Список на градови во Мекленбург-Западна Померанија по население

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на сите градови и општини во германската покраина Мекленбург-Западна Померанија со повеќе од 10.000 жители.[1] Во 2017 г. овој услов го задоволувал 21 град. На овој список се наведени само поединечните општини во градските граници, а не општини или приградски населби во рамките на урбани агломерации.

Список[уреди | уреди извор]

Росток
Шверин
Нојбранденбург
Штралзунд

Во табелава е наведен 21 град и општина во Мекленбург-Западна Померанија со население од барем 10.000 жители во 2017 г. според проценките на Сојузната статистичка служба на Германија.[2] Главниот град на покраината е претставен со задебелени букви.

  1. Редно место на градот според населението на 31 декември 2017 г. согласно проценките на Сојузната статистичка служба на Германија[2]
  2. Име на градот[2]
  3. Округот во кој се наоѓа градот (градовите кои се окрузи сами по себе се нарекуваат безокружни градови или урбани окрузи)[2]
  4. Население на 31 декември 2017 г. согласно проценките на Сојузната статистичка служба на Германија[2]
  5. Население на 9 мај 2011 г. според Пописот на ЕУ од таа година[3]
  6. Површина на 31 декември 2017 г.[2]
  7. Густина на населеноста на 31 декември 2017 г.[2]
Место Град Округ Население
(2017)
Население
(2011)
Површина
(км2)
Густина
(жит/км2)
1 Росток безокружен град 208.409 200.265 181 1.149
2 Шверин безокружен град 95.797 91.293 131 734,0
3 Нојбранденбург Мекленбуршка Езерска Област 64.259 64.111 86,1 746,2
4 Штралзунд Западна Померанија-Риген 59.517 56.729 54,1 1.099
5 Грајфсвалд Западна Померанија-Грајфсвалд 58.886 55.447 50,8 1.159
6 Висмар Северозападен Мекленбург 42.906 42.468 41,7 1.028
7 Гистров Росток 29.429 28.885 71,1 414,0
8 Варен Мекленбуршка Езерска Област 21.210 21.026 159 133,0
9 Нојштрелиц Мекленбуршка Езерска Област 20.135 20.420 140 144,0
10 Пархим Лудвигслуст-Пархим 18.074 17.956 125 144,8
11 Рибниц-Дамгартен Западна Померанија-Риген 15.197 15.133 123 123,7
12 Берген на Риген Западна Померанија-Риген 13.555 13.926 51,5 263,3
13 Анклам Западна Померанија-Грајфсвалд 12.521 13.096 56,7 220,9
14 Бад Доберан Росток 12.290 11.499 32,9 374,1
15 Лудвигслуст Лудвигслуст-Пархим 12.267 11.916 78,6 156,0
16 Волгаст Западна Померанија-Грајфсвалд 12.084 12.603 61,7 195,7
17 Хагенов Лудвигслуст-Пархим 11.968 11.421 67,5 177,2
18 Демин Мекленбуршка Езерска Област 10.865 11.717 82,1 132,4
19 Бојценбург/Елба Лудвигслуст-Пархим 10.630 10.201 47,4 224,1
20 Гревесмилен Лудвигслуст-Пархим 10.410 10.700 52,4 198,7
21 Пазевалк Западна Померанија-Грајфсвалд 10.281 10.674 55,2 186,2

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Laufende Stadtbeobachtung – Raumabgrenzungen“. Bundesinstitut für Bau-, Stadt- und Raumforschung. Архивирано од изворникот на 1 октомври 2017. Посетено на 15 февруари 2018.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 „Homepage - Federal Statistical Office (Destatis)“. www.destatis.de.
  3. „Bevölkerung nach Geschlecht für Kreise und kreisfreie Städte“ (XLS). Wiesbadenurban district: Federal Statistical Office of Germany. 10 април 2014.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]