Телец

Од Википедија — слободната енциклопедија
Телец
Хан на Бугарија
На престол760–763
ПретходникВинех
НаследникСабин
Роден(а)ок. 731
Починал(а)ок. 764

Телец ― бил владетел на Бугарија, и член на кланот Угаин, од 760 до 763 година. Римски извори укажуваат дека Телец ги заменил легитимните владетели на Бугарија. Истите извори го опишуваат Телец како храбар и енергичен човек во својот врв (околу 30 години). Некои изучители претпоставуваат дека Телец можеби припаѓал на антисловенска фракција на бугарското благородништво.

По неговото пристапување, Телец водел добро обучена и добро вооружена војска против Римската Империја и ја опустоши граничната зона на Империјата, поканувајќи го императорот на натпревар во сила. Императорот Константин V Копроним марширал на север на 16 јуни 763 година, додека друга војска била пренесена од флота од 800 бродови (секоја со пешадија и 12 коњаници) со намера да создаде приклештен маневар од север.

Телец на почетокот ги зајакнал планинските превои со своите војници и дваесетина илјади словенски платеници. Подоцна тој се премислил и ги предводел своите војници во рамнината кај Анхијал (Поморие) на 30 јуни. Крвавата Битка кај Анхијал потоа започнала кон средината на утрото и траела до самрак. На крајот, словенските платеници на Телец го напуштиле за императорот, кој победил на теренот, но избрал да се врати дома со триумф. Според римските извори, Константин V донел дома голем број бугарски затвореници во дрвени стеги, за забава на константинополското население.

Воениот пораз ја запечатил судбината на Телец, кој бил линчуван заедно со неговите поддржувачи од неговите бунтовни поданици.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Моско Москов, Именник на българските ханове (ново тълкуване), Софија 1988 година.
  • Јордан Андреев, Иван Лазаров, Пламен Павлов, Кой кой е в ​​средновековна България, Софија 1999 година.
  • (примарен извор), Бахши Иман, Džagfar Tarihy, том. III, Оренбург 1997 година.
Претходник
Винех
Хан на Бугарија
762–765
Наследник
Сабин