Прејди на содржината

Винех

Од Википедија — слободната енциклопедија
Винех
Хан на Бугарија
На престол756–760
ПретходникКормисош
НаследникТелец
ДецаПаган

Винеххан на Бугарија во средината на 8 век. Според делото „Именик на бугарските ханови“, Винех владеел седум години и бил член на кланот Вокил.

Винех се качил на престолот по поразот на неговиот претходник Кормисош од римскиот император Константин V. Во ок. 756 Константин водел кампања против Бугарија по копно и море и ја поразил бугарската војска предводена од Винех кај Маркели (Карнобат). Поразениот владетел молел за мир и се обврзал да ги испрати своите деца како заложници. Во 759 година Константин повторно ја нападнал Бугарија, но овој пат неговата војска била во заседа на планинските превои на Стара Планина (Битка на Ришкиот Превој). Винех не ја продолжил својата победа и се обидел повторно да го воспостави мирот. Овој исход ја кренало опозицијата во бугарското благородништво, кое го масакрирало Винех заедно со неговото семејство, освен синот Паган.

Врвот Винех на Нерамниот Остров на Јужношетландските Острови, Антарктик, бил именуван по Винех.

  • Моско Москов, Именник на българските ханове (ново тълкуване), Софија 1988 година.
  • Јордан Андреев, Иван Лазаров, Пламен Павлов, Кой кой е в ​​средновековна България, Софија 1999 година.
  • (примарен извор), Бахши Иман, Džagfar Tarihy, том. III, Оренбург 1997 година.
Претходник
Кормисош
Хан на Бугарија
754–762
Наследник
Телец