Симеон ІІ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Симеон Сакскобургготски бугарски цар и политичар

Симеон ІІ (Симеон Сакскобургготски) е бугарски политичар и цар на Бугарија од 1943 година.

Роден е на 16 јуни 1937 во Софија како прв син и престолонаследник на Цар Борис ІІІ и царица Јоана. Тронот го наследува по смртта на татко му, но поради малолетноста во негово име управува регентскиот совет. Откако во 1946 г. монархиjата во Бугариjа е укината после референдум на комунистите, регентскиот совет е осуден на смрт, а царското семејство емигрира во Египет, кај дедото на Симеон - поранешниот италијански крал Виктор Емануел. Во 1951 г. Симеон заминува во Шпанија, каде живее до 2001 г. Женет е за шпанската благородничка Маргарита Гомес-Асебо и Сехуeла (ќерка на маркиз и далечна роднина на крал Хуан Карлос). Симеон има четири синови и една ќерка.

Во 2001 г. во Бугариjа основава Националното движење "Симеон Втори" (НДСВ). НДСВ ги добива парламентарните избори во јуни 2001 г. и Симеон Сакскобургготски ја формира коалиционата влада на НДСВ и ДПС. Тој е премиер на Бугариjа до 16 август 2005 г.

Премиери на Бугарија
 Кнежество Бугарија  Бурмов | Климент | Цанков | Каравелов | Ернрот | незафатен | Соболев | Цанков | Каравелов | Климент | Каравелов | Радославов | Стоилов | Стамболов | Стоилов | Греков | Иванчов | Петров | Каравелов | Данев | Петров | Петков | Станчов* | Гудев | Малинов Flag of Bulgaria.svg
 Царство Бугарија  Малинов | Гешов | Данев | Радославов | Малинов | Теодоров | Стамболијски | Цанков | Љапчев | Малинов | Мушанов | Георгиев | Златев | Тошев | Ќосеиванов | Филов | Божилов | Багрјанов | Муравиев | Георгиев Flag of Bulgaria.svg
 Народна република Бугарија  Георгиев | Г. Димитров | Коларов | Червенков | Југов | Живков | Тодоров | Филипов | Атанасов | Луканов Flag of Bulgaria (1971-1990).svg
 Република Бугарија  Луканов | Попов | Ф. Димитров | Беров | Инџова* | Виденов | Софијански* | Костов | Сакскобургготски | Станишев | Борисов | Рајков* | Орешарски | Близнашки* | Борисов
* времено назначување
Flag of Bulgaria.svg
Бугарски владетели

Старата голема Бугарија (632681 г.)

Канови (ханови): Кубрат | Батбајан

Прва бугарска држава (6811018 г.)

Канови (ханови): Аспарух | Кубер (во Македонија) | Тервел | Кормесиј | Севар | Кормисош | Винех | Телец | Савин | Умор | Токту | Паган | Телериг | Кардам | Крум | Омуртаг | Маламир | Пресијан

Кнезови: Борис I (Михаил) | Владимир (Расате)

Царови: Симеон I | Петар I | Борис II |

Втора бугарска држава (11861396 г.)

Царови: Иван Асен I | Теодор-Петар IV | Иванко | Калојан | Борил | Иван Асен II | Калиман I Асен | Михаил II Асен | Калиман II Асен | Мицо Асен | Константин I Тих Асен | Ивајло | Иван Асен III | Георги I Тертер | Смилец | Чака | Тодор Светослав | Георги II Тертер | Михаил III Шишман Асен | Иван Стефан | Иван Александар | Иван Шишман | Иван Срацимир | Константин II Асен

Трета бугарска држава (после 1878 г.)

Кнез: Александар Батенберг

Царови: Фердинанд | Борис ІІІ | Симеон ІІ