Прејди на содржината

Кормисош

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кормисош
Хан на Бугарија
На престол753–756
ПретходникСевар
НаследникВинех

Кормисошхан на Бугарија за време на 8 век.

Делото „Именик на бугарските ханови“ наведува дека тој припаѓал на кланот Укил (или Вокил) и владеел 17 години. Според хронологијата развиена од Москов, Кормисош би владеел од 737 до 754 година. Други хронологии го ставаат неговото владеење во 753-756 година, но не може да се потврди со сведочењето на „Именик“ (или би се барало од истражувачите да претпостават долг период на совладетелство).

Именик“ го нагласува фактот дека качувањето на престолот на Кормисош претставува промена на династијата, но останува нејасно дали тоа е направено преку насилство. Владеењето на Кормисош започнало продолжен период на војна со Римската Империја. Римскиот император Константин V Копроним започнал да ја зајакнува границата и започнал да ги населува Ерменците и Сиријците во римска Тракија. Како одговор, Кормисош побарал плаќање данок, што можеби претставувало зголемување на традиционалните плаќања. Кормисош, прекорен, упаднал во Тракија, стигнувајќи до Анастасиевиот ѕид што се протегал помеѓу Црното и Мраморното Море, 40 км пред Константинопол. Константин V излегол со својата војска, ги поразил Бугарите и ги насочил во бегство. Судирот бил решен со мировен договор помеѓу Кормисош и Константин V, кој веројатно ја потврдил постојната граница.[1] Понекогаш се претпоставува дека овој пораз го довел крајот на владеењето на Кормисош преку државен удар, но следниот владетел Винех можеби бил од истата кралска куќа.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Runciman S., A history of the First Bulgarian empire, London, G.Bell & Sons, 1930, pp.37, 289
  • Моско Москов, Именник на българските ханове (ново тълкуване), Софија 1988 година.
  • Јордан Андреев, Иван Лазаров, Пламен Павлов, Кой кой е в ​​средновековна България, Софија 1999 година.
  • (примарен извор), Бахши Иман, Djagfar Tarihi, том. III, Оренбург 1997 година.
Претходник
Севар
Хан на Бугарија
737–754
Наследник
Винех