Петар I (Бугарија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Петар I е цар на Бугарија (927 - 970 г.). Тој бил вториот син на цар Симеон I. Во почетокот на 928 год. во Константинопол Петар се оженил со внуката на Византискиот император Роман Лакапин - Марија, која била преименувана на Ирина (мир), поради мирот кој ќе настанел меѓу двата народа. Според склучената спогодба Бугарската архиепископија е воздигната до ранг на патријаршија. Тогашниот архиепископ на Драстар (денес Силистра) - Дамјан, станал првиот бугарски патриарх. Првородениот син на цар Петар и Марија (Ирина) е цар Борис II. Имале и уште еден син - Роман.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]


Симеон I >>> Петар I, цар на Бугарија (927970) >>> Борис IIБугарски владетели

Старата голема Бугарија (632681 г.)

Канови (ханови): Кубрат | Батбајан

Прва бугарска држава (6811018 г.)

Канови (ханови): Аспарух | Кубер (во Македонија) | Тервел | Кормесиј | Севар | Кормисош | Винех | Телец | Савин | Умор | Токту | Паган | Телериг | Кардам | Крум | Омуртаг | Маламир | Пресијан

Кнезови: Борис I (Михаил) | Владимир (Расате)

Царови: Симеон I | Петар I | Борис II |

Втора бугарска држава (11861396 г.)

Царови: Иван Асен I | Теодор-Петар IV | Иванко | Калојан | Борил | Иван Асен II | Калиман I Асен | Михаил II Асен | Калиман II Асен | Мицо Асен | Константин I Тих Асен | Ивајло | Иван Асен III | Георги I Тертер | Смилец | Чака | Тодор Светослав | Георги II Тертер | Михаил III Шишман Асен | Иван Стефан | Иван Александар | Иван Шишман | Иван Срацимир | Константин II Асен

Трета бугарска држава (после 1878 г.)

Кнез: Александар Батенберг

Царови: Фердинанд | Борис ІІІ | Симеон ІІ