код B01AB01 C05BA03 S01XA14
PubChem 772
DrugBank APRD00056
ChemSpider 17216115
Хемиски податоци
Формула C12H19NO20S3 
Мол. маса 12000–15000 g/mol
Фармакокинетички податоци
Биорасположливост nil
Метаболизам hepatic
Полураспаѓање 1.5 hrs
Излачување  ?
Терапевтски аспекти
Бременосна кат.

C

Правен статус

?

Земање на лекот i.v., s.c.

Хепарин (од старогрчки ηπαρ (hepar), црн дроб) е широко употребуван антикоагулант за парентерална апликација.