Севар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Севар
Хан на Бугарија
На престол738–753
ПретходникКормесиј
НаследникКормисош
ДинастијаДуловци

Севархан на Бугарија во 8 век.

Во „Именик на бугарските ханови“ се наведува дека Севар припаѓал на кланот Дуло и владеел 15 години. Според хронологијата развиена од Москов, Севар би владеел 721–737 година. Други хронологии го ставаат неговото владеење во 738-754 година. Според историчарите како Стивен Рунсиман и Дејвид Маршал Ланг, Севар бил последниот владетел на династијата Дуло и со Севар умрел од родот на Атила.[1][2]

Се претпоставува дека името на Севар потекнува од персискиот зиуар/зивар (украс).[3] Иако првично било женско име, може да послужи и како составен дел на машките имиња, како што е предложено од чувашкото претхристијанско име Аксевер.[3]

Можно е владеењето на Севар да било мирно, бидејќи римските хроники не известуваат за настани на северните граници на Империјата од тој период. Иако ова е аргумент од тишина, тоа е веродостојна претпоставка.

'Ртот Севар на островот Ливингстон, бил именуван по Севар.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Lang, David Marshall (1976). The Bulgarians: from pagan times to the Ottoman conquest. Westview Press. стр. 49. ISBN 978-0-89158-530-5.
  2. Runciman, Steven (1930). A History of the First Bulgarian Empire. G. Bell and Sons. стр. 35.
  3. 3,0 3,1 „Shyrav: Aksĕver“. Electronă sămakhsar (бугарски). Посетено на 2019-10-09.

Дополнителна книжевност[уреди | уреди извор]

  • Моско Москов, Именник на българските ханове (ново тълкуване), Софија 1988 година.
  • Јордан Андреев, Иван Лазаров, Пламен Павлов, Кой кой е в ​​средновековна България, Софија 1999 година.
  • (примарен извор), Бахши Иман, Džagfar Tarihy, том. III, Оренбург 1997 година.

 

Претходник
Кормесиј
Хан на Бугарија
721–737
Наследник
Кормисош