Список на градови во Саксонија по население

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на сите градови и општини во германската покраина Саксонија со повеќе од 25.000 жители.[1] Во 2017 г. овој услов го задоволувал 41 град. На овој список се наведени само поединечните општини во градските граници, а не општини или приградски населби во рамките на урбани агломерации.

Список[уреди | уреди извор]

Лајпциг
Дрезден
Кемниц
Цвикау
Плауен
Герлиц
Фрајберг
Бауцен

Во табелава е наведен 41 град и општина во Саксонија со население од барем 25.000 жители во 2017 г. според проценките на Сојузната статистичка служба на Германија.[2] Главниот град на покраината е претставен со задебелени букви.

  1. Редно место на градот според населението на 31 декември 2017 г. согласно проценките на Сојузната статистичка служба на Германија[2]
  2. Име на градот[2]
  3. Округот во кој се наоѓа градот (градовите кои се окрузи сами по себе се нарекуваат безокружни градови или урбани окрузи)[2]
  4. Население на 31 декември 2017 г. согласно проценките на Сојузната статистичка служба на Германија[2]
  5. Население на 9 мај 2011 г. според Пописот на ЕУ од таа година[3]
  6. Површина на градот на 31 декември 2017 г.[2]
  7. Густина на населеноста на 31 декември 2017 г.[2]
Место Град Округ Население
(2017)
Население
(2011)
Површина
(км2)
Густина
(жит/км2)
1 Лајпциг безокружен град 581.980 502.979 298 1.954
2 Дрезден безокружен град 551.072 512.354 328 1.678
3 Кемниц безокружен град 246.855 240.253 221 1.117
4 Цвикау Цвикау 90.192 93.081 103 879,2
5 Плауен Фогтланд 65.148 64.468 102 638,0
6 Герлиц Герлиц 56.391 54.441 67,5 835,2
7 Фрајберг Средна Саксонија 41.496 39.825 48,3 858,8
8 Бауцен Бауцен 39.429 40.273 66,7 591,2
9 Фрајтал Саксонска Швајцарија-Источни Рудни Планини 39.300 38.388 40,5 971,6
10 Пирна Саксонска Швајцарија-Источни Рудни Планини 38.276 37.451 53,1 721,4
11 Радебојл Мајсен 33.954 33.201 26,1 1.299
12 Хојерсверда Бауцен 33.116 36.107 95,5 346,7
13 Риза Мајсен 30.392 32.539 58,9 515,9
14 Грима Лајпциг 28.153 29.271 218 129,0
15 Мајсен Мајсен 28.061 27.055 30,9 907,5
16 Цитау Герлиц 25.575 26.777 66,8 383,1
17 Делич Делич 24.794 25.361 85,9 288,6
18 Маркклеберг Лајпциг 24.644 23.672 31,4 783,8
19 Лимбах-Оберфрона Цвикау 24.066 24.721 50,2 479,3
20 Дебелн Дебелн 23.728 24.485 91,7 258,6
21 Глаухау Цвикау 22.718 23.578 51,6 440,1
22 Косвиг Мајсен 20.899 20.689 25,9 807,5
23 Рајхенбах во Фогтланд Фогтланд 20.882 22.399 34,5 606,0
24 Вердау Цвикау 20.795 21.712 65,6 316,9
25 Торгау Торгау-Ошац 20.088 20.700 103 195,4
26 Анаберг-Буххолц Рудни Планини 20.000 21.105 28,1 710,5
27 Борна Лајпциг 19.263 19.784 62,4 308,5
28 Кримичау Цвикау 18.746 20.078 61,1 306,6
29 Ауербах Фогтланд 18.562 19.604 55,5 334,3
30 Радеберг Бауцен 18.451 18.039 29,8 618,5
31 Гросенхајн Мајсен 18.230 18.797 130 139,8
32 Шкојдиц Северна Саксонија 17.905 16.922 81,5 219,8
33 Мариенберг Рудни Планини 17.140 18.033 134 128,4
34 Шварценберг Рудни Планини 16.912 18.109 46,3 365,2
35 Хајденау Саксонска Швајцарија-Источни Рудни Планини 16.598 15.953 11,1 1.499
36 Вајсвасер Герлиц 16.348 18.175 63,4 257,8
37 Вурцен Лајпциг 16.220 16.928 69,0 234,9
38 Ауе Рудни Планини 16.012 16.981 20,9 765,4
39 Ајленбург Северна Саксонија 15.607 15.794 46,8 333,2
40 Маркранштет Лајпциг 15.551 14.763 58,5 266,0
41 Тауха Северна Саксонија 15.543 14.128 33,2 467,7

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Laufende Stadtbeobachtung – Raumabgrenzungen“. Bundesinstitut für Bau-, Stadt- und Raumforschung. Архивирано од изворникот на 1 октомври 2017. Посетено на 15 февруари 2018.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 „Homepage - Federal Statistical Office (Destatis)“. www.destatis.de.
  3. „Bevölkerung nach Geschlecht für Kreise und kreisfreie Städte“ (XLS). Wiesbaden: Federal Statistical Office of Germany. 10 април 2014.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]