Знаме на Гагаузија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Гагаузија
}}
Сразмер 2:3
Усвоено 1991?
Опис Три нееднакви хоризонтални ленти во сина, бела и црвена боја. Во кантонот има три златни ѕвезди.

Знамето на Гагаузија е знаме кое го користи оваа непризната република во рамките на Молдавија. Ова знаме е истото знаме кое Гагаузија го користела за време на СССР. Сепак, знамето има претрпено мали измени во поглед на боите и нема ѕвезди и бела лента. Како и да е, гагаускиот закон дозволува употреба на двете верзии на знамето, но за официјална употреба е верзијата со ѕвезди и бела лента.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]