Прејди на содржината

Список на градови во Тирингија по население

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на сите градови и општини во германската покраина Тирингија со повеќе од 10,000 жители.[1] Во 2017 г. овој услов го задоволувале градови. На овој список се наведени само поединечните општини во градските граници, а не општини или приградски населби во рамките на урбани агломерации.

Список[уреди | уреди извор]

Ерфурт
Јена
Гера
Вајмар
Гота
Ајзенах

Во табелава се наведени 63 градови и општини во Тирингија со население од барем 10.000 жители во 2017 г. според проценките на Сојузната статистичка служба на Германија.[2] Главниот град на покраината е претставен со задебелени букви.

  1. Редно место на градот според населението на 31 декември 2017 г. согласно проценките на Сојузната статистичка служба на Германија[2]
  2. Име на градот[2]
  3. Округот во кој се наоѓа градот (градовите кои се окрузи сами по себе се нарекуваат безокружни градови или урбани окрузи)[2]
  4. Население на 31 декември 2017 г. согласно проценките на Сојузната статистичка служба на Германија[2]
  5. Население на 9 мај 2011 г. според Пописот на ЕУ од таа година[3]
  6. Површина на градот на 31 декември 2017 г.[2]
  7. Густина на населеноста на 31 декември 2017 г.[2]
Место Град Округ Население
(2017)
Население
(2011)
Површина
(км2)
Густина
(жит/км2)
1 Ерфурт безокружен град 212.988 200.868 270 789,1
2 Јена безокружен град 111.099 105.739 115 968,1
3 Гера безокружен град 94.859 96.067 152 623,3
4 Вајмар безокружен град 64.426 62.764 84,5 762,6
5 Гота Гота 45.589 44.322 69,6 655,2
6 Ајзенах безокружен град 42.710 41.753 104 410,0
7 Нордхаузен Нордхаузен 42.014 42.473 106 397,8
8 Зул безокружен град 35.166 36.960 103 341,3
9 Милхаузен Унштрут-Хајних 33.127 33.473 86,7 381,9
10 Алтенбург Алтенбург 32.374 34.090 45,7 708,6
11 Илменау Илм 25.975 25.975 62,7 414,1
12 Залфелд Залфелд-Рудолштат 24.789 25.532 48,7 508,7
13 Арнштат Илм 24.409 23.787 55,1 443,2
14 Зонеберг Зонеберг 23.756 21.970 84,7 280,5
15 Рудолштат Залфелд-Рудолштат 22.560 23.067 55,4 407,1
16 Аполда Вајмар 22.163 22.079 46,3 479,0
17 Зондерсхаузен Кифхојзер 21.768 22.541 201 108,2
18 Мајнинген Шмалкалден-Мајнинген 21.126 20.889 59,5 355,3
19 Грајц Грајц 20.517 22.175 76,4 268,4
20 Шмалкалден Шмалкалден-Мајнинген 19.265 19.515 98,3 196,0
21 Земерда Земерда 18.856 19.378 81,1 232,5
22 Лајнефелде-Ворбис Ајхсфелд 18.457 18.695 96,9 190,5
23 Бад Лангензалца Унштрут-Хајних 17.305 17.837 124 139,9
24 Хајлбад Хајлигенштат Ајхсфелд 16.976 16.324 62,3 272,7
25 Цојленрода-Трибес Грајц 16.594 17.685 135 122,8
26 Бад Залцунген Унштрут-Хајних 15.497 15.680 39,0 397,0
27 Валтерсхаузен Гота 13.024 13.268 60,6 214,8
28 Песнек Зале-Орла 11.981 12.445 24,4 490,4
29 Хилдбургхаузен Хилдбургхаузен 11.761 11.775 72,9 161,3
30 Шмелн Алтенбург 11.040 11.705 41,6 265,3
31 Ајзенберг Зале-Холцланд 10.842 10.619 24,7 439,5
32 Цела-Мелис Шмалкалден-Мајнинген 10.532 11.139 28,1 375,2
33 Мојзелвиц Алтенбург 10.118 10.964 53,7 188,6

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Laufende Stadtbeobachtung – Raumabgrenzungen“. Bundesinstitut für Bau-, Stadt- und Raumforschung. Архивирано од изворникот на 1 октомври 2017. Посетено на 15 февруари 2018.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 „Homepage - Federal Statistical Office (Destatis)“. www.destatis.de.
  3. „Bevölkerung nach Geschlecht für Kreise und kreisfreie Städte“ (XLS). Wiesbaden: Federal Statistical Office of Germany. 10 април 2014.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]