Суша

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пукнатини во сува земја (пустина Соноран, Мексико).
Влијанието на климатските промени врз влажноста на почвата на 2 °C на глобалното затоплување. Намалувањето на едно стандардно отстапување значи дека просечната влажност на почвата ќе биде приближна на деветтата најсушна година помеѓу 1850 и 1900 година.

Сушата е настан на продолжен недостиг во снабдувањето со вода, без разлика дали се атмосферски (подпросечни врнежи), површински или подземни води. Сушата може да трае со месеци или години, или може да се прогласи по само 15 дена.[1] Тоа може да има значително влијание врз екосистемот и земјоделството на погодениот регион [2] и да ѝ наштети на локалната економија.[3] Годишните сушни сезони во тропските предели значително ги зголемуваат шансите за развој на суша и последователни пожари. Периодите на топлина може значително да ги влошат условите за суша со забрзување на испарувањето на водената пареа.

Сушата е повторлива одлика на климата во повеќето делови на светот. Сепак, овие редовни суши станале поекстремни и понепредвидливи поради климатските промени. Всушност, студиите засновани на дендрохронологијата, или датирањето на прстените на дрвјата, потврдуваат дека сушата погодена од глобалното затоплување датира од 1900 година.

Многу растителни видови, како што се оние од фамилијата Cactaceae (или кактуси), имаат адаптации за толеранција на суша како намалена лисна површина и восочни кутикули за да ја подобрат нивната способност да толерираат суша. Некои други преживуваат сушни периоди како закопани семиња. Полупостојаната суша произведува суви биоми како што се пустини и пасишта.[4] Продолжените суши предизвикале масовни миграции и хуманитарна криза. Повеќето сушни екосистеми имаат инхерентно ниска продуктивност. Најдолгата суша досега во светот во историјата се случила во пустината Атакама во Чиле (400 години).[5]

Низ историјата, луѓето обично ги гледале сушите како „катастрофи“ поради влијанието врз достапноста на храната и остатокот од општеството. Луѓето често се обидувале да ги објаснат сушите или како природна катастрофа, предизвикана од луѓе или како резултат на натприродни сили. Тој е меѓу најраните документирани климатски настани, присутен во Епот за Гилгамеш и поврзан со библиската приказна за доаѓањето на Јосиф и подоцнежниот егзодус од древниот Египет.[6] Миграциите во 9.500 п.н.е. во Чиле се поврзани со феноменот,[7] како и егзодусот на раните луѓе надвор од Африка и во остатокот од светот пред околу 135.000 години. Во денешно време, тие древни практики во најголем дел се пренесени во фолклорот и се заменети со порационално управување со водите.

Видови[уреди | уреди извор]

Луѓето имаат тенденција да ги дефинираат сушите на три главни начини:[8]

 1. Метеоролошката суша се јавува кога има подолго време со помалку од просечни врнежи.[9] Метеоролошката суша обично им претходи на другите видови суша.[10]
 2. Земјоделските суши влијаат на растителното производство или на екологијата на опсегот. Оваа состојба може да настане и независно од каква било промена во нивото на врнежите кога или зголеменото наводнување или условите на почвата и ерозијата предизвикана од лошо планираните земјоделски напори предизвикуваат недостиг на вода достапна за земјоделските култури. Меѓутоа, во традиционалната суша, таа е предизвикана од подолг период на потпросечни врнежи.[11]
 3. Хидролошката суша се јавува кога резервите на вода достапни во изворите како што се водоносни слоеви, езера и акумулации паѓаат под локално значајниот праг. Хидролошката суша има тенденција да се појавува побавно бидејќи вклучува складирана вода што се користи, но не се надополнува. Како земјоделска суша, ова може да биде предизвикано од повеќе од само губење на врнежи. На пример, околу 2007 година Казахстан добил голема сума пари од Светската банка за обновување на водата што била пренасочена кон другите нации од Аралското Море под советско владеење.[12] Слични околности, исто така, го ставаат нивното најголемо езеро, Балхаш, на ризик од целосно сушење.[13]

Како што сушата продолжува, условите околу неа постепено се влошуваат и нејзиното влијание врз локалното население постепено се зголемува.

Причини[уреди | уреди извор]

Недостаток на врнежи[уреди | уреди извор]

Механизмите за производство на врнежи вклучуваат конвективни, стратиформни,[14] и орографски врнежи.[15] Конвективните процеси вклучуваат силни вертикални движења кои можат да предизвикаат превртување на атмосферата на таа локација во рок од еден час и да предизвикаат обилни врнежи,[16] додека стратиформните процеси вклучуваат послаби движења нагоре и помалку интензивни врнежи на подолго време.[17] Врнежите може да се поделат во три категории, врз основа на тоа дали паѓаат како течна вода, течна вода што замрзнува при контакт со површината или мраз. Сушите се случуваат главно во области каде што нормалното ниво на врнежи се, сами по себе, ниски. Ако овие фактори не го поддржуваат обемот на врнежите доволно за да стигнат до површината за доволно време, резултатот е суша. Сушата може да биде предизвикана од високо ниво на рефлектирана сончева светлина и натпросечно преваленца на системи со висок притисок, ветрови кои носат континентални, а не океански воздушни маси и гребени на подрачја со висок притисок нагоре може да го спречат или ограничат развојот на активноста на грмотевици или врнежи над една одреден регион. Штом регионот е во суша, механизмите за повратни информации, како што се локалниот сушен воздух,[18] топли услови кои можат да промовираат издигнување на топлото јадро,[19] и минимална евапотранспирација може да ги влошат условите за суша.

Сушен период[уреди | уреди извор]

Во тропските предели, се појавуваат различни, влажни и суви сезони поради движењето на интертропската зона на конвергенција или коритото на монсуните.[20] Сушната сезона во голема мера ја зголемува појавата на суша,[21] и се одликува со нејзината ниска влажност, со водоводи и сушење на реките. Поради недостигот на овие дупки за наводнување, многу животни од пасење се принудени да мигрираат поради недостаток на вода во потрага по поплодни земјишта. Примери за такви животни се зебрите, слоновите и дивите пчели. Поради недостаток на вода во растенијата, пожарите се вообичаени.[22] Бидејќи водената пареа станува поенергична со зголемување на температурата, потребна е повеќе водена пареа за да се зголемат вредностите на релативната влажност до 100% при повисоки температури (или за да се намали температурата до точката на росење).[23] Периодите на топлина го забрзуваат темпото на производство на овошје и зеленчук,[24] го зголемуваат испарувањето и транспирацијата од растенијата,[25] и ги влошуваат условите за суша.[26]

Ел Нињо[уреди | уреди извор]

Регионални влијанија на топлите епизоди на Ел Нињо

Посуво и потопло време се јавува во делови од сливот на реката Амазон, Колумбија и Средна Америка за време на настаните на Ел Нињо. Зимите за време на Ел Нињо се потопли и посуви од просечните услови во северозападниот, северниот дел на среден запад и северниот дел на Блискиот Исток на САД, така што тие региони доживуваат намалени снежни врнежи. Условите се исто така посуви од нормалните од декември до февруари во јужноцентрална Африка, главно во Замбија, Зимбабве, Мозамбик и Боцвана. Директните ефекти на Ел Нињо што резултираат со посуви услови се јавуваат во делови од Југоисточна Азија и Северна Австралија, зголемувајќи ги пожарите, влошувајќи ја маглата и драстично намалувајќи го квалитетот на воздухот. Посуви од нормалните услови се општо забележани и во Квинсленд, во внатрешноста на Викторија, во внатрешноста на Нов Јужен Велс и во источна Тасманија од јуни до август. Како што топлата вода се шири од западниот Пацифик и Индискиот Океан кон источниот Тихи Океан, таа предизвикува голема суша во западниот дел на Тихиот Океан. Сингапур го доживеал најсувиот февруари во 2014 година од почетокот на евиденцијата во 1869 година, со само 6,3 мм дожд што паѓа во месецот и температури до 35 °C на 26 февруари. Годините 1968 и 2005 година ги имале следните најсуви февруари, кога паднал дожд само 8,4 мм.[27]

Ерозија и човечки активности[уреди | уреди извор]

Човечката активност може директно да предизвика влошувачки фактори како што се прекумерното земјоделство, прекумерното наводнување,[28] уништувањето на шумите и ерозијата, негативно влијание врз способноста на земјиштето да зафаќа и задржува вода.[29] Во сушните клими, главниот извор на ерозија е ветерот.[30] Ерозијата може да биде резултат на движење на материјалот од ветрот. Ветерот може да предизвика подигнување на мали честички и преместување во друг регион (дефлација). Суспендираните честички во ветрот може да влијаат на цврсти предмети предизвикувајќи ерозија со абразија (еколошка сукцесија). Ветерната ерозија генерално се јавува во области со мала или без вегетација, често во области каде што нема доволно врнежи за да се поддржи вегетацијата.[31]

Полињата надвор од Бенамбра, Викторија, Австралија страдаат од услови на суша во 2006 година.

Климатска промена[уреди | уреди извор]

Шестиот извештај за проценка на IPCC (2021) предвидува мултипликативно зголемување на зачестеноста на екстремните настани во споредба со прединдустриската ера за топлотни бранови, суши и обилни врнежи, за различни сценарија за глобално затоплување.[32]

Глобалните климатски промени се очекува да предизвикаат суши со значително влијание врз земјоделството [33][34] низ целиот свет, а особено во земјите во развој.[35][36][37] Заедно со сушата во некои области, поплавите и ерозијата може да се зголемат. Некои предложени решенија за глобалното затоплување кои се фокусираат на поактивни техники, управување со сончевото зрачење преку употреба на вселенски заштитник за сонце, исто така може да носат со себе зголемени шанси за суша.[38]

Климатските промени влијаат на повеќе фактори поврзани со сушите, како на пример колку дожд паѓа и колку брзо дождот повторно испарува. Затоплувањето над копното предизвикува зголемување на побарувачката за испарување на атмосферата што ќе ја зголеми сериозноста и зачестеноста на сушите низ поголемиот дел од светот[39][40]. Поради ограничувањата за тоа колку податоци се достапни за сушата во минатото, често е невозможно самоуверено да се припишат сушите на климатските промени предизвикани од човекот. Меѓутоа, некои области, како што се Средоземјето и Калифорнија[41], веќе покажуваат јасен човечки потпис. Нивните влијанија се влошуваат поради зголемената побарувачка на вода, растот на населението, урбаната експанзија и напорите за заштита на животната средина во многу области.[42]

Во 2019 година, Меѓувладиниот панел за климатски промени издал Посебен извештај за климатските промени и земјиштето. Главните изјави на извештајот вклучуваат:[43][44] Во годините 1960 – 2013 година, површината на сушните површини се зголемувала за 1% годишно. Во 2015 година, околу 500 милиони луѓе живееле во области кои биле погодени од опустинување во 1980-тите - 2000-тите. Луѓето кои живеат во областите погодени од деградација на земјиштето и опустинување се „повеќе негативно погодени од климатските промени“.

Page 'Effects of climate change#Droughts' not found

Последици[уреди | уреди извор]

Глобална суша, ризик од вкупна економска загуба
Пар мртов орикс во Намибија за време на сушата во Јужна Африка 2018-19 година.

Може да се поделат ефектите од сушите и недостигот на вода во три групи: еколошки, економски и социјални.

 • Во случај на ефекти врз животната средина: пониски површински и подземни нивоа на вода, пониски нивоа на проток (со намалување под минимумот што доведува до директна опасност за животот на водоземците), зголемено загадување на површинските води, сушење на мочуриштата, се повеќе и поголеми пожари, поголем интензитет на дефлација, губење на биодиверзитетот, полошо здравје на дрвјата и појава на штетници и дендроидни болести.
 • Економските загуби вклучуваат пониски земјоделски, шуми, дивеч и риболов, повисоки трошоци за производство на храна, пониски нивоа на производство на енергија во хидроцентралите, загуби предизвикани од осиромашен воден туризам и приходи од транспорт, проблеми со снабдувањето со вода за енергетскиот сектор и за технолошките процеси во металургијата, рударството, хемиската, индустријата за хартија, дрво, прехранбените производи итн., нарушување на снабдувањето со вода за општинските економии.
 • Социјалните трошоци вклучуваат негативен ефект врз здравјето на луѓето директно изложени на оваа појава (прекумерни топлотни бранови), можно ограничување на снабдувањето со вода, зголемено ниво на загадување, високи трошоци за храна, стрес предизвикан од неуспешна жетва итн. Ова објаснува зошто сушите и недостигот на свежа вода функционираат како фактор што го зголемува јазот помеѓу развиените и земјите во развој.[45]

Ефектите варираат во зависност од ранливоста. На пример, земјоделците за егзистенција имаат поголема веројатност да мигрираат за време на суша бидејќи немаат алтернативни извори на храна. Областите со население кои зависат од изворите на вода како главен извор на храна се поранливи на глад.

Сушата, исто така, може да го намали квалитетот на водата,[46][47] бидејќи пониските водни текови го намалуваат разредувањето на загадувачите и ја зголемуваат контаминацијата на преостанатите извори на вода. Вообичаени последици од сушата вклучуваат:

 • Намален раст на културите или производство на приноси и носивост за добиток
 • Садовите за прашина, сами по себе знак на ерозија, што дополнително го еродира пејзажот
 • Бури од прашина, кога суша погодува област која страда од опустинување и ерозија
 • Глад [48]
 • Оштетување на живеалиштата, што влијае и на копнените и на водните диви животни [49]
 • Глад – сушата обезбедува премалку вода за поддршка на прехранбените култури.
 • Неисхранетост, дехидратација и слични болести
 • Масовна миграција, што резултира со внатрешно раселување и меѓународни бегалци
 • Намалено производство на електрична енергија поради намалениот проток на вода низ хидроелектричните брани [50]
 • Недостигот на вода за индустриските корисници [51][52]
 • Миграција на змии, што резултира со каснување од змија [53]
 • Социјални немири
 • Војна за природни ресурси, вклучувајќи вода и храна
 • Шумските пожари, како што се австралиските шумски пожари, стануваат почести за време на суша и може да предизвикаат човечки смртни случаи.[54]
 • Изложеност и оксидација на кисели сулфатни почви поради опаѓање на нивото на површинските и подземните води.[55][56][57]
 • Акумулацијата на цијанотоксин во синџирите на исхрана и снабдувањето со вода (од кои некои се меѓу најмоќните токсини познати на науката) може да предизвика рак со мала изложеност на долг рок.[58]

Влијанија врз земјоделските култури[уреди | уреди извор]

Водениот стрес влијае на развојот и квалитетот на растенијата на различни начини: прво сушата може да предизвика слабо ртење и нарушен развој на садниците.[59] Во исто време, растот на растенијата се потпира на клеточната делба, зголемувањето на клетките и диференцијацијата. Стресот од сушата ја нарушува митозата и издолжувањето на клетките преку губење на тургорскиот притисок што резултира со слаб раст.[60] Развојот на листовите зависи и од тургорскиот притисок, концентрацијата на хранливи материи и јаглеродниот асимилат  од кои сите се намалуваат поради сушните услови, така што стресот од сушата доведува до намалување на големината и бројот на листовите.[60] Се покажало дека висината на растението, биомасата, големината на листот и обемот на стеблото се намалуваат кај пченката во услови на ограничување на водата.[60] Приносот на културите е исто така негативно погоден од стресот од суша, намалувањето на приносот на културите е резултат на намалување на стапката на фотосинтетика, промени во развојот на листовите и променета распределба на ресурсите, сето тоа поради стресот од суша.[60] Посевите кои се изложени на стрес на суша страдаат од намалување на потенцијалот за вода во лисјата и стапката на транспирација, но се покажало дека ефикасноста на користењето на водата се зголемува кај некои растителни растенија, како што е пченицата, додека се намалува кај други, како што е компирот.[60][61][62]

На растенијата им е потребна вода за навлегување на хранливи материи од почвата и за транспорт на хранливи материи низ растението: сушните услови ги ограничуваат овие функции што доведуваат до застој во растот. Стресот од суша, исто така, предизвикува намалување на фотосинтетската активност кај растенијата поради намалувањето на фотосинтетичките ткива, затворањето на стоматите и намалените перформанси на фотосинтетичките машини. Ова намалување на фотосинтетичката активност придонесува за намалување на растот и приносот на растенијата.[60] Друг фактор кој влијае на намалениот раст и приносот на растенијата е распределбата на ресурсите; по суша растенијата ќе одвојат повеќе ресурси за корените за да помогнат во навлегувањето на водата, зголемувајќи го растот на коренот и намалувањето на растот на другите делови на растенијата, а истовремено намалувајќи ги приносите.[60]

Заштита, ублажување и олеснување[уреди | уреди извор]

Сочните растенија се добро прилагодени да преживеат долги периоди на суша.
Дистрибуција на вода на Маршалските Острови за време на Ел Нињо.

Земјоделски, луѓето можат ефикасно да ублажат голем дел од влијанието на сушата преку наводнување и плодоред. Неуспехот да се развијат адекватни стратегии за ублажување на сушата носи голема човечка цена во современиот период, влошена со постојано зголемување на густината на населението. Претседателот Рузвелт на 27 април 1935 година, потпишал документи за создавање на Службата за зачувување на почвата (SCS) - денес позната како Служба за зачувување на природните ресурси (NRCS). Моделите на законот биле испратени до секоја држава каде што биле донесени. Овие биле првите трајни практични програми за намалување на идната подложност на суша, создавајќи агенции кои први почнале да ги нагласуваат мерките за зачувување на почвата за заштита на земјоделските површини денес. Дури во 1950-тите, важноста на зачувувањето на водата била ставена во постојните закони (NRCS 2014).[63]

Стратегиите за заштита од суша, ублажување или олеснување вклучуваат:

 • Брани – многу брани и нивните придружни акумулации обезбедуваат дополнителна вода во време на суша.[64]
 • Сеење облаци - форма на намерна промена на времето за да се предизвикаат врнежи.[65] Ова останува тема за која жестоко се дебатира, бидејќи Националниот совет за истражување на САД објавил извештај во 2004 година во кој се наведува дека до денес сè уште нема убедлив научен доказ за ефикасноста на намерната промена на времето.[66]
 • Отсолување – употреба на морска вода за наводнување или потрошувачка.[67]
 • Следење на сушата – Континуираното набљудување на нивоата на врнежи и споредбите со сегашните нивоа на употреба може да помогне да се спречи вештачката суша. На пример, анализата на користењето на водата во Јемен открила дека нивната водена маса (нивото на подземната вода) е изложена на сериозен ризик од прекумерна употреба за оплодување на нивната култура Кат.[68] Внимателно следење на нивоата на влага, исто така, може да помогне да се предвиди зголемениот ризик за шумски пожари, користејќи такви метрики како што е индексот на суша Кеч-Бирам[54] или индексот на сушата Палмер.
 • Употреба на земјиштето – Внимателно планираната ротација на културите може да помогне да се минимизира ерозијата и да им се овозможи на земјоделците да садат култури што помалку зависат од вода во посушни години.
 • Ограничување за употреба на вода на отворено – Регулирање на употребата на прскалки, црева или кофи на растенија на отворено, базени за полнење и други задачи за одржување на домот кои бараат вода.
 • Собирање на дождовница – Собирање и складирање на дождовница од покриви или други соодветни сливови.
 • Рециклирана вода – Поранешна отпадна вода (канализација) која е пречистена и прочистена за повторна употреба.
 • Трансвазамент – Изградба на канали или пренасочување на реките како масивни обиди за наводнување во области склони кон суша.

Историја[уреди | уреди извор]

Фарма во Јужна Дакота

Познати историски суши вклучуваат:

 • 1540 Средна Европа, за која се вели дека е „најлошата суша на милениумот“ со единаесет месеци без дожд и температури од 5–7 °C над просекот од 20 век [69][70]
 • Сушата во 1900 година во Индија убила меѓу 250.000 и 3,25 милиони.
 • Сушата во 1921–22 во Советски Сојуз во која над 5 милиони починале од глад.
 • Сушата во 1928–30 во Северозападна Кина резултирала со преку 3 милиони смртни случаи од глад.
 • 1936 и 1941 година во провинцијата Сечуан Кина, што резултирало со 2,5 милиони смртни случаи соодветно.
 • Милениумската суша од 1997 до 2009 година во Австралија довела до криза во снабдувањето со вода низ поголемиот дел од земјата. Како резултат на тоа, за прв пат биле изградени многу постројки за бигор
 • Во 2006 година, провинцијата Сечуан Кина ја доживеала најлошата суша во модерното време со речиси 8 милиони луѓе и над 7 милиони говеда кои се соочиле со недостиг на вода.
 • 12-годишната суша што ги уништи југозападна Австралија, југоисточна Јужна Австралија, Викторија и северна Тасманија била „многу тешка и без историски преседан“.
 • 2015-2018 водена криза во Кејптаун. Оваа веројатност била тројно зголемена поради климатските промени.[71]
Погодени области во западниот појас Сахел за време на сушата во 2012 година.

Конфликтот во Дарфур во Судан, кој исто така го погодил Чад, бил поттикнат од децениската суша; комбинација на суша, опустинување и пренаселеност се меѓу причините за конфликтот во Дарфур, бидејќи арапските номади Багара кои бараат вода мора да го однесат својот добиток на југ, на земјиште главно окупирано од неарапски земјоделци.[72]

Областа погодена од суша во Карнатака, Индија во 2012 година.

Приближно 2,4 милијарди луѓе живеат во одводниот слив на реките на Хималаите.[73] Индија, Кина, Пакистан, Бангладеш, Непал и Мјанмар би можеле да доживеат поплави проследени со суши во наредните децении. Сушата во Индија што го погодува Ганг е особено загрижувачка, бидејќи обезбедува вода за пиење и земјоделско наводнување за повеќе од 500 милиони луѓе.[74][75][76] Западниот брег на Северна Америка, кој добива голем дел од својата вода од ледниците во планинските венци, како што се Карпестите Планини и Сиера Невада, исто така ќе биде погоден.[77][78]

Во 2005 година, делови од басенот на Амазон ја доживеале најлошата суша во последните 100 години.[79][80] Една статија од 23 јули 2006 година ги објавила резултатите од Истражувачкиот центар Вудс Холе, кои покажуваат дека шумата во нејзината сегашна форма може да преживее само три години суша. Научниците од Бразилскиот национален институт за амазонско истражување во написот тврдат дека овој одговор на сушата, заедно со ефектите од уништувањето на шумите врз регионалната клима, ја туркаат прашумата кон „пресвртна точка“ каде што неповратно би почнала да умира. Се заклучува дека прашумата е на работ да се претвори во савана или пустина, со катастрофални последици за климата во светот. Според WWF, комбинацијата на климатските промени и уништувањето на шумите го зголемува ефектот на сушење на мртвите дрвја што ги поттикнува шумските пожари.[81]

Езерото Чад на сателитска снимка од 2001 година. Езерото се намалило за 95% од 1960-тите.[82][83]

Далеку најголемиот дел од Австралија се пустински или полусуви земји. Студијата од 2005 година на австралиски и американски истражувачи го истражувала опустинувањето на внатрешноста и сугерирала дека едно објаснување е поврзано со човечки доселеници кои пристигнале пред околу 50.000 години. Редовното палење од овие доселеници можело да ги спречи монсуните да стигнат до внатрешноста на Австралија. Во јуни 2008 година станало познато дека експертска комисија предупредила на долготрајна, можеби неповратна, сериозна еколошка штета за целиот слив на Мареј-Дарлинг доколку не добие доволно вода до октомври 2008 година.[84] Австралија би можела да доживее посериозни суши и тие би можеле да станат почести во иднина, се вели во извештај нарачан од владата на 6 јули 2008 година.[85] Австралискиот екологист Тим Фланери предвидел дека доколку не се направат драстични промени, Перт во Западна Австралија би можел да стане првата метропола на духови во светот, напуштен град без повеќе вода за одржување на населението.[86] Долгата австралиска илјадагодишна суша избила во 2010 година.

Повторливите суши кои водат до опустинување во Источна Африка создале тешки еколошки катастрофи, предизвикувајќи недостиг на храна во 1984-85, 2006 и 2011 година. За време на сушата во 2011 година, се проценува дека загинале од 50.000 до 150.000 луѓе,[87] иако овие бројки и обемот на кризата се спорни.[88] Во февруари 2012 година, ОН објавиле дека кризата е завршена поради зголемувањето на напорите за помош и зголемената жетва.[89] Агенциите за помош последователно го префрлиле својот акцент на напорите за обновување, вклучително ископување канали за наводнување и дистрибуција на семиња од растенија.[89]

Во 2012 година, тешка суша го погодила западниот дел на Сахел. Методистичкиот фонд за помош и развој (MRDF) објавил дека повеќе од 10 милиони луѓе во регионот се во опасност од глад поради едномесечниот топлотен бран што лебди над Нигер, Мали, Мавританија и Буркина Фасо. Фонд од околу 20.000 фунти бил поделен на земјите погодени од суша.[90]

Студијата од 2021 година покажала дека порастот на сложените суши во топла сезона во Европа е динамичен феномен што се развива.[91]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. It's a scorcher - and Ireland is officially 'in drought' Irish Independent, 2013-07-18.
 2. Living With Drought Архивирано на 18 февруари 2007 г.
 3. Australian Drought and Climate Change Архивирано на 26 јули 2018 г., retrieved on June 7th 2007.
 4. Keddy, P.A. (2007), Plants and Vegetation: Origins, Processes, Consequences, Cambridge, UK.: Cambridge University Press, ISBN 978-0521864800
 5. „Driest Place: Atacama Desert, Chile“. Extreme Science. Посетено на September 25, 2016..
 6. „BBC - Weather Centre - Features - History and Religion - Weather in the Bible - Drought and Famine“. Архивирано од изворникот на 10 January 2004. Посетено на 5 November 2017.
 7. „Ancient Chile Migration Mystery Tied to Drought“. nationalgeographic.com.
 8. „Qianfeng Wang“. ResearchGate.
 9. Swain, S; и др. (2017). „Application of SPI, EDI and PNPI using MSWEP precipitation data over Marathwada, India“. IEEE International Geoscience and Remote Sensing Symposium (IGARSS). 2017: 5505–5507. doi:10.1109/IGARSS.2017.8128250. ISBN 978-1-5090-4951-6.
 10. „What is a Drought?“ (PDF). National Oceanic and Atmospheric Administration. August 2006. Посетено на 2007-04-10.
 11. The alleviating trend of drought in the Huang-Huai-Hai Plain of China based on the daily SPEI. International Journal of Climatology.2015. doi:10.1002/joc.4244 Wang, Qianfeng, Shi, Peijun, Lei, Tianjie, Geng, Guangpo, Liu, Jinghui, Mo, Xinyu, Li, Xiaohan, Zhou, Hongkui. and Wu, Jianjun
 12. „BBC NEWS - Asia-Pacific - Dam project aims to save Aral Sea“. bbc.co.uk. 2007-04-09.
 13. „BBC NEWS - Asia-Pacific - Kazakh lake 'could dry up'. bbc.co.uk. 2004-01-15.
 14. Emmanouil N. Anagnostou (2004). „A convective/stratiform precipitation classification algorithm for volume scanning weather radar observations“. Meteorological Applications. 11 (4): 291–300. Bibcode:2004MeApp..11..291A. doi:10.1017/S1350482704001409.
 15. A.J. Dore; M. Mousavi-Baygi; R.I. Smith; J. Hall; D. Fowler; T.W. Choularton (June 2006). „A model of annual orographic precipitation and acid deposition and its application to Snowdonia“. Atmospheric Environment. 40 (18): 3316–3326. Bibcode:2006AtmEn..40.3316D. doi:10.1016/j.atmosenv.2006.01.043.
 16. Robert Penrose Pearce (2002). Meteorology at the Millennium. Academic Press. стр. 66. ISBN 978-0-12-548035-2. Посетено на 2009-01-02.
 17. Houze, Robert A., Jr. (1993). Cloud dynamics. San Diego: Academic Press. ISBN 9780080502106. OCLC 427392836.
 18. Roland Paepe; Rhodes Whitmore Fairbridge; Saskia Jelgersma (1990). Greenhouse Effect, Sea Level and Drought. Springer Science & Business Media. стр. 22. ISBN 978-0792310174.
 19. Joseph S. D'Aleo; Pamela G. Grube (2002). The Oryx Resource Guide to El Niño and La Niña. Greenwood Publishing Group. стр. 48–49. ISBN 978-1573563789.
 20. Bin Wang (2006-01-13). The Asian Monsoon. Springer Science & Business Media. стр. 206. ISBN 978-3540406105.
 21. Vijendra K. Boken; Arthur P. Cracknell; Ronald L. Heathcote (2005-03-24). Monitoring and Predicting Agricultural Drought : A Global Study: A Global Study. Oxford University Press. стр. 349. ISBN 978-0198036784.
 22. „Wet & Dry Seasons“. Архивирано од изворникот на 2012-03-20. Посетено на 2018-12-23.
 23. Alistair B. Fraser (1994-11-27). „Bad Meteorology: The reason clouds form when air cools is because cold air cannot hold as much water vapor as warm air“. Архивирано од изворникот на 2015-03-16. Посетено на 2015-02-17.
 24. Cooperative Extension Service (January 2014). Home Vegetable Gardening in Kentucky (PDF). University of Kentucky. стр. 19. Посетено на 2015-02-18.
 25. North Carolina State University (2013-08-09). „Evapotranspiration“. Архивирано од изворникот на 2015-02-19. Посетено на 2015-02-18.
 26. National Oceanic and Atmospheric Administration (2002-05-16). „Warm Temperatures and Severe Drought Continued in April Throughout Parts of the United States; Global Temperature For April Second Warmest on Record“. Посетено на 2015-02-18.
 27. „channelnewsasia.com - February 2010 is driest month for S'pore since records began in 1869“. 3 March 2010. Архивирано од изворникот на 3 March 2010. Посетено на 5 November 2017.
 28. „A biblical tragedy as Sea of Galilee faces drought“. BelfastTelegraph.co.uk.
 29. „Kenya: Deforestation exacerbates droughts, floods“. forests.org. Архивирано од изворникот на 2011-09-27. Посетено на 2008-05-24.
 30. Vern Hofman; Dave Franzen (1997). „Emergency Tillage to Control Wind Erosion“. North Dakota State University Extension Service. Посетено на 2009-03-21.
 31. United States Geological Survey (2004). „Dunes – Getting Started“. Архивирано од изворникот на 2012-06-22. Посетено на 2009-03-21.
 32. „Climate Change 2021 / The Physical Science Basis / Working Group I contribution to the WGI Sixth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change / Summary for Policymakers“ (PDF). IPCC.ch. Fig. SPM.6: Intergovernmental Panel on Climate Change. 9 August 2021. стр. SPM-23. Архивирано од изворникот (PDF) на 4 November 2021.CS1-одржување: место (link)
 33. [1]NOAA Drought and climate change: implications for the West Архивирано на 25 јуни 2008 г. December 2002
 34. Smith, Adam B.; Katz, Richard W. (2013). „Smith A.B. and R. Katz, 2013: U.S. Billion-dollar weather and climate disasters: Data sources, trends, accuracy and biases“ (PDF). Natural Hazards. 67 (2): 387–410. doi:10.1007/s11069-013-0566-5. Посетено на 5 November 2017.
 35. „Finfacts: Irish business, finance news on economics“. finfacts.com. Архивирано од изворникот на 2020-01-15. Посетено на 2022-05-08.
 36. Fuel costs, drought influence price increase Архивирано на 13 септември 2012 г.
 37. „Nigerian Scholar Links Drought, Climate Change to Conflict in Africa - US Department of State“. state.gov. Архивирано од изворникот на 28 October 2005.
 38. Sunshade' for global warming could cause drought 2 August 2007 New Scientist, Catherine Brahic
 39. IPCC AR6 WG1 Ch8 2021, стр. 8-6, line 37
 40. Cook, Benjamin I.; Mankin, Justin S.; Anchukaitis, Kevin J. (12 May 2018). „Climate Change and Drought: From Past to Future“. Current Climate Change Reports. 4 (2): 164–179. doi:10.1007/s40641-018-0093-2. ISSN 2198-6061. S2CID 53624756.
 41. Mukherjee, Sourav; Mishra, Ashok; Trenberth, Kevin E. (23 April 2018). „Climate Change and Drought: a Perspective on Drought Indices“. Current Climate Change Reports. 4 (2): 145–163. doi:10.1007/s40641-018-0098-x. ISSN 2198-6061. S2CID 134811844.
 42. Mishra, A. K.; Singh, V. P. (2011). „Drought modeling – A review“. Journal of Hydrology. 403 (1–2): 157–175. Bibcode:2011JHyd..403..157M. doi:10.1016/j.jhydrol.2011.03.049.
 43. IPCC SRCCL 2019, стр. 7, 8
 44. IPCC SRCCL Summary for Policymakers 2019, стр. 7,8
 45. Prokurat, Sergiusz (2015). „Drought and water shortages in Asia as a threat and economic problem“ (PDF). Journal of Modern Science. 26 (3). Посетено на 4 August 2016.
 46. Mosley LM (2014). Drought impacts on the water quality of freshwater systems; review and integration. Earth-Science Reviewss. doi:10.1016/j.earscirev.2014.11.010.
 47. 10. Mosley LM, Zammit B, Leyden E, Heneker TM, Hipsey MR, Skinner D, and Aldridge KT (2012). The Impact of Extreme Low Flows on the Water Quality of the Lower Murray River and Lakes (South Australia). Water Resources Management 26: 3923–3946.
 48. García, R. V.; Escudero, J. C. (1981). The constant catastrophe : malnutrition, famines, and drought (1. изд.). Oxford ; New York: Pergamon Press. стр. 3. ISBN 9781483189666.
 49. C.Michael Hogan. 2010. Abiotic factor. Ed. Emily Monosson. Encyclopedia of Earth. National Council for Science and the Environment, Washington DC Архивирано на {{{2}}}.
 50. Drought affecting US hydroelectric production | Daily Estimate Архивирано на {{{2}}}.
 51. „Parched village sues to shut tap at Coke / Drought-hit Indians say plant draining groundwater“. SFGate. 2005-03-06.
 52. „Sweden closes nuclear plants over safety fears“. Greenpeace International. Архивирано од изворникот на 2009-01-10. Посетено на 2016-02-06.
 53. „BBC NEWS - Asia-Pacific - Australians face snake invasion“. bbc.co.uk. 2007-01-20.
 54. 54,0 54,1 „TFS Article“. tamu.edu. Архивирано од изворникот на 11 July 2003.
 55. Mosley LM, Zammit B, Jolley A, and Barnett L (2014). Acidification of lake water due to drought. Journal of Hydrology. 511: 484–493.
 56. Mosley LM, Palmer D, Leyden E, Fitzpatrick R, and Shand P (2014). Acidification of floodplains due to river level decline during drought. Journal of Contaminant Hydrology 161: 10–23.
 57. Mosley LM, Palmer D, Leyden E, Fitzpatrick R, and Shand P (2014). Changes in acidity and metal geochemistry in soils, groundwater, drain and river water in the Lower Murray River after a severe drought. Science of the Total Environment 485–486: 281–291.
 58. „Toxins from freshwater algae found in San Francisco Bay shellfish“. Посетено на 5 November 2017.
 59. „Plant drought stress: effects, mechanisms and management“. Agronomy for Sustainable Development (англиски). 29 (1): 185–212. March 2009. doi:10.1051/agro:2008021.
 60. 60,0 60,1 60,2 60,3 60,4 60,5 60,6 „Crop Production under Drought and Heat Stress: Plant Responses and Management Options“. Frontiers in Plant Science. 8: 1147. 29 June 2017. doi:10.3389/fpls.2017.01147. PMC 5489704. PMID 28706531.CS1-одржување: display-автори (link)
 61. „Decline in climate resilience of European wheat“. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 116 (1): 123–128. January 2019. doi:10.1073/pnas.1804387115. PMC 6320549. PMID 30584094.CS1-одржување: display-автори (link)
 62. „Climatic and Water Availability Effects on Water-Use Efficiency in Wheat“. Crop Science. 44 (2): 474–483. 2004. doi:10.2135/cropsci2004.4740.
 63. „State Conservation District Laws Development and Variations – NRCS“. usda.gov. Архивирано од изворникот на 2021-01-26. Посетено на 2022-05-08.
 64. Matt Weiser; Jeremy B. White (2014-06-01). „Should California build dams, reservoirs to help with future droughts?“. Fresno Bee. Архивирано од изворникот на 2015-03-20. Посетено на 2015-02-18.
 65. „Cloud seeding helps alleviate drought“. chinadaily.com.cn.
 66. NRC (2003). Critical Issues in Weather Modification Research. doi:10.17226/10829. ISBN 978-0-309-09053-7.
 67. City of Santa Barbara (2014-12-22). „Desalinization“. Посетено на 2015-02-18.
 68. BBC's From Our Own Correspondent on khat water usage
 69. Oliver Wetter et al: The year-long unprecedented European heat and drought of 1540 – a worst case. In: Climatic Change, June 2014, doi:10.1007/s10584-014-1184-2
 70. Andreas Frey (2018-08-04). „Elf Monate ohne Regen: Die Angst vor der Megadürre des Jahres 1540 geht um“. Neue Zürcher Zeitung (германски). Посетено на 2018-08-06.
 71. „Climate change tripled likelihood of drought that pushed Cape Town water crisis to 'Day Zero' brink, say scientists“. Red Cross Red Crescent Climate Centre. Reliefweb. 16 July 2018. Посетено на 22 November 2018.
 72. Thomson Reuters Foundation. „Thomson Reuters Foundation“. alertnet.org. Архивирано од изворникот на 2007-12-13. Посетено на 2007-07-31.
 73. „People & the Planet > climate change > newsfile > big melt threatens millions, says un“. peopleandplanet.net. Архивирано од изворникот на 19 August 2007.
 74. „Ganges, Indus may not survive: climatologists“. rediff.com.
 75. „People's Daily Online - Glaciers melting at alarming speed“. peopledaily.com.cn.
 76. „BBC NEWS - Science/Nature - Himalaya glaciers melt unnoticed“. bbc.co.uk. 2004-11-10.
 77. „Glaciers Are Melting Faster Than Expected, UN Reports“. ScienceDaily.
 78. Water shortage worst in decades, official says, Los Angeles Times
 79. staff. „Amazon Drought Worst in 100 Years“. www.ens-newswire.com. Архивирано од изворникот на 2019-11-15. Посетено на 5 November 2017.
 80. Drought Threatens Amazon Basin - Extreme conditions felt for second year running Архивирано на {{{2}}}.
 81. Climate change a threat to Amazon rainforest, warns WWF, World Wide Fund for Nature, March 9, 2996. Retrieved September 28, 2006.
 82. „Plan B Updates - 47: Disappearing Lakes, Shrinking Seas - EPI“. earth-policy.org.
 83. „Shrinking African Lake Offers Lesson on Finite Resources“. nationalgeographic.com.
 84. Australian rivers 'face disaster', BBC News
 85. Australia faces worse, more frequent droughts: study, Reuters
 86. Metropolis strives to meet its thirst, BBC News
 87. "Fatal Failure: Did Aid Agencies Let Up To 100,000 Somalis Die in 2011?". Time. January 18, 2012.
 88. Warah, Rasna (2 October 2011). „Manufacturing a famine: How Somalia crisis became a fund-raising opportunity“. The East African. Архивирано од изворникот на 24 October 2012. Посетено на 16 March 2013.
 89. 89,0 89,1 Gettleman, Jeffrey (3 February 2012). „U.N. Says Somalia Famine Has Ended, but Crisis Isn't Over“. The New York Times. Посетено на 5 November 2017.
 90. „Methodists make appeal for famine threatened West Africa - Ekklesia“. ekklesia.co.uk. 2010-07-06.
 91. Markonis, Yannis; Kumar, Rohini; Hanel, Martin; Rakovec, Oldrich; Máca, Petr; AghaKouchak, Amir (2021-02-01). „The rise of compound warm-season droughts in Europe“. Science Advances (англиски). 7 (6): eabb9668. Bibcode:2021SciA....7.9668M. doi:10.1126/sciadv.abb9668. ISSN 2375-2548. PMC 7857689 Проверете ја вредноста |pmc= (help). PMID 33536204 Проверете ја вредноста |pmid= (help).

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Drought на Викикниги