Бегалец

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бегалски камп во Дарфур, Чад, 2005

Бегалец[1] или бежанец[2]личност која против своја волја е раселена од својот роден крај или живеалиштето. Дефиницијата за бегалец била проширена во 1938 година, кога во оваа категорија биле вклучени лицата со објективно втемелен страв од прогон заради етничка и верска припадност или политичко уверување, за да подоцна овој термин се прошири на сите оние луѓе кои ги напуштиле своите домови и побегнале на други места во нивните земји. Денес, овој термин се однесува на т.н. раселени лица. Статусот на бегалец трае сè додека лицето не добие ново место на живеење или не се врати дома.

Според податоците од 2012 година, секој четврти бегалец бил од Авганистан, што ја правело земјата водач по бројот на бегалци.[3]

Бегалец во уметноста[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]