Растителнојадно животно

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Тревопасни животни)
Елени се хранат со зеленило

Растителнојадно животно (тревопасно животно) — животни се хранат со растенија, за разлика од месојадните, кои се хранат со месо. Животните што јадат и месо и растенија се нарекуваат сештојадци.